Το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την πληρωμή καθημερινών υποχρεώσεων, όπως στέγαση και φαγητό, ποικίλλει σημαντικά από πόλη σε πόλη και από χώρα σε χώρα. Ορισμένες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, είναι φυσικά γνωστές ως ιδιαίτερα ακριβά μέρη για να ζει οποιοσδήποτε.

Πώς, λοιπόν, συγκρίνονται τα καθημερινά έξοδα στη Νέα Υόρκη σε κόστος με μέρη όπως η Βηρυτός, ο Λίβανος ή η Μπανγκαλόρ της Ινδίας;

Το παραπάνω γραφικό του Victor Dépré (hypntic.data) χρησιμοποιεί δεδομένα του 2022 από το Numbeo για να συγκρίνει το κόστος ζωής και την αγοραστική δύναμη σε 578 διαφορετικές πόλεις σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τη Νέα Υόρκη ως σημείο αναφοράς για τη σύγκριση.

Ο Δείκτης Κόστους Ζωής

Παρόλο που η Νέα Υόρκη αναγνωρίζεται ευρέως ως μία από τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο, σύμφωνα με το Numbeo -τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων στον κόσμο με δεδομένα που συνεισφέρουν οι χρήστες για πόλεις και χώρες- υπάρχει ένας αριθμός πόλεων που είναι στην πραγματικότητα πιο ακριβές από το Big Apple.

Ακολουθεί μια ματιά στο συγκριτικό κόστος ζωής σε 578 πόλεις. Σημειώνεται πως αν μια πόλη έχει δείκτη κόστους ζωής 121, αυτό σημαίνει ότι τα καθημερινά έξοδα σε αυτήν είναι 21% υψηλότερα από αυτά της Νέας Υόρκης, κατά μέσο όρο:

Δείε όλες τις πόλεις εδώ

Η πρωτεύουσα των Βερμούδων Χάμιλτον κατατάσσεται πρώτη στη λίστα, με κόστος ζωής που είναι σχεδόν 50% υψηλότερο από αυτό της Νέας Υόρκης.

Γιατί όμως είναι τόσο ακριβό το Χάμιλτον; Ένας βασικός λόγος είναι το γεγονός ότι οι Βερμούδες βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στις εισαγωγές για την τροφοδότησή τους για αγαθά όπως το φυσικό αέριο, είδη παντοπωλείου και ρούχα.

Δεύτερη στη λίστα είναι η Ζυρίχη της Ελβετίας, όπου τα έξοδα είναι περίπου 30% υψηλότερα από τη Νέα Υόρκη. Τα τρόφιμα και τα ποτά είναι ιδιαίτερα ακριβά στην περιοχή—σύμφωνα με το σύνολο δεδομένων, τα είδη παντοπωλείου είναι 58% πιο ακριβά από της Νέας Υόρκης και οι τιμές των εστιατορίων είναι 55% υψηλότερες.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η Ζυρίχη κατατάσσεται ψηλά στον δείκτη κόστους ζωής, η αγοραστική δύναμη της πόλης είναι επίσης ισχυρή.

Ο δείκτης τοπικής αγοραστικής δύναμης

Η αγοραστική δύναμη είναι μια μέτρηση που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του αριθμού των αγαθών και των υπηρεσιών που μπορεί να αγοράσει κάποιος με μέσο μισθό στη συγκεκριμένη πόλη.

 

Επανερχόμενοι στη Ζυρίχη, οι καταναλωτές στην πόλη έχουν περίπου 30% περισσότερη αγοραστική δύναμη από τους κατοίκους της Νέας Υόρκης κατά μέσο όρο, παρά το υψηλότερο κόστος.

Αντίθετα, ο μέσος καταναλωτής στο Χάμιλτον των Βερμούδων έχει σχετικά χαμηλή αγοραστική δύναμη. Με βάση τον μέσο καθαρό μισθό στην πόλη, οι καταναλωτές μπορούν να αντέξουν οικονομικά περίπου 30% λιγότερο από τους ανθρώπους στη Νέα Υόρκη.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός συνεχίζει να ανεβάζει τις τιμές των αγαθών. 

Εν μέσω του αυξανόμενου πληθωρισμού και των αυξημένων τιμών των καταναλωτικών αγαθών, το κόστος ζωής έχει γίνει στο επίκεντρο πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Από τα τέλη του 2021, ο κόσμος βιώνει μια κρίση κόστους ζωής, κυρίως λόγω της ζήτησης μετά την πανδημία COVID-19, σε συνδυασμό με ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της UBS, Paul Donovan, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να μειωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ