Από τον Πέτρο Μυλωνά, Head of Southern Europe, LXM

Η Ελληνική αγορά δεν έχει καταφέρει ακόμα να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών παρά την απτή βελτίωση της μακροοικονομικής κατάστασης της χώρας. Τα σημάδια της ανάκαμψης είναι εμφανή σε όλους τους τομείς της οικονομίας: η ανεργία  έπεσε στο 19,5% από το 27,8% το 2013, ο δείκτης PMI (Purchasing Manufacturing Index) παρέμεινε πάνω από το expansion mark των 50 μονάδων για 14 συνεχείς μήνες ενώ η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις και οι περισσότεροι δείκτες επιβεβαιώνουν την σημαντική αυτή βελτίωση.

Την ίδια στιγμή, οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με ταχείς ρυθμούς, με τον οίκο αξιολόγησης Fitch να αξιολογεί τα Ελληνικά κρατικά ομόλογα μόλις 3 βαθμούς χαμηλότερα από τον επενδυτικό βαθμό.

Πιστεύουμε ότι η προαναφερθείσα πορεία της προοδευτικής ανάκαμψης δεν μπορεί να επισκιάζεται για πολύ ακόμα από την γενική ανησυχία μιας κρίσης στις αναδυόμενες αγορές, με την Αργεντινή και την Τουρκία να αποτελούν τους προδρόμους, καθώς και τις ανησυχίες για το ότι η Ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επιχειρήσει να ανακτήσει την υποστήριξη του εκλογικού σώματος εις βάρος των ήδη συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.

Πρέπει να θυμόμαστε πως η Ελλάδα παραμένει υπό αυστηρή εποπτεία μέχρι το τέλος της περιόδου διάσωσης, ενώ οι τριμηνιαίοι έλεγχοι θα συνεχιστούν για αρκετά χρόνια. Ταυτόχρονα, είναι εμφανές πως η Τουρκική κρίση έχει περιορισμένη επίδραση στην Ελληνική αγορά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η οικονομία δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Τουρκία, με μόνο το 6,8% των εξαγωγών να κατευθύνονται εκεί, καθώς επίσης και γιατί οι Ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεση τους στην Τουρκία σε μόλις €115 εκατομμύρια, από €26 δις πριν δύο χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ