Υποχώρηση του πληθωρισμού, στο δεύτερο εξάμηνο, προοδευτικά από τον Ιούνιο και μετά αναμένουν στελέχη της αγοράς και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ήδη από το Μάϊο στην Ευρώπη ο πληθωρισμός θα εμφανίσει σημεία κόπωσης, ενώ τεχνικοί λόγοι θα καθυστερήσουν για ένα μήνα την αντίστοιχη τάση στην ελληνική οικονομία.

Οι τεχνικοί λόγοι για την καθυστέρηση εμφάνισης της οροφής στις πληθωριστικές πιέσεις, έχουν να κάνουν με τον τρόπο μέτρησης του πληθωρισμού και τη σύγκριση τιμών μήνα με μήνα. Στην ελληνική οικονομία το 2020 ο πληθωρισμός είχε γυρίσει αρνητικός το 2019 και άργησε να περάσει σε ανοδικό έδαφος συνεπώς και η σύγκριση αυτού του μήνα δεν θα είναι ευνοϊκή.

Η εκτίμηση που γίνεται για την ελληνική οικονομία, είναι ότι αυτόν τον μήνα θα συνεχίσει να καταγράφει ανοδική κίνηση καθώς στην Ελλάδα ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, αυξήθηκε αργότερα και το Μάιο του 2021 είχε αυξηθεί μόλις 0,1% ενώ για παράδειγμα στη Γερμανία τον ίδιο μήνα, η αύξηση ήταν 3,4%.

Τον πληθωρισμό τροφοδοτούν αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας που ξεκινούν από το φυσικό αέριο. Οι εξελίξεις αυτές επιτάχυναν την απόφαση για μεγάλη παρέμβαση 3,2 δισ. ευρώ στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ