Από τα φλιτζάνια του γεύτηκαν καφέ καλλιτέχνες όπως ο Νικολάι Γκόγκολ, ο Νίτσε , ο Σοπενχάουερ, ο Κάρολος Ντίκενς, ο Σατωμπριάν, ο Μαρκ Τουαίν, ο Τζων Κητς, ο Σαρλ Μπωντλαίρ, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο Ανατόλ Φρανς, ο  Γκαίτε, ο Σταντάλ, ο Ίψεν, η Όντρει Χέιμπορν, ο Γκρέγκορι Πεκ και πολλές άλλες διασημότητες των γραμμάτων και των τεχνών απ’ όλο τον κόσμο, ενώ υπήρξε πασίγνωστο στέκι φιλολογικών και καλλιτεχνικών κύκλων.

Η Via Condotti, κάτω από την πιο διάσημη ίσως πλατεία της Ρώμης, Piazza di Spagna, αποτελεί διεθνώς ξεχωριστό σημείο αναφοράς από το 1760, την χρονιά που ο Έλληνας Νικολά Ντελλά Μανταλένα (Nicola della Maddalena, από τον οποίο πήρε και τ’ όνομά του) αποφάσισε να γράψει ιστορία, ιδρύοντας το “Caffe Greco”. Και μόνο η επιγραφή στην είσοδό του («250 χρόνια ιστορίας») αποπνέει δέος και σεβασμό. Τα πολυτελή και πανάκριβα έργα τέχνης που κοσμούν το εσωτερικό του, τα ιστορικά μαρμάρινα τραπέζια, οι μπορντώ καρέκλες του και οι διάσημες βυσσινί ταπετσαρίες του (σήμα κατατεθέν του Caffe Greco) συνθέτουν ένα σκηνικό που αποτελεί ζώσα ιστορία και παγκόσμιο σύμβολο της Ιταλικής κουλτούρας του καφέ.

Το υπέρογκο ενοίκιο, η αγορά του real estate και οι απαιτήσεις του Ισραηλίτικου νοσοκομείου Ρώμης

Η οικογένεια Πελεγκρίνι

Η κομψότητα και η νοσταλγία των αναμνήσεων που αποπνέει το ιστορικό cafe ωστόσο κινδυνεύουν με «έξωση». Το πρόβλημα έγινε γνωστό με δημοσιεύματα του Ιταλικού τύπου. Οι διαχειριστές του καφέ, Κάρλο Πελεγκρίνι και φλάβια Λότσι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα και τις ανοδικές τιμές που καταγράφει το real estate στη γείτονα χώρα. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ενώ μέχρι σήμερα, το μηνιαίο μίσθωμα του θρυλικού καφέ ανέρχονται σε 22.000 ευρώ τον μήνα, πλέον το  Ισραηλίτικο Νοσοκομείο Ρώμης, στο οποίο ανήκει το ακίνητο, τους ζητά να καταβάλουν 120.000 ευρώ. Αν και οι ιδιοκτήτες του Caffe Greco είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για να κρατήσουν ανοιχτό το ιστορικό καφέ, ωστόσο όπως δηλώνουν στα Ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης «το ποσό που μας ζητούν είναι αστρονομικό».  Ανησυχητικό για την τύχη του καφέ το γεγονός ότι μεταξύ της διοίκησης του νοσοκομείου και των διαχειριστών του ακόμη δεν υφίσταται συμφωνία για την τιμή του νέου ενοικίου. Ωστόσο, λόγω της εμπορικής κίνησης που εμφανίζει η περιοχή, η ζήτηση για τα μισθωτήρια είναι αυξημένη και μάλιστα, ήδη ξένοι επενδυτές, έχουν κάνει πρόταση για να μισθώσουν το ακίνητο, που στεγάζει το Caffe Greco.

Ορόσημο στην ιστορία του αποτέλεσε ο Αύγουστος του 1953, όταν το Υπουργείο Δημόσιας Εκπαίδευσης της Ιταλίας, με ειδικό διάταγμα, κήρυξε το Caffe Greco ως “τόπο ιστορικού και εθνικού ενδιαφέροντος“.

Τι λέει από την πλευρά του το Ισραηλίτικο νοσοκομείο

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Ισραηλιτικού Νοσοκομείου διαβεβαιώνει ότι το Caffè Greco θα μείνει ως έχει, ακόμη κι αν οι διαχειριστές του είναι διαφορετικοί στο μέλλον. Εκπρόσωπος του νοσοκομείου αρνείται μάλιστα ότι έγινε η επίμαχη πρόταση στον Πελεγκρίνι για εξαπλάσια αύξηση του ενοικίου. Αναφέρει απλώς ότι άλλοι ενδιαφερόμενοι έδειξαν πρόθυμοι να καταβάλουν ποσά από 120.000 έως 180.000 ευρώ. Επίσης αναφέρει ότι υπάρχει δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι νυν μάνατζερ του καφέ θα πρέπει να παραδώσουν τον χώρο. Από το 2020, σύμφωνα με το νοσοκομείο, πρέπει να βρεθεί νέος ενοικιαστής, ώστε το καφέ να συνεχίσει να λειτουργεί. Ωστόσο τα πράγματα δεν αναμένονται να λήξουν έτσι απλά, διότι η οικογένεια Πελεγκρίνι-Λότσι θεωρεί ότι στο Ισραηλητικό Νοσοκομείο ανήκουν μόνο οι τοίχοι του κτηρίου και όχι η περιουσία και το όνομα του Caffè Greco.

Σύμβολο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και κουλτούρας του καφέ

Εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη εκτιμάται πως είναι η τόσο η μεταφορά τω ν έργων τέχνης, των ιστορικών του επίπλων όσο και του υπερπολυτελούς εξοπλισμού του καφέ για οικονομικούς αλλά και πρακτικούς λόγους.

«Το Caffè Greco είναι πολύ σημαντικό για τη Ρώμη και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η άδεια λειτουργίας του Caffè Greco είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορική αυτή τοποθεσία» αναφέρει ο Ντάριο Φραντσεσκίνι, εκπρόσωπος του ιταλικού υπ. Πολιτισμού. Πάντως μέχρι να δοθεί τελική λύση στη διαμάχη για το Caffè Greco, το σίγουρο είναι ότι το ιστορικό καφέ θα συνεχίσει να αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες και ντόπιους. To υπ. Πολιτισμού διαβεβαιώνει πάντως ότι «το Caffè Greco θα παραμείνει Caffè Greco». Η Φλάβια Λότσι ωστόσο αμφιβάλει πώς θα μπορούσε να επιβιώσει υπό οποιαδήποτε διεύθυνση με ένα εξαψήφιο ενοίκιο. Ήδη πελάτες του καφέ και τουρίστες παραπονιούνται για την τιμή του καπουτσίνο. Η νέα περίπλοκη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για το Caffè Greco κάνει πολλούς να ανησυχούν ότι, αν κλείσει λόγω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει, θα χαθεί ένα από τα ελάχιστα ιστορικά στέκια της αιώνιας πόλης στη Via Condotti.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ