Το 4o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης με τίτλο: «Σε σταυροδρόμι το μέλλον της Επαγγελματικής Ασφάλισης: Αναγκαιότητα άμεσων μεταρρυθμίσεων για αναπτυξιακή ώθηση» αποσκοπεί στην καταγραφή των εξελίξεων που έλαβαν χώρα τον τελευταίο χρόνο σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης αλλά και του συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού συστήματος γενικότερα.

Το 4o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin23 διοργανώνεται από την Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και την ethosEVENTS, σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό InsuranceWorld και το portal insuranceworld.gr.

Το παρών στο 4ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, δίνει πλήθος παραγόντων, υψηλόβαθμων -Ελλήνων και ξένων- αξιωματούχων, υψηλών προσκεκλημένων και εκπροσώπων θεσμικών φορέων, με κορυφαία τιμητική παρουσία αυτήν της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (European Insurance and Occupational Pensions Authority – E.I.O.P.A.), Ms. Petra Hielkema, ως Κεντρικής Ομιλήτριας του Συνεδρίου.

Αφού εξήρε την Ελλάδα για τον πολιτισμό που δίδαξε σε όλον τον κόσμο, έκανε αναφορές στην αρχαία Ελλάδα, λόγω και των κλασικών σπουδών που έλαβε, η κα. Hielkema αναφερόμενη στη μυθολογία, τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τις συντάξεις, που σταδιακά γίνονται κομμάτι της ιστορίας.

“Πολλοί λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να ασχολείσαι με τις αποταμιεύσεις, διότι όταν θα βγεις σε σύνταξη δεν θα υπάρχουν χρήματα. Έχουμε πολλούς που βασανίζονται από το σύνθετο αυτό θέμα. Όταν είναι νέοι βλέπουν τόσο… μακριά το θέμα που δεν ασχολούνται, η συζήτηση για το συνταξιοδοτικό δεν είναι ποτέ εύκολη. Χρειάζεται ολύμπια υπομονή. Η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να δώσουμε σημασία στις συντάξεις”.

Στην ομιλία της τόνισε ότι το τοπίο των συντάξεων είναι κατακερματισμένο στην Ευρώπη και πως η κάθε χώρα αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις.

Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και η γήρανση του πληθυσμού ασκούν πίεση στα συνταξιοδοτικά συστήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παροχή επαρκούς συνταξιοδοτικού εισοδήματος στους πολίτες και η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών αποτελούν προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις.

Αυτήν την στιγμή, αντιστοιχεί 1 συνταξιούχος ανά 3 εργαζόμενους, αυτό το ποσοστό θα πέσε στο 1,75, οπότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Η βιωσιμότητα και η επάρκεια των συνταξιοδοτικών παροχών αποτελεί το μείζον πρόβλημα, πρέπει να δώσουμε επαρκή σύνταξη και να εξασφαλισούμε την βιωσιμότητα. 1 στους 5 ρισκάρει να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας και στις γυναίκες τα πράγματα είναι χειρότερα. Αντιμετωπίζουμε μια κρίση όσον αφορά το κόστος ζωής και οι άνθρωποι δεν αγοράζουν προϊόντα.

Στην Ελλάδα λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού χάσματος. Η κυβέρνηση εισήγαγε το ΤΕΚΑ, ένα αντίστοιχο ταμείο με την Σουηδία, αλλά δεν πρέπει να σταματήσει εκεί, μόνο στον Α’ πυλώνα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι άνω και κάτω των 30 που θέλουν να κάνουν πρόσθετες αποταμιεύσεις οπότε μπορείτε να πάρετε κι αλλά παραδείγματα. Μπορείτε να αποφύγετε βασικά λάθη και να προχωρήσετε. Εμείς ως EIOPA διαδίδουμε τις καλύτερες πρακτικές και τα βασικά βήματα.

Πρέπει να λάβουμε υπόψιν τους τρεις πυλώνες του συνταξιοδοτικού συστήματος: κρατικά συστήματα, επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση.

Για τις συντάξεις στον χώρο εργασίας, μια σημαντική τάση είναι η μετάβαση από τα προγράμματα καθορισμένων παροχών σε προγράμματα καθορισμένων εισφορών, θέτοντας περισσότερους κινδύνους στον εργαζόμενο.

Η απομυθοποίηση των συντάξεων – παρέχοντας σαφείς πληροφορίες και συστήματα παρακολούθησης – θα βοηθήσει τους ανθρώπους να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις συντάξεις τους.

Είναι επίσης σημαντικό τα συστήματα να τυγχάνουν καλής διαχείρισης και επίβλεψης.

Σε αυτό το σημείο η EIOPA διαδραματίζει βασικό ρόλο. Οι ιδιωτικές συντάξεις είναι επίσης ένας σημαντικός τρόπος αποταμίευσης για άτομα που δεν βρίσκονται σε παραδοσιακές μορφές απασχόλησης. Και η ιδιωτική άσφαιρη μπορεί να αποταμιεύσει για το μέλλον. Ένα εργαλείο που είναι διαφανές και εύκολο να χρησιμοποιηθεί. Τα προϊόντα που προσφέρονται πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών και φυσικά το κόστος πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία με το κόστος λειτουργίας.

Η μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων μπορεί να φαίνεται μνημειώδες έργο, αλλά είναι σημαντικό και μπορεί να επιτευχθεί. Και εδώ η EIOPA μπορεί να συνδράμει, βοηθώντας στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών από κράτη μέλη που έχουν ήδη ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις. Τα ΤΕΑ πρέπει να δουλεύουν με σωστό τρόπο και εδώ παίζει ρόλο η εποπτεία, οι κανονισμοί, τα πλαίσια. Πρέπει ως αρχή να εποπτεύουμε σωστά όλη τη διαδικασία. Ειδικότερα πρέπει να εξετάσουμε πως μπορούν να δουλεύουν τα διασυνοριακά ταμεία και η πληροφόρηση των πολιτών.

Πάρα πολλοί άνθρωποι δεν αποταμιεύουν αρκετά για τη συνταξιοδότησή τους. Αυτός είναι ο λόγος που τώρα είναι η ώρα να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στις συντάξεις.

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ/PHOTOPRESS Θ&Α ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ