Μπορεί ο πόλεμος να μην είναι παγκόσμιος αλλά οι αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία είναι αντίστοιχες: κίνδυνος παγκόσμιας διατροφικής κρίσης, επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης, πλήγμα για τις βιομηχανίες, επιτάχυνση του πληθωρισμού, έμφραγμα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, χτύπημα σε χρηματιστήρια και τράπεζες. Σε αυτό το κλίμα, η υπερδεκαετής δοκιμασία της ελληνικής οικονομίας εισέρχεται σε μια πολύ δύσκολη φάση.

Αναμένονται απώλειες 1% στο παγκόσμιο ΑΕΠ (από 3,5% στο 2,5%), 2% στο ΑΕΠ της Ευρώπης και 1% με 1,5% στο ΑΕΠ της Ελλάδος λόγω του πολέμου και αυτό στο θετικό σενάριο της σύντομης αποκλιμάκωσης. Αντίστοιχα, ο πληθωρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθεί κατά 2 μονάδες και στην Ελλάδα ενδεχομένως έως και το 8%.

Οι απόψεις αυτές αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης «Κυρώσεις στη Ρωσία»,  που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ανώνυμων Εταιρειών και Επιχειρηματικότητας & το Ινστιτούτο Διεθνών & Οικονομικών Σχέσεων, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΣΑΕΕ Σίμου Αναστασόπουλου, και των καθηγητών Παναγιώτη Λιαργκόβα και Ναπολέοντος Μαραβέγια. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο καθηγητής & διευθυντής του  ΙΔΟΣ Χαράλαμπος Τσαρδανίδης.

Το πλέον ανησυχητικό είναι η έλλειψη σιτηρών λόγω του πολέμου, καθώς Ουκρανία και Ρωσία παράγουν το 25% των παγκοσμίων αναγκών. Το γεγονός αυτό ίσως οδηγήσει σε επισιτιστική κρίση ιδίως στις χώρες της Βόρειας Αφρικής αλλά και της υποσαχάριας Αφρικής που έχουν ήδη έλλειμμα τροφίμων. Οι τιμές σε σιτηρά, καλαμπόκι, ζωοτροφές ζυμαρικά έχουν εκτοξευθεί και η κατάσταση θα επιδεινωθεί αφού φέτος η Ουκρανία δεν καλλιέργησε και εντός του 2022 θα λείψουν 50 εκατ τόνοι από την αγορά. Επίσης, η Μολδαβία που είναι μεγάλη παραγωγός χώρα σταμάτησε τις εξαγωγές λόγω της μη πρόσβασης στο λιμάνι της Οδησσού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ