Όλες οι χώρες του μικρού μας πλανήτη, χρωστούν. Το δυσθεώρητο παγκόσμιο χρέος πνίγει τις αναπτυξιακές προοπτικές ενώ μόνο ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί να σβήσει την φωτιά της υπερχρέωσης, αρκεί να μην αυξηθούν υπερβολικά τα επιτόκια…

Σε νέο ρεκόρ εκτοξεύτηκε το παγκόσμιο χρέος το 2020, φτάνοντας τα 226 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθώς εμφάνισε τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσίευσε μελέτη που προειδοποιεί όλες τις κυβερνήσεις για τους κινδύνους από μια απότομη αύξηση των επιτοκίων.

Σε ανάρτηση τους στο blog του ΔΝΤ οι Vitor Gaspar, Paulo Medas και Roberto Perrelli αναφέρουν ότι η πανδημία του κορονοϊού και η παγκόσμια ύφεση εκτόξευσαν το χρέος στο 256% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020, με μια αύξηση 28 ποσοστιαίων μονάδων από το προηγούμενο έτος.

Ο δανεισμός των κυβερνήσεων αντιπροσώπευε λίγο περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης, καθώς ο λόγος του παγκόσμιου δημόσιου χρέους εκτινάχθηκε στο 99% του ΑΕΠ. Το ιδιωτικό χρέος από μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες και νοικοκυριά έφτασε επίσης σε νέα υψηλά.

Οι αυξήσεις του χρέους είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές στις προηγμένες οικονομίες, όπου το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από περίπου 70% του ΑΕΠ, το 2007, στο 124% του ΑΕΠ, το 2020.

Το ιδιωτικό χρέος, από την άλλη πλευρά, αυξήθηκε με πιο μέτριο ρυθμό από 164% σε 178% του ΑΕΠ, την ίδια περίοδο.

Το δημόσιο χρέος αντιπροσωπεύει πλέον σχεδόν το 40% του συνολικού παγκόσμιου χρέους, το υψηλότερο ποσοστό από τα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Η συσσώρευση του δημόσιου χρέους από το 2007 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις δύο μεγάλες οικονομικές κρίσεις που αντιμετώπισαν οι κυβερνήσεις—πρώτα την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και μετά την πανδημία COVID-19.

Το 90% της αύξησης του χρέους προήλθε από τις προηγμένες οικονομίες και την Κίνα, που εκμεταλλεύτηκαν τα χαμηλά επιτόκια.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες το χρέος αυξήθηκε λιγότερο, καθώς οι χώρες αυτές συχνά βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλά κόστη δανεισμού και περιορισμένη πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ