Γράφει η «ξενοδόχος»

Είναι μία από τις πλέον ανερχόμενες τάσεις πανευρωπαϊκά– έχοντας κερδίσει λόγω και της πανδημίας- και, ήδη, ουκ ολίγες χώρες ανά την Ευρώπη διαγκωνίζονται προκειμένου να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τη συνεχώς αυξανόμενη πίτα.

Ακριβώς μέρος αυτής της πίτας από τους εργαζομένους εξ’ αποστάσεως θέλει να κερδίσει και η Ελλάδα η οποία βρίσκεται αυτή την στιγμή στη 12η θέση σε ένα σύνολο 40 χωρών σε όλη την Ευρώπη όσον αφορά την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων.

Πρώτη έρχεται η Πορτογαλία και ακολουθούν Ισπανία και Ρουμανία στην τρίτη θέση.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την κατάταξη της πλατφόρμας αναζήτησης και σύγκρισης τιμών σε αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία και ενοικίασης αυτοκινήτων Momondo, με βάση της τη Δανία, η οποία αποτελεί μέλος του ομίλου Booking Holding, του γνωστού διεθνούς ομίλου στον τομέα του online travel.

Για την κατάταξη η πλατφόρμα εξέτασε συνολικά 22 κριτήρια σε έξι βασικές κατηγορίες και συγκεκριμένα την ευκολία πρόσβασης στη χώρα και τα ταξιδιωτικά κόστη, τις τιμές στον προορισμό, την ασφάλεια και την υγεία, τις υποδομές για εξ’ αποστάσεως εργασία, την κοινωνική ζωή και τον καιρό.

Η Πορτογαλία κατατάσσεται πρώτη  λόγω καλών καιρικών συνθηκών, πολλαπλών επιλογών διασκέδασης, χαμηλών δεικτών εγκληματικότητας και χαμηλού κόστους ζωής, ενώ η χώρα προσφέρει επίσης visa για ψηφιακούς νομάδες και πολλοί Πορτογάλοι μιλούν αγγλικά.

Η Ισπανία κατατάσσεται δεύτερη προσφέροντας  πολλαπλές επιλογές για διασκέδαση, ιντερνετ υψηλών ταχυτήτων, πολλαπλές επιλογές επίσης σε συνεργατικούς χώρους εργασίας, πλούσια νυχτερινή ζωή.

Στην τρίτη θέση, με βάση την κατάταξη από την Μomondo βρίσκεται η Ρουμανία, με την πεντάδα να συμπληρώνεται από την Μάλτα και τη Δημοκρατία της Τσεχίας.

Η Ελλάδα έχει καλές επιδόσεις καταρχάς σε σχέση με τις τιμές.

Eνδεικτικά η ενοικίαση ενός διαμερίσματος τοποθετείται στα 292 ευρώ το μήνα, με το μηνιαίο κόστος για φαγητό στα 199 ευρώ και το κόστος π.χ. για γεύμα για δύο σε εστιατόριο στα 36 ευρώ.

Ψηλά βαθμολογείται η Ελλάδα επίσης στο κομμάτι της υγείας και ασφάλειας (αν και όχι όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση)  καθώς επίσης και στην κοινωνική ζωή και τη διασκέδαση (με χαμηλότερες επιδόσεις όσον αφορά τους χώρους πολιτισμού και την αναλογία ανά 1000 κατοίκους).

Αντίθετα, σε ένα κρίσιμο κομμάτι όπως οι υποδομές για τους ψηφιακούς νομάδες (digital nomads) ώστε να διευκολύνεται η εξ’ αποστάσεως εργασία οι επιδόσεις της χώρας μας είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές:

  • Χαμηλά βαθμολογείται η Ελλάδα ως προς τις επιδόσεις όσον αφορά το ιντερνετ και τους διαθέσιμους ευέλικτους χώρους εργασίας,  ενώ από την άλλη πλευρά, κρίνεται θετικά το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει πλαίσιο για τη χορήγηση visa για τους ψηφιακούς νομάδες.

Μέτριες είναι οι επιδόσεις της χώρας μας όσον αφορά τα ταξιδιωτικά κόστη και την εύκολη πρόσβαση από αέρος σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ πιο ψηλά είναι και οι τιμές ενοικίασης αυτοκινήτων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ