Δεδομένου του αυξημένου ρίσκου που κυριαρχεί στις αγορές, εταιρείες/μετοχές με ελεύθερες ταμειακές ροές αποτελούν πρώτης προτεραιότητας επενδυτικές επιλογές για funds και θεσμικούς επενδυτές. Με αποτέλεσμα όχι μόνο να αντεπεξέρχονται στις κρίσεις, αλλά, όπως καταδείχτηκε στην τελευταία δεκαετία, να μεγεθύνονται σημαντικά.

Για πολλούς, ένας από τους σκαπανείς αυτής της λογικής είναι ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος εξηγεί γιατί προτιμά να μειώνει τις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες κόντρα στην επικρατούσα –για χρόνια– τακτική δημιουργίας οφέλους προς τους μετόχους χρησιμοποιώντας και δανεισμό. Απάντηση που είχε δοθεί στο πλαίσιο παρουσίασης του ομίλου –τότε– στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (στις 4 Σεπτεμβρίου 2014) με την πρόβλεψη πως «(…) όσοι επιχειρηματίες νόμιζαν ότι θα είχαν τα λεφτά των τραπεζών στις εταιρείες τους και τα δικά τους στο εξωτερικό και μέσα από έναν απλό διακανονισμό όλα θα μπορούσαν να λυθούν, ήταν –και είναι– βαθιά νυχτωμένοι…».

Σχεδόν 4 χρόνια αργότερα «έσκασε» το σκάνδαλο Folli Follie, για να καταδείξει τη σημασία του «καθαρού ταμείου» και των «ελεύθερων ταμειακών ροών», με την παράμετρο του free cash flow να είναι ίσως η πρώτη που κοιτάζουν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Στα 522,2 εκατ. ανερχόταν το FCF του ΟΤΕ για τη χρήση του 2019, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση Τσαμάζ υλοποίησε επενδύσεις 630,6 εκατ., ενώ η υπερκάλυψη των καθαρών κερδών διευκόλυνε τη διανομή αυξημένου μερίσματος. Σημειωτέον πως τα καθαρά κέρδη ήταν 410 εκατ. (από 281 εκατ. το 2018), το δε μέρισμα ορίστηκε στα 0,55/μτχ., για να διανεμηθεί επιπλέον έκτακτο.

Για την Coca-Cola/HBC των Δαυίδ-Λεβέντη, το 2019 ήταν χρονιά ιστορικά υψηλού όσον αφορά πωλήσεις και συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη, με τις καθαρές ταμειακές ροές να ανέρχονται στα 442,6 εκατ. (αυξημένες κατά 19,6% το 2018). Αποτέλεσμα που καθρεφτίζει την υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία και το ενισχυμένο κεφάλαιο κίνησης, που αντιστάθμισαν τις υψηλότερες πληρωμές φόρων και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες.

“Cash cow” θεωρείται για μετόχους και επενδυτές ο ΟΠΑΠ, κάτι σαν γεννήτρια παραγωγής ρευστού. Παρά το lockdown, το διοικητικό δίδυμο Ζίγκλερ-Κόουπ προχώρησε σε ενέργειες αντιστάθμισης (τρίτη κλήρωση για το ΤΖΟΚΕΡ, κάθε Τρίτη, ενίσχυση κατά 15,48% και συνολικά στο 85,49% της Stoiximan), διατηρώντας έτσι το πλεονέκτημα που έχει στη δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών.

Καλύτερη πιστωτική εικόνα παρουσιάζει σήμερα η Motor Oil από ό,τι στην αρχή της δεκαετούς κρίσης της χώρας, με τον όμιλο να διαθέτει ρευστότητα κοντά στο 1,5 δισ. (τα περίπου 600 εκατ. σε δεσμευμένες γραμμές χρηματοδότησης, που δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμη, και 800 σε μη δεσμευμένες τραπεζικές εγγυήσεις). Οι δε FCF ήταν στο επίπεδο-ρεκόρ των 224 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος έχει εκπονήσει μέχρι και “worst scenarios”, διαθέτοντας σημαντική ευελιξία, που πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή προϊόντων κατά 40% χωρίς σημαντική επίπτωση για τη λειτουργία του διυλιστηρίου.

Ισχυρές ταμειακές ροές καταγράφουν σταθερά τα Ελληνικά Πετρέλαια, γεγονός που επιτρέπει στη διοίκηση να υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα και να διανέμει υψηλό μέρισμα στους μετόχους. Μάλιστα στην παρουσία της εισηγμένης σε θεσμικούς στο Λονδίνο (στο πλαίσιο του Capital Markets Day Presentation, στις αρχές Νοεμβρίου), ο διευθύνων σύμβουλος, Ανδρέας Σιάμισιης, είχε ανακοινώσει την επέκταση των δραστηριοτήτων στις ΑΠΕ, με αρχικό στόχο τα 300 MW (φωτοβολταϊκά και αιολικά) και μακροπρόθεσμα τα 600 MW.

 …………………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 05/05/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ