Με κεντρικό τίτλο «Η καφεστίαση μετά το άνοιγμα της αγοράς», πραγματοποιείται το πρώτο Coffee Business Forum 2021, μέσα από την LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP.

Ενδιαφέρουσες απόψεις, τοποθετήσεις αλλά και… ειδήσεις ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου πάνελ του Forum, με ομιλητές του κ.κ. Γιώργο Καββαθά, Πρόεδρο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Γιάννο Β. Μπενόπουλο, Ιδρυτικό Μέλος και Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Στέφανο Σακάρο, Ιδρυτικό Μέλος και Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επεξεργασίας Καφέ και συντονιστή τον κ. Χρήστο Κώνστα, Head of Content της Ethos Media SA.

Λαμβάνοντας τον λόγο. ο κ. Σακάρος αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήδη από το 2017, με την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ. “Αυτό που εμείς θέλουμε είναι κατ’ αρχήν οικονομική στήριξη, με ελάφρυνση των φόρων και των εισφορών και την κατάργηση του ΕΦΚ. Είναι ένα δημοσιονομικό πορτοφόλι καλό για την κυβέρνηση αλλά λειτουργεί εις βάρος του προιόντος που λέγεται καφές” δήλωσε και πρόσθεσε: “Μαθαίνουμε στον κόσμο να μην καταναλώνουν πολύ καλό καφέ. Αναγκάζονται οι επιχειρήσεις να αγοράζουν όσο το δυνατόν πιο χαμηλής ποιότητας καφέ για να γλιτώσουν τον υψηλό φόρο”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σταμπουλίδης δήλωσε πως ” Έχουμε 13,5 δις σε πόρους για τη στήριξη του συνόλου της οικονομίας, ενώ πρέπει να μειωθεί το έλλειμμα που δημιουργήθηκε αυτό τον καιρό. Αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος θα θέλαμε κι εμείς να καταργηθεί ο ΕΦΚ – αλλά πρέπει να βρούμε ένα ισοδύναμο μέτρο για να καλυφθεί αυτό το ποσό. Πρόκειται για 120 εκατ. ετησίως”. 

Ο κ. Μπενόπουλος από τη μεριά του συμφώνησε με τον κ. Σακάρο, ωστόσο έδωσε έμφαση στην επίλυση πρακτικών θεμάτων. “Κοιτάμε να λύνουμε πρακτικά θέματα. Διορθώθηκε ο αρχικός νόμος για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει κατανόηση προκειμένου να διορθώνονται τα πράγματα. Πρέπει να σκεφτόμαστε πρακτικά, για παράδειγμα είναι θέμα ύψιστης σημασίας η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου” είπε.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Σταμπουλίδης ανακοίνωσε τη διάθεση κονδυλίων ύψους 30 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την πάταξη του παρεμπορίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά “ειδικά η Βόρεια Ελλάδα θα γίνει αστακός” και μόνο στην Εγνατία οδό θα τοποθετηθούν τέσσερα σποτ ελέγχου, με μόνιμους ελεγκτές.

Ακολούθησε η παρέμβαση του κ. Καββαθά, ο οποίος σημείωσε πως η επιβολή φόρων, δεν είναι αρκετή. “Πρέπει να αυξηθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε φορολογική αρχή και φορολογούμενο, αυτή είναι η λύση. Οι φόροι δεν εξαλείφουν την παραοικονομία. Στην προσπάθεια επανεκκίνησης η κυβέρνηση πρέπει να δει πώς μπορεί να καταργηθεί ο ΕΦΚ σε καφέ και αλκοόλ και να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τον συντελεστή του ΦΠΑ στην εστίαση”, είπε.

Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του κ. Σακάρου προκειμένου να δοθούν κίνητρα έτσι ώστε ο καφές να μπορεί να παράγεται, να επεξεργάζεται και να διακινείται σε ελληνικό έδαφος. Έδωσε ως παράδειγμα την Γερμανια η οποία επιβάλλει φόρο για συσκευασμένο και επεξεργασμένο καφέ από το εξωτερικό. 

Λαμβάνοντας ξανά τον λόγο, ο κ. Καββαθάς είπε πως είναι αναγκαίο “να ξαναδούμε από την αρχή το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον κλάδο εστίασης. Είμαστε ένας κλάδος που δέχεται καθημερινά πάνω από 20 υπηρεσίες που μπορούν να μας ελέγξουν. Έτσι δημιουργείται διοικητικό βάρος και κόστος στις επιχειρήσεις. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι αυτή τη στιγμή τα οικονομικά βάρη που αντιμετωπίζουμε. ΦΠΑ, δημοτικό τέλος 0,5% επί του τζίρου, τέλη καταλήψεως πεζοδρομίων για τραπεζοκαθίσματα, πληρώνουμε πνευματικά δικαιώματα για χρήση μουσικής. Πρέπει να εξορθολογιστούν οι φόροι. Επίσης, ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να εξετάσουμς είναι να αναπτυχθούμε ψηφιακά αλλά αυτό έχει κόστος. Από το Ταμείο Ανάκαψης ενδεχομένως να υπάρξουν πόροι αλλά πρεπει να διοχετευθούν στην μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Επιπλέον, είναι προτιμότερο να δίνουμε πόρους για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών αντί να πληρώνουμε το ταμείο ανεργίας” τόνισε.

Καταλήγοντας, ο κ. Σταμπουλίδης απαρίθμησε ορισμένες από τις δράσεις που υλοποιήθηκαν ή πρόκειται να υλοποιηθούν προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης του κλάδου αλλά και της οικονομίας. Αναφέρθηκε σε εργαλεία ελέγχου, όπως ο Κώδικας Διαφάνειας για τα e-shop, στον θεσμικό διάλογο που ανοίγει ανάμεσα στην Πολιτεία και τις επιχειρήσεις, στην έναρξη νέας διαδικασίας για την ενίσχυση του κεφαλαίου επανεκκίνησης. Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ανοίγεται μια νέα περίοδος με το Ταμείο Ανάκαμψης, στην οποία η χώρα θα έχει πραγματικά την ευκαιρία να αλλάξει τον ρου.

Ως μια σπουδαία ευκαιρία χαρακτήρισε και ο κ. Μπενόπουλος το Ταμείο Ανάκαμψης, επικεντρώθηκε ωστόσο σε κάποια ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης όπως

-η εισαγωγή συντελεστή 13% στην εστίαση

-η κατάργηση χαρτοσήμου στον εξοπλισμό

-μια σοβαρή προσπάθεια πάταξης λαθρεμπορίου καφέ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ