Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το εξηγεί καθαρά:

  • «Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές του προστατευτισμού έχουν αυξηθεί, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δραστηριότητα και το εμπόριο»
  • «Άλλοι καθοδικοί κίνδυνοι συνδέονται με την πιθανότητα πιο περιοριστικών πιστωτικών συνθηκών, με τη μεταρρύθμιση της κινεζικής οικονομίας και τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, ειδικά με αυτές που πυροδοτεί το Brexit»

Η ΕΚΤ μολονότι αποφάσισε να προχωρήσει στη σταδιακή μείωση και τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως τα τέλη του έτους, υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τουλάχιστον έως και το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς. Αναλυτές δεν αποκλείουν οι εμπορικές διαμάχες, αλλά και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit να αναγκάσουν την κεντρική τράπεζα να αποφύγει τις αυξήσεις επιτοκίων έως και το φθινόπωρο του 2019.

  • Σημειώνουν δε πως σε αυτή την περίπτωση, λίγο μετά τις πρώτες αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ, δηλαδή στις αρχές του 2020, θα ακολουθήσουν… μειώσεις από την Federal Reserve των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει η Κίνα. Είναι αποφασισμένη να μην αφήσει αναπάντητη καμία από τις προκλήσεις των ΗΠΑ .

Η κυβέρνηση Τραμπ έκανε ένα βήμα πίσω από τα αρχικά σχέδιά της για επιβολή πρόσθετων περιορισμών, δεν παρέλειψε ωστόσο να διευρύνει τις εξουσίες της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων.

Η εξέλιξη προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Πεκίνου, την ώρα που οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για την επιβολή νέων δασμών σε αγαθά αξίας 34 δισ. δολαρίων.

Η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων ελέγχει συμφωνίες, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και προτείνει στον πρόεδρο την έγκριση ή την απόρριψή τους.

Αρχικά η αμερικανική κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο για νέους κανόνες, που θα στοχεύουν ευθέως στις κινεζικές επενδύσεις στον αμερικανικό τεχνολογικό τομέα. Τελικά επικράτησε η άποψη ότι οι υφιστάμενοι κανόνες επαρκούν, εάν διευρυνθούν οι εξουσίες της Επιτροπής.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η επίκληση των κινδύνων για την εθνική ασφάλεια αποτελεί «δικαιολογία» προκειμένου να σφίξει ο κλοιός γύρω από κινεζικές επιχειρήσεις, που θέλουν να επενδύσουν στις ΗΠΑ.

  • «Η Κίνα θα παρακολουθεί στενά τη νομοθετική διαδικασία και θα αξιολογεί τον αντίκτυπό τους στις κινεζικές επιχειρήσεις» τόνισε το υπουργείο Εμπορίου, προειδοποιώντας πως αν το κρίνει αναγκαίο θα προβεί σε αντίποινα.

Πριν ακόμη οι ΗΠΑ βάλουν στο στόχαστρο τις κινεζικές επενδύσεις, αναλυτές σχολίαζαν πως το Πεκίνο δεν θα περιοριστεί πιθανότατα στην επιβολή δασμών, αλλά θα θελήσει να δώσει τη μάχη έναντι των ΗΠΑ και με άλλα όπλα, όπως το να ανοίξει έρευνες για αμερικανικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ