Οι περισσότεροι ξεκινούν τη μέρα τους με ένα καφέ, κρύο ή ζεστό.

Ο καφές είναι ένα από τα πιο καταναλώσιμα και πιο εμπορεύσιμα προϊόντα στον πλανήτη.

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Καφέ, περισσότερα από 150 εκατομμύρια άνθρωποι πίνουν καφέ καθημερινά μόνο στις ΗΠΑ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατανάλωση εκτιμάται σε πάνω από 2,25 δισεκατομμύρια φλιτζάνια την ημέρα.

Αλλά πριν φτάσει στο φλυτζάνι για το πρωινό σας, οι κόκκοι καφέ διασχίζουν μια πολύπλοκη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Η εικόνα του Dan Zettwoch χωρίζει αυτό το ταξίδι σε 10 ξεχωριστά βήματα.

 

Από το φυτό στο εργοστάσιο

Υπάρχουν δύο τύποι τροπικών φυτών που παράγουν καφέ, και οι δύο προτιμούν μεγάλα υψόμετρα και με παραγωγή που βασίζεται κυρίως στη Νότια Αμερική, την Ασία και την Αφρική.

Το Coffea arabica είναι φασόλι, εν αφθονία, με πιο περίπλοκη γεύση και λιγότερη καφεΐνη. Στην αγορά πλασάρεται ως υψηλής ποιότητας καφές Arabica.

Το Coffea canephora, εν τω μεταξύ, έχει ισχυρότερες και πιο πικρές γεύσεις. Είναι επίσης ευκολότερο να αναπτυχθεί και χρησιμοποιείται συχνότερα σε εσπρέσο και στιγμιαία μίγματα ως καφές Robusta.

Ωστόσο, και οι δύο τύποι φασολιών περνούν το ίδιο ταξίδι:

Ανάπτυξη

Τα φυτά χρειάζονται 4-7 χρόνια ώστε να δώσουν την πρώτη συγκομιδή τους και να βγάζουν καρπούς για περίπου 25 χρόνια.

Συλλογή

Ο καρπός του φυτού είναι το μούρο καφέ, που περιέχει δύο φασόλια μέσα. Τα ώριμα μούρα συγκομίζονται είτε με το χέρι είτε με μηχανή.

Επεξεργασία

Στη συνέχεια, τα μούρα καφέ υποβάλλονται σε επεξεργασία είτε με μια παραδοσιακή «ξηρή» μέθοδο χρησιμοποιώντας τον ήλιο είτε με «υγρή» μέθοδο χρησιμοποιώντας νερό και μηχανήματα.

Άλεσμα

Οι πράσινοι κόκκοι καφέ ξεφλουδίζονται, καθαρίζονται, ταξινομούνται και (προαιρετικά) βαθμολογούνται.

Από το εργοστάσιο έως τις μεταφορές

Μόλις το μούρο απογυμνωθεί στα φασολάκια, αποστέλλεται από χώρες παραγωγής μέσω ενός παγκόσμιου δικτύου εφοδιασμού.

Οι κόκκοι καφέ εξάγονται και αποστέλλονται σε όλον τον κόσμο.

Μόνο το 2018, εξήχθησαν 7,2 εκατομμύρια τόνοι πράσινων κόκκων καφέ, αξίας 19,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Φτάνοντας κυρίως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τα φασόλια είναι τώρα έτοιμα για κατανάλωση:

Ψήσιμο

Τα πράσινα φασόλια ψήνονται βιομηχανικά, γίνονται πιο σκούρα, λιπαρά και νόστιμα. Διαφορετικές θερμοκρασίες και διάρκεια θερμότητας επηρεάζουν το τελικό χρώμα και τη γεύση.

Συσκευασία

Τυχόν ατελή ή κάπως κατεστραμμένα φασόλια απορρίπτονται και τα υπόλοιπα φρυγμένα φασόλια συσκευάζονται μαζί ανά τύπο.

Αποστολή

Τα φρυγμένα φασόλια αποστέλλονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Οι μαζικές αποστολές μεταφέρονται σε εμπόρους λιανικής, καφετέριες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, απευθείας στον καταναλωτή.

Στο φλιτζάνι σας

Οι κόκκοι καφέ είναι σχεδόν έτοιμοι για κατανάλωση, και σε αυτό το στάδιο τα υπόλοιπα βήματα μπορούν να γίνουν οπουδήποτε.

Για παράδειγμα, πολλά εργοστάσια δεν στέλνουν φρυγμένους κόκκους μέχρι να τα αλέσουν. Εν τω μεταξύ, οι καφετέριες θα αλέσουν τα δικά τους φασόλια πριν από την προετοιμασία ποτών.

Ο καφές δεν είναι απλώς ένα ποτό, τελικά, είναι μια επιχείρηση.

Πηγή: visual capitalist

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ