Με το…καλημέρα, του 2020, ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε πλήρη κινητικότητα.

Ηδη, εκπρόσωποι ξένων επενδυτικών οίκων & αξιολόγησης έχουν σειρά επαφών με κορυφαία στελέχη και των 4 συστημικών ομίλων.

Μέχρι τις 24 Ιανουαρίου, οπότε και η αξιολόγηση του outlook της οικονομίας από την Fitch και σε κάθε περίπτωση έως τις 28 του μηνός, που διοργανώνεται η επενδυτική ημερίδα του αμερικανικού οίκου (στην Αθήνα) στελέχη του ΔΝΤ αλλά και των ευρωπαίων δανειστών οι επιτελείς των Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς θα “τρέχουν” για σειρά θεμάτων από την διαχείριση των NPEs, για έναν γύρο τιτλοποιήσεων μέχρι την οριστική αποχώρηση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο και την προοπτική αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου  με στόχο την προσέλκυση “φρέσκων επενδυτικών κεφαλαίων” απαραίτητων για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και της ενεργοποίησης προγραμμάτων χρηματοδότησης του εγχώριου επιχειρείν.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα είναι σε εξέλιξη η πιο κρίσιμη φάση των stress tests, με τις πρώτες παρατηρήσεις της Φρανκφούρτης (στο τέλος του 3μήνου) να θεωρείται πως θα αποτελέσουν την βάση για το τελικό αποτέλεσμα.

Τα θέματα, που είναι πρώτα στην ατζέντα των επαφών/ελέγχου πέραν αυτού για την εμπροσθοβαρή εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είναι το μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης κάθε μίας τράπεζας ξεχωριστά, οι ενέργειες για την βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και οι κινήσεις για την παραγωγή επαναλαμβανόμενης καθαρής λειτουργικής κερδοφορίας. Στην τελευταία παράμετρο εστιάζει, ήδη, η ΕΚΤ καθώς τα αποτελέσματα χρήσεων 2017-18 ενισχύθηκαν μέσω έκτακτων πωλήσεων non core συμμετοχών, ενώ η εμφάνιση κερδοφορίας για το 2019 θα στηριχθεί, κατά μείζονα λόγο, από κέρδη αγοραπωλησιών μετοχών, ομολόγων κ.λ.π χρεογράφων.

  • Πρακτικά, όπως καταγράφηκε στα οικονομικά μεγέθη τρίτου 3μηνου/9μηνου και κατά πάσα βεβαιότητα θα αποτυπωθεί σε αυτά του τέταρτου/ετησιοποιημένα θα είναι η ισχνή πραγματική κερδοφορία από core δραστηριότητες. Στοιχείο, που οφείλεται στην χαμηλή αποδοτικότητα των κεφαλαίων/καταθέσεων (κυρίως λόγω των χαμηλών επιτοκίων και της βραδείας επιστροφής τους στο τραπεζικό σύστημα, στην περιορισμένη απόδοση των χαρτοφυλακίων που πωλούνται στα funds (το μέσο όφελος, μετά βίας είναι διψήφιο), στο ότι το μεγαλύτερο μέρος των NPEs που έχουν βγει από τα χαρτοφυλάκια δεν αποφέρει τα αναμενόμενα έσοδα.
  • Οπως έχει σημειώσει το XW το εγχώριο banking μπορεί να πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις/κριτήρια για να περάσει επιτυχώς και το δυσμενές σενάριο των ελέγχων κεφαλαιακής επάρκειας πλην όμως και οι 4 όμιλοι-άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο- θα χρειαστεί να προσελκύσει “φρέσκα κεφάλαια” από την στιγμή που θα επισπεύσει την διαδικασία μείωσης των NPEs, θα προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις και το πιθανότερο θα χρειαστεί να ενισχυθεί,ενδεχομένως και παράλληλα ή αμέσως μετά την ανακοίνωση των ελέγχων που διενεργεί- ήδη- η τραπεζική αρχή (ΕΒΑ). Αυτό το πολύ πιθανό ενδεχόμενο ήταν ααό τα βασικά σημεία/λόγοι της αντιπαράθεσης του αρμόδιου υφυπουργού με τους τραπεζίτες.
  • Ο μεν Γ. Ζαββός επειγόταν και πίεζε για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ενεργοποίηση του σχεδίου Ηρακλής (που ούτως ή άλλως είχε καθυστερήσει απελπιστικά) οι δε τραπεζίτες θεωρούσαν πως είχαν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια. Εύλογα, η κάθε τράπεζα ξεχωριστά, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού αναζητούσε την καλύτερη δυνατή συμφωνία (με funds), σε βέλτιστες τιμές και τιτλοποιήσεις με τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

Ενα από τα προβληματικά στοιχεία των ισολογισμών αφορά στην σχέση έκτακτων εσόδων προς προβλέψεις. Αφ΄ ενός τα πρώτα πιθανότατα να μην επαναληφθούν το 2020, εφ΄ ετέρου οι δεύτερες επουδενί μπορεί να είναι λιγότερες απ΄ ότι το 2019. Παράλληλα όσο προχωρά η διαδικασία πώλησης χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων τόσο αυτή γίνεται πιο δυσχερής καθώς αρχίζει να “ακουμπά” την καρδιά του προβλήματος. Πρακτικά η εκκαθάριση επιχειρηματικών NPEs γίνεται με βραδείς ρυθμούς, τα κάθε λογής νομικά εμπόδια και η γραφειοκρατία επιβραδύνουν δραματικά την σχετική διαδικασία.

  • Εμπόδια και προβλήματα, που είναι γνωστά τόσο στο οικονομικό επιτελείο/Μαξίμου (η επικοινωνία/ενημέρωση του Κυρ. Μητσοτάκη από τον Γ. Ζαββό γίνεται σε-σχεδόν- καθημερινή βάση) όσο και κεντρικά, στην Φρανκφούρτη. Εξ΄ ου η εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση των εξελίξεων στο banking από κλιμάκια της ΕΚΤ και του Μηχανισμού Σταθερότητας.

Για τους τραπεζίτες άγνωστος Χ- προσώρας- είναι η νέα σύνθεση των ευρωπαϊκών μηχανισμών/φορέων καθώς η αλλαγή ηγεσίας στην κορυφή της Κεντρικής Τράπεζας έχει συνοδευτεί με σωρεία αλλαγών σε καίριες αλλά και σε μη επιτελικές θέσεις σε ευρύτατο μέρος του συστήματος.

Επίσης… άγνωστες είναι άλλες δύο παράμετροι:

  • εάν ΔΝΤ και ΕΒΑ/ΕΚΤ θα συμφωνήσουν ως προς το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων και την σύνθεση/ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και
  • κατά πόσον η Φρανκφούρτη θα αποδεχθεί την πρόβλεψη της Αθήνας όσον αφορά στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και την αποτίμηση της αγοράς ακινήτων.

 

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, , 14/01/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ