Περισσότερο από τα λεφτά κι επενδύσεις, η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρούς, ανεξάρτητους και αξιόπιστους Θεσμούς

1

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Ακόμη και οι πιο προηγμένες κοινωνίες του πλανήτη δεν έχουν λύσει όλα τα προβλήματα.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην τεχνολογία και την οικονομία, η κλιματική αλλαγή, οι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες, δημιουργούν διαρκώς νέες προκλήσεις, γεννούν νέου τύπου ερωτήματα, αναδεικνύουν πρωτόγνωρα ηθικά διλήμματα και επιλογές.

Η ικανότητα των πολιτικών ηγεσιών στη διαχείριση των προβλημάτων είναι αναμφισβήτητα απαραίτητο συστατικό για την πρόοδο της κοινωνίας.

Δυστυχώς όμως δεν αρκεί.

Στις σύγχρονες δημοκρατίες, οι θεσμοί είναι αυτοί που γεννούν τις λύσεις και όχι οι πολιτικοί.

Οι δημοκρατίες ξεχωρίζουν από την ποιότητα των θεσμών τους και όχι των πολιτικών τους. Τα πρόσφατα τραγελαφικά γεγονότα στην Βρετανία προσφέρουν άφθονα πειστικά παραδείγματα. Η Βρετανία είναι μια κοινοβουλευτική δημοκρατία που στηρίζεται στην ποιότητα των θεσμών της και όχι των πολιτικών της κι αυτό είναι σήμερα ολοφάνερο.

Η Ελληνική Δημοκρατία  χρειάζεται σύγχρονους, πανίσχυρους, ανεξάρτητους θεσμούς για να προχωρήσει στο επόμενο, μετά την 10ετή κρίση, στάδιο της εξέλιξης της.

Οι σταθεροί ανεξάρτητοι θεσμοί είναι αξιόπιστοι ακόμη και όταν κάνουν λάθη. Τα λάθη είναι ανθρώπινα, οι θεσμοί όμως είναι τα θεμέλια της Δημοκρατίας.

  • Μια ισχυρή, ανεξάρτητη και αποτελεσματική Δικαιοσύνη δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας Δικαίου στους πολίτες, ακόμη και όταν οι αποφάσεις της είναι αντίθετες με αυτό που η κοινή γνώμη θεωρεί δίκαιο.
  • Μια ισχυρή και ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα, προειδοποιεί εγκαίρως τις κυβερνήσεις και την κοινωνία, διαφυλάττει την σταθερότητα των τιμών, δηλαδή προφυλάσσει τους πολίτες από τις βλαβερές συνέπειες του πληθωρισμού.
  • Μια αξιόπιστη και Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή προσφέρει στην κοινωνία τα πραγματικά δεδομένα για τη λήψη μεγάλων ή μικρών αποφάσεων.

Η ανεξαρτησία των Θεσμών είναι μια πολυτέλεια που η Ελληνική Δημοκρατία δεν απολαμβάνει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Η διάκριση των Εξουσιών, η ισορροπία ανάμεσα στις δυνάμεις που γεννούν τις εξελίξεις είναι απαραίτητα συστατικά της προόδου.

Κανένας θεσμός δεν πρέπει να υποκύπτει στις πιέσεις των εκάστοτε κυβερνητικών στελεχών. Οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται. Οι θεσμοί λειτουργούν ως πυλώνες για το μέλλον της χώρας…

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ