Μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο με κοινά αποδεκτές πρακτικές διεκδικεί από τους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη πολύωρη συνάντηση που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο υπουργός παρέδωσε στους εκπροσώπους των δανειστών ενδελεχώς τα κείμενα της ελληνικής κυβέρνησης με τις θέσεις της για τον τρόπο με τον οποίο ζητά να προχωρήσει στις τρεις από τις πέντε συνολικά αλλαγές οι οποίες θεωρεί ότι πρέπει να δρομολογηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ο δημοσιονομικός χώρος μπορεί να εξασφαλιστεί μέσα:

  • δικαίωμα μεταφοράς υπερπλεονασμάτων από έτος σε έτος. Για το θέμα αυτό, ήδη για το 2019 υπάρχει συμφωνία αναφορά με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές
  • αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων ούτως ώστε να χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένες επενδύσεις
  • διεκδίκηση 200 εκατ. ευρώ δαπανών στις οποίες προχώρησε η Ελλάδα λόγω αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Ζητείται να μην προσμετρούνται στον προϋπολογισμό ούτως ώστε να αυξηθεί ο δημοσιονομικός χώρος
  • μείωση των πλεονασμάτων από το 2021 και μετά
  • μείωση-κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων

Τα πέντε παραπάνω ελληνικά αιτήματα, ενδεχομένως να αξιολογηθούν ανεξάρτητα από τους θεσμούς ή και να αποφασισθούν συνδυαστικά, αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Ουσιαστικά, στη συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός με τους θεσμούς συζητήθηκε το δημοσιονομικό πεδίο καθώς και ζητήματα της ΑΑΔΕ και η πορεία εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αύριο, στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και των κόκκινων δανείων, ενώ για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί ένας γύρος συνολικής αποτίμησης και οι θεσμοί αποχωρούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ