Συναλλαγές, ύψους περί τα 10 δισ. ευρώ, «μετρά» η δευτερογενής αγορά «κόκκινων» δανείων, με τους επενδυτές να έχουν ήδη στα σκαριά νέα projects, η ολοκλήρωση των οποίων θα ανεβάσει τον συνολικό όγκο των πωλήσεων από… δεύτερο χέρι στα 13 δισ. ευρώ.

Η ανάγκη των επενδυτών αφενός, να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και αφετέρου, να μην παρεκκλίνουν των στόχων που έχουν θέσει, στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων, μέρος των οποίων «υποαποδίδει», δίνει ώθηση σε μία αγορά που θεωρείται μάλλον νέα στην Ελλάδα. Τη… μηχανή της «ζέσταναν» πρώτες doValue και CarVal, προχωρώντας σε συμφωνία η μεν, πρώτη με το επενδυτικό κεφάλαιο Whaterwheel για την πώληση δανείων, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που είχαν αποκτηθεί από την Eurobank, στο πλαίσιο της τιτλοποίησης Mexico και η δε, δεύτερη με την Intrum (συναλλαγή Libra) για δάνεια, ύψους 1,1 δισ. ευρώ που είχαν πωληθεί από την Εθνική Τράπεζα. Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι εξής συναλλαγές:

  • η Cepal πώλησε στην Brooklane δάνεια, ύψους 1,1 δισ. ευρώ που είχαν αποκτηθεί από την Alpha Bank (τιτλοποίηση Galaxy).
  • η doValue ολοκλήρωσε προσφάτως την πώληση στην EOS του project Virgo, ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ που απέκτησε στο πλαίσιο της τιτλοποίησης Frontier Ι από την Εθνική Τράπεζα, ενώ
  • υπέγραψε συμφωνία και με την Intrum για την πώληση δανείων, ύψους 2,6 δισ. ευρώ (project Souk) που αποκτήθηκαν από την Eurobank, στο πλαίσιο της τιτλοποίησης Cairo. Πρόκειται για περίπου 60.000 «κόκκινα» δάνεια, χωρίς εξασφαλίσεις ή απαιτήσεις από κάρτες και αφορά σε περίπου 50.000 δανειολήπτες.

Σε εκκρεμότητα τελεί η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Tethys, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, από την Intrum που περιλαμβάνει ξενοδοχειακά δάνεια από τις τιτλοποιήσεις Sunrise και Vega της Τράπεζας Πειραιώς. Οι πληροφορίες θέλουν την κοινοπραξία που συγκροτούν το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (Smerc) του κ. Νίκου Καραμούζη, Ισραηλινά κεφάλαια που συνδέονται με την Brown Hotels και το family office του κ. Θανάση Λασκαρίδη να έχει αναδειχθεί ως προτιμητέος επενδυτής, με την Intrum, ωστόσο, να αναμένει το «πράσινο φως» από τους ομολογιούχους.   

Την ίδια στιγμή, προσπάθεια να πουλήσει μέρος – περί τα 600 εκατ. ευρώ – του χαρτοφυλακίου Icon που εξαγόρασε στις αρχές του 2021 από την Εθνική Τράπεζα επιχειρεί από την πλευρά της και η Bain. Υπενθυμίζεται πως οι συνολικές απαιτήσεις του ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ και σε αυτές περιλαμβάνονται κυρίως δάνεια με εξασφαλίσεις μεγάλων, μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, ο αριθμός των οποίων υπερβαίνει τις 1.500 σε όλη την Ελλάδα. 

Στο μεταξύ, ακόμη δύο «πακέτα», συνολικής απαίτησης 1,5 δισ. ευρώ έκαστο, σχεδιάζει να βγάλει προς πώληση μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους η doValue. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το πρώτο θα αφορά σε αμιγώς καταναλωτικά δάνεια, ενώ το δεύτερο θα περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια. «Μία σκέψη είναι να ομαδοποιηθούν τα δάνεια του Νόμου Κατσέλη», σχολιάζουν χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη συγκεκριμένη κατηγορία είναι μεγάλο, δεδομένου ότι εμφανίζουν καλές χρηματοροές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ