Του Βάιου Κρόκου

Σε ρόλο οδηγού βρέθηκαν οι ΑΕΕΑΠ το 2019 γεγονός, μεταξύ άλλων, που οδήγησε στην ανάταση της ευρύτερης αγοράς ακινήτων και real estate. 

Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησαν γνωστοί όμιλοι συντέλεσαν στην πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων.

Αναλύοντας τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως για πρώτη φορά φαίνεται πως οι ΑΕΕΑΠ στράφηκαν σε μια αναξιοποίητη αγορά.

Πρόκειται για τοποθετήσεις στην οργανωμένη – εξειδικευμένη κατοικία εισοδήματος και συγκεκριμένα σε φοιτητικές εστίες ή μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Κατά τις εκτιμήσεις της αγοράς οι τομείς αυτοί θα απασχολήσουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον καθώς αποτελούν έναν αναξιοποίητο μέχρι σήμερα τομέα της αγοράς, με ιδιαίτερη προοπτική ανάπτυξης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το 2019

-Οι ΑΕΕΑΠ πραγματοποίησαν σημαντικές ΑΜΚ και υλοποίησαν αγορές επενδυτικών ακινήτων άνω των 400 εκατ. ευρώ, με δρομολογημένες περαιτέρω επενδύσεις περί τα 200 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 60% των επενδυτικών κεφαλαίων των ΑΕΕΑΠ κατευθύνθηκε ήδη ή προορίζεται να κατευθυνθεί στην ελληνική αγορά, ενώ σημαντικό ύψος επενδύσεων πραγματοποιήθηκε και στην Κύπρο. 

-Στη διάρκεια του 2019, περίπου το 74% των κεφαλαίων των ΑΕΕΑΠ που επενδύθηκαν στην ελληνική αγορά τοποθετήθηκε σε γραφεία, το 15% σε καταστήματα, το 7,5% σε ξενοδοχεία, ενώ το υπολειπόμενο ποσοστό επενδύθηκε σε αποθήκες, άλλες επαγγελματικές χρήσεις ή οικόπεδα προς ανάπτυξη. 

-Αναφορικά με τη γεωγραφική διασπορά των επενδύσεων, ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των κεφαλαίων κατευθύνθηκε στην αγορά της Αττικής και, με ελάχιστες εξαιρέσεις, το υπόλοιπο ποσοστό τοποθετήθηκε σε τουριστικές θέσεις ανά την Ελλάδα, σχεδόν αποκλειστικά σε ξενοδοχειακές μονάδες.

-Σημαντικές επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν και από άλλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού, τα οποία πλέον στοχεύουν μεταξύ άλλων και στην ανάπτυξη νέων ακινήτων και χρήσεων υψηλότερου επιχειρηματικού κινδύνου, όπως εμπορικά κέντρα και πάρκα, θεματικά πάρκα και χώροι αναψυχής, αλλά και τουριστικές αστικές κατοικίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here