Του Enrique Diaz – Alvarez

Η αστάθεια επέστρεψε στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με μία εκδικητική διάθεση στον πληθωριστικό κόσμο της μετά COVID εποχής.

Τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου και τα περισσότερα σημαντικά νομίσματα τελείωσαν την εβδομάδα όχι πολύ μακριά από το σημείο που την ξεκίνησαν, αλλά αυτό κρύβει ορισμένα μανιασμένα ράλι το πρώτο μισό της εβδομάδας τα οποία ακολουθήθηκαν από απότομες πτώσεις μέχρι το κλείσιμο των συναλλαγών της περασμένης Παρασκευής.

Η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ δεν έδειξε σημάδια χαλάρωσης στην αγορά εργασίας και επισφράγισε το σενάριο αύξησης των  75 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, συντρίβοντας τις ελπίδες των επενδυτών για στροφή της προς πιο αργές αυξήσεις.

Η κύρια εξαίρεση στην τάση ήταν οι αγορές ενέργειας, ενισχυμένες από την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή, καθώς και τα νομίσματα των commodities γενικά, με επικεφαλής το ρεάλ Βραζιλίας και το πέσο Χιλής.

  • Το ρεάλ βοηθήθηκε σημαντικά από την εκπληκτικά ισχυρή επίδοση του Μπολσονόρο στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Αυτή την εβδομάδα θα λάβουμε ορισμένες απολύτως κρίσιμες αναφορές για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Η κύρια έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή την Πέμπτη αναμένεται να παρουσιάσει υποχώρηση στον ονομαστικό δείκτη αλλά αύξηση στον δομικό.

Ωστόσο, οι συναινετικές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό αποδείχθηκαν ασυνήθιστα ανακριβείς φέτος, και μια έκπληξη προς οποιαδήποτε κατεύθυνση θα έχει πιθανώς υπερβολικό αντίκτυπο στις συναλλαγές νομισμάτων.

Ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό την Παρασκευή αναμένεται επίσης να είναι «κλειδί» για τις αγορές.

Προς το παρόν, όλα αφορούν τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και την έκταση και την ταχύτητα των αυξήσεων της Federal Reserve που απαιτούνται για να τον τιθασεύσουν.

Στερλίνα

Οι ελπίδες της αγοράς ότι τα προγραμματισμένα δημοσιονομικά ελλείμματα της Πρωθυπουργού Λιζ Τρας θα ανακληθούν, συνεχίζουν να είναι η κύρια στήριξη στη στερλίνα.

Ακόμη και η ως επί το πλείστον συμβολική απόφαση να διατηρηθεί αμετάβλητος ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής είχε τονωτική επίδραση στη στερλίνα, αλλά η απουσία περαιτέρω αποκλίσεων αργότερα μέσα στην εβδομάδα σήμαινε ότι η λίρα επανήλθε στη στενή διαπραγμάτευση με το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Τα κύρια οικονομικά νέα ήταν μια αρκετά ανοδική αναθεώρηση των δεικτών PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αν και σε επίπεδο που εξακολουθεί να είναι συναφές με μια (ρηχή) συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Αυτή την εβδομάδα, η κάπως καθυστερημένη έκθεση για την αγορά εργασίας θα επισκιαστεί από μια σειρά ομιλιών από μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, οι οποίες θα παρακολουθούνται στενά προκείμενου να εκτιμηθεί η προβλεπόμενη αντίδραση της Τράπεζας της Αγγλίας στην πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ευρώ

Οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί δείκτες συνεχίζουν να συνάδουν είτε με στασιμότητα είτε με μια ρηχή συρρίκνωση, αλλά σημειώνουμε ότι υπήρξε ένας πραγματικός πακτωλός νέων πακέτων κρατικών δαπανών για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Αν και ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπός τους στον πληθωρισμό δεν θα κάνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ευτυχισμένη, μας φαίνεται ότι ορισμένες από τις πιο τρομερές προβλέψεις εκεί έξω δεν ενσωματώνουν αυτή τη δημοσιονομική γενναιοδωρία.

Προς το παρόν, το ευρώ συνεχίζει να διαπραγματεύεται ακολουθώντας τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου που επικεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά στην επιθετικότητα της Federal Reserve, και με ελάχιστα νέα από την Ευρωζώνη αυτή την εβδομάδα, αναμένουμε ότι αυτό το μοτίβο θα διατηρηθεί.

Δολάριο ΗΠΑ

Το ερώτημα εάν η επόμενη αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα ήταν 50 ή 75 μονάδες βάσης διευθετήθηκε οριστικά από μια έκθεση για την αγορά εργασίας τον Σεπτέμβριο που έδειξε υγιή δημιουργία θέσεων εργασίας, χαμηλή ανεργία και κανένα σημάδι χαλάρωσης παρά τη σημαντική σύσφιξη της νομισματικής πολιτική μέχρι στιγμής φέτος. Υπήρξε κάποια ένδειξη χαλάρωσης σε δευτερεύουσες εκθέσεις, όπως τα ανοίγματα θέσεων εργασίας και ο εβδομαδιαίος αριθμός αιτήσεων ανεργίας, ωστόσο δεν ήταν αρκετά κοντά στο να αποτρέψουν την Fed.

Η έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αυτής της εβδομάδας αναμένεται να δείχνει μια ελαφρά χαλάρωση του μετρούμενου πληθωρισμού λόγω της υποχώρησης των τιμών της ενέργειας. Ωστόσο το κλειδί θα είναι ο δομικός δείκτης, όπου τα πιο ουσιαστικά συστατικά στοιχεία του πληθωρισμού όπως το κόστος στέγασης παρουσιάζουν τώρα αυξήσεις σε υψηλά μονοψήφια ψηφία, και αναμένεται να διατηρήσουν αυτόν τον βασικό δείκτη πολύ πάνω από το 6%.

 

{O κ. Enrique Diaz – Alvarez είναι Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury.}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ