Με μελανά χρώματα αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στην Μεγαλόνησο, πρόσφατα, πανευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα, που φέρνει την Κύπρο στις πρώτες θέσεις των πληθυσμών που ασχολούνται συστηματικά με τον τζόγο. Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει, καθώς, επανειλημμένα έρευνες δείχνουν ότι ολοένα και περισσότεροι Κύπριοι εθίζονται στον τζόγο.

Με τον ΟΠΑΠ στη Κύπρο να διαθέτει δεκάδες πρακτορεία σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και Αμμόχωστο, και με τους υποψήφιους παίκτες να έχουν στη διάθεση τους δεκάδες τυχερά παιχνίδια μέσα από τις πλατφόρμες του, τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας γίνονται ακόμη πιο ανησυχητικά. Ο ΟΠΑΠ ως η κορυφαία εταιρεία τυχερών παιγνίων αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές του πληθυσμού για ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια ενώ ως οργανισμός χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση του για να προσελκύσει παίκτες για τα παιγνίδια του.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αυξημένα ποσοστά τζογαδόρων εντοπίζονται μεταξύ νέων και εφήβων.

Εντυπωσιακή είναι η αποκάλυψη της μελέτης για τα τυχερά παιγνίδια, ότι στην Κύπρο τα παιδιά από την ηλικία των 12,5 ετών αρχίζουν να παίζουν τυχερά παιχνίδια, ενώ το 75% του συνολικού πληθυσμού των Ελληνοκυπρίων άνω των 15 ετών ασχολούνται με αυτού του είδους παιχνίδια. Ανάλογα αποτελέσματα είχε καταδείξει και πριν καιρό έρευνα μεταξύ μαθητών δυο λυκείων της Λευκωσίας.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Νεάπολις Κατερίνα Φλωρά, από αυτό το 75% του ενασχολούμενου με τα τυχερά παιγνίδια πληθυσμού, ποσοστό 6%, χαρακτηρίζονται ως παθολογικοί ή προβληματικοί παίκτες. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα ξεπερνά τo 8% ενώ ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος εμφανίζεται πολύ χαμηλότερος, περίπου 3%, παρόλο που η σύγκριση μεταξύ χωρών είναι δύσκολη εξαιτίας κυρίως των διαφορετικών μεθόδων αξιολόγησης που ακολουθούνται, επισημαίνει.

Σύμφωνα με την κ. Κ. Φλωρά, «αρχίζοντας από το γεγονός ότι σε κάθε γωνιά της Κύπρου έχει ανοίξει γραφείο στοιχημάτων, αλλά και την έντονη διαφημιστική εκστρατεία που τα υπέρογκα έσοδα και κέρδη του επιτρέπουν να πραγματοποιεί, παρασύρει μεγάλη μερίδα των νέων ανθρώπων στην ενασχόληση με τα τυχερά παιγνίδια. Επίσης η επινόηση και εισαγωγή όλο και πιο ελκυστικών παιγνιδιών λειτουργεί σαν δέλεαρ. Η μεγάλη γκάμα παιγνιδιών που διαθέτει και προωθεί καλύπτει κάθε γούστο και αποτελεί κράχτη για τους νέους κυρίως ανθρώπους. Η πληθώρα των πρακτορείων στοιχημάτων του ΟΠΑΠ και τα παιγνίδια που προσφέρει, λειτουργούν σαν προθάλαμος για την πλήρη εξάρτηση από τον τζόγο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αρχίζοντας από τα “αθώα” παιγνίδια του ΟΠΑΠ, πολλά άτομα εθίζονται στον τζόγο και χάνουν μεγάλα ποσά και περιουσίες με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε οικονομικά και οικογενειακά αδιέξοδα.  Οι συνέπειες είναι σοβαρότατες. Η πρώτη και πιο άμεση είναι η πλήρης οικονομική καταστροφή με το εξαρτημένο άτομο να δανείζεται από τράπεζες και πρόσωπα, να συσσωρεύει χρέη, να χάνει περιουσιακά στοιχεία. Είναι αυτονόητο ότι επέρχεται βαθιά κρίση στην οικογένεια και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Το εξαρτημένο από τον τζόγο άτομο φαίνεται να μην υπολογίζει τίποτα και κανέναν μπροστά στην ανάγκη του να παίξει», προσθέτει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ