Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να κριθεί συνταγματικός ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου φαίνεται πως ανοίγει διάπλατα το δρόμο για σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις και μάλιστα πάνω από το όριο του 18% που έχει θέσει ως πλαφόν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με σημερινό (17/05/2018) δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» η κρίση του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας φέρνει, επί της ουσίας τρία «ψαλίδια» σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των συντάξεων.

Αυτά είναι τα εξής:

Κατάργηση προσωπικών διαφορών που βγάζει ο επανυπολογισμός, από τη σύνταξη που πληρώνεται το Δεκέμβριο του 2018

Μείωση κύριων συντάξεων έως 18% από το Δεκέμβριο του 2018

Μείωση επικουρικών συντάξεων έως 18% από το Δεκέμβριο του 2018

Η απόφαση του ΣτΕ και η «παγίδα»

Συνοπτικά, το ΣτΕ κλήθηκε να αποφανθεί επί των προσφυγών που είχαν κάνει ενώσεις συνταξιούχων, που ζητούσαν να κριθεί ως αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους, στο πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου, καταλήγοντας στο ότι είναι πλήρως σύννομες με το Σύνταγμα οι εξής διατάξεις:

Ο επανυπολογισμός κύριων και επικουρικών συντάξεων που καταβάλλονταν στους μέχρι 12/05/2016 συνταξιούχους, δηλαδή σε 2,7 εκατ. δικαιούχους σύνταξης πριν από την επιβολή του νόμου Κατρούγκαλου.

Η τροποποίηση του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέφθηκε στο Ν. 4472/2017 και αναφέρεται σε κατάργηση των προσωπικών διαφορών

Οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 18%.

Εδώ, όμως, σύμφωνα, πάντα, με τον «Ελεύθερο Τύπο», κρύβεται μια μεγάλη «παγίδα»: Ο νόμος Κατρούγκαλου υπογραμμίζει ότι οι συντάξεις επανυπολογίζονται και αν είναι μικρότερες, τότε το ποσό καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά. Μόνο που ο Ν.4472/2017 καταργεί την προσωπική διαφορά, με το εδάφιο 2 της παραγράφου 2β στο άρθρο 1 να λέει ρητά πως μετά και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, η μείωση της σύνταξης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 18%. Μέχρι εδώ, όλα μοιάζουν φυσιολογικά.

Όμως στην πραγματικότητα, δεν είναι! Γιατί, πολύ απλά, εάν προκληθεί στο εγγύς μέλλον ζήτημα με τα δημοσιονομικά και τα πλεονάσματα συρρικνωθούν, τότε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα βάλει ξανά «χέρι» στις συντάξεις, μέσω της απουσίας μιας λέξης από τη διάταξη των περικοπών. Και τούτο γιατί η συγκεκριμένη διάταξη αναφέρει πως η μείωση είναι 18% «από 01/01/2019» και όχι «από 01/01/2019 και εφεξής».

Αυτό το «εφεξής» θα μπορούσε να αποκλείσει ρητά κάθε άλλη μείωση, αλλά από τη στιγμή που δεν αναφέρεται, αφήνει περιθώρια ακόμη και για νέες περικοπές στις συντάξεις.

 

Newsbomb

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ