Mε τίτλο “The Future of the Greek NPL Market”, το 4th NPL Summit, παρουσιάζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελληνική αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2021 καταγράφει το πώς αυτή μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως οι επιπτώσεις της μετά-πανδημικής εποχής, η Ουκρανική κρίση, η μείωση της κρατικής βοήθειας, που μπορεί να οδηγήσουν σε νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Στο πλαίσιο της summit ο κ. Γιώργος Παυλάτος, Co-Founder & Senior Partner, OCTANE Management Consultants απηύθυνε ομιλία που τιτλοφορεί “An Overview of the Greek NPL Market”.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάτο, το stock των NPLs έχει μειωθεί σημαντικά την τελευταία περίοδο. Ενώ το 2018 βρισκόταν στο 45% πλέον αγγίζει το 7%, ενώ μεγάλη πρόοδος παρατηρήθηκε μέσα στο 2021. 

“Οι τράπεζες οδεύουν ολοταχώς σε μονοψήφιο ποσοστό NPEs, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι που παραμένουν, αποτελούν δάνεια επιχειρηματικα. Η πανδημία επηρέασε την αγορά, παρόλ’ αυτά το πρόγραμμα Γεφυρα 1 και Γέφυρα 2 βοήθησαν σημαντικά να αποφευχθεί μια ραγδαία αύξησή τους. Περισσότεροι από 400.000 επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία να ενταχθούν στα προγράμματα, ύψους 29 δις”.

Παρουσιάζοντας την εικόνα των στεγαστικών, ανέφερε ότι  τα e-auctions έχουν επανέλθει, ενώ υπάρχει μια καθυστέρηση για ευάλωτους λόγω αποχής δικηγόρων. Για το 2022, όπως είπε ο κ. Παυλάτος, στόχος είναι οι 40.000 πλειστηριασμοί, ενώ κατά τον ίδιο, με ενδιαφέρον αναμένεται η διαμόρφωση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, ως μια νέα λύση στο ζήτημα των στεγαστικών.

Σχετικά με τις συστημικές τράπεζες ανέφερε ότι όλα τα ιδρύματα έχουν μειώσει σημαντικά το NPE Ratio, θέτοντας ως στόχο μονοψήφια ποσοστά. Κατά τον κ. Παυλάτο, σημαντικό είναι ότι η πανδημία δεν επηρέασε το deal flow, αν και εκτιμάται ότι ίσως επηρεάστηκε το pricing.

Σύμφωνα με τον Co-Founder & Senior Partner της OCTANE ο πτωχευτικός κώδικας αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για να συνεχιστεί η μείωση των NPEs. 

Σχετικά με την OCTANE είπε ότι η εταιρεία βρισκόταν σε αυτή την αγορά από πολύ νωρίς. “ Η αγορά ξεκίνησε πολύ διστατικτά και δεν υπήρχε μια ευρεία γκάμα servicers. Ξεκινήσαμε με τα χαρτοφυλάκια Artemis, Venus και Eclipse που δεν είχαν εξασφαλίσεις. Συνεχίσαμε με το Project Amoeba, το πρώτο της Tρ. Πειραιώς με εξασφαλίσεις. Από τον Ιούλιο του 2017 μετράμε 43 ολοκληρωμένα deals,  ενώ εντός 2022 αναμένουμε άλλα 17 deals”.

Σχετικά με τη δευτερογενή αγορά ο κ. Παυλάτος διαπίστωσε ότι από τα τέλη του 2021 έως τώρα υπάρχει σημαντική πρόοδος. “Περιμενουμε να βλέπουμε reperfom loans να επιστρέφουν στις τράπεζες” είπε μεταξύ άλλων.

Σχετικά με την ευρύτερη αγορά των servicers o κ. Παυλάτος ανέφερε ότι η ΤτΕ έχει χορηγήσει 26 άδειες για τη διαχείριση δανείων. Πλέον παραμένουν 23, ενώ εξ αυτών οι 13 ή 14 servicers είναι ενεργοί με κεφάλαια υπο διαχείριση. Έχουμε μετρήσει πάνω από 130 δις σε assets under management”.

Κατά τον κ. Παυλάτο, η σχετική Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ κατέδειξε ότι η πλειονότητα των δανείων που διαχειρίονται οι servicers είναι επιχειρηματικά δάνεια. Από το σύνολο των δανείων το 84% non performing και το 16% performing loans. 

NPLS_22_Speech:George Pavlatos, Co-Founder & Senior Partner, OCTANE Management Consultants from ethosMEDIA SA on Vimeo.

 

Δείτε τα βασικά στοιχεία της παρουσίασής του:

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ