Της Ελενας Ερμείδου

Ενώ ορισμένες κατηγορίες Ομολόγων Καταστροφών συνδέονται με πολύ συγκεκριμένους κινδύνους, όπως είναι ο κίνδυνος της Πανδημίας, κατά γενική ομολογία και μέχρι σήμερα, τα Ομόλογα Καταστροφών δεν προσβλήθηκαν από τον ιό Covid-19 που προκάλεσε παγκόσμια οικονομική κρίση σύμφωνα με την Fermat Capital Management.

Τα πρώτα σημάδια από τον αντίκτυπο της παγκόσμιας κρίσης που προκάλεσε ο ιός στα εξειδικευμένα ομόλογα καταστροφών που έχει εκδώσει η Παγκόσμια Τράπεζα που περιλαμβάνουν την πανδημία θα καταγραφούν την 23η Μαρτίου. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ομολόγων συμφωνούν ότι θα εμφανίσουν ζημιές.

Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν πως ανάμεσα στις εμπορικές συναλλαγές που γίνονται με τα ομόλογα καταστροφών (cat bonds) και insurance-linked securities (ILS), η αγορά της πανδημίας αφορά μία και μόνο συναλλαγή ανάμεσα στις πολλές. Προσθέτως η αγορά αυτή δεν έχει μεγάλη έκθεση σε όλο το φάσμα του Covid-19 ή στις ευρύτερες αγορές κεφαλαίων.

Δοθέντος ότι η συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτικού κινδύνου συνοδεύεται από εγγυήσεις θεωρείται ασφαλής σε πολύ μεγάλο βαθμό, επομένως ελάχιστα επιδρούν σε αυτήν, οι αρνητικές συνέπειες των αγορών που προέρχονται από κινδύνους όπως είναι ο covid 19.

Στην πραγματικότητα τα ομόλογα καταστροφών, τα ILS και αντασφαλιστικές εγγυήσεις συγκαταλέγονται στις διαφοροποιημένες επενδυτικές κατηγορίες, προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις στους επενδυτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here