Και οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα ελεγχθούν/αξιολογηθούν με βάση τον ισολογισμό χρήσεως 2019, συνεπώς δεν θα προλάβουν να εγγράψουν (έστω στο τέταρτο τρίμηνο) τα όποια οφέλη θα είχαν από τη λειτουργία του APS. Πρακτικά, δεν θα έχουν το όφελος από τις τιτλοποιήσεις που ήταν στα σκαριά και «πάγωσαν» μετά την παρέμβαση του ΕΕΜ/SSM.

O έλεγχος/αξιολόγηση θα γίνει σύμφωνα με τα κριτήρια που ισχύουν για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα για το banking της ευρωζώνης.

Ο μέσος όρος των NPLs στην Ευρώπη δεν ξεπερνά το 5% (επί του συνόλου των δανείων) όταν στην ελληνική αγορά είναι 45% (!), στα σχεδόν 80 δισ. (προστιθέμενων των εκ νέου μη εξυπηρετούμενων, αλλά και καινούργιων).

Έως το τέλος Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή/ΕΒΑ και η ΕΚΤ θα καταρτίσουν τα βασικά σενάρια βάσει των οποίων θα αξιολογηθούν οι ευρω-τράπεζες, οι τέσσερις ελληνικές.

Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο/adverse scenario, το εγχώριο banking βρίσκεται σε συγκριτικά πλεονεκτικότερη θέση έναντι των περισσότερων ευρωπαϊκών, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ελληνική οικονομία θα παρουσιάζει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, ο δε κλάδος ακινήτων/real estate βρίσκεται σε ανάκαμψη, αντιδρώντας από 60% χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Η μεθοδολογία καλύπτει όλα τα επίπεδα κινδύνου και ενσωματώνει τα σχόλια/παρατηρήσεις που ελήφθησαν, σε συνεργασία με τη Φραγκφούρτη, το καλοκαίρι. Η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων ξεκινά τον Ιανουάριο του 2020, τα δε αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Στα περισσότερα σημεία, παρόμοια με τους ελέγχους του 2018, η άσκηση θα περιλαμβάνει αξιολόγηση της φερεγγυότητας των ιδρυμάτων (βασικό/basic-δυσμενές/ακραίο/adverse scenarios) και τις επιπτώσεις ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης κάθε χώρας.

Οι τράπεζες θα «εξεταστούν» για το σύνολο των εμποδίων/αρνητικών εξελίξεων που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν και να επηρεάσουν την κεφαλαιακή κατάσταση (αντισυμβαλλόμενου, λειτουργικού, πιστωτικού κινδύνου), τις τυχόν παρενέργειες από την επίδραση των σεναρίων, λ.χ. σε: έσοδα από τόκους, μεταβολή επιτοκίων, κινδύνου συμπεριφοράς της αγοράς/καταθετών και δανειοληπτών.

Το καλό (και) για τις ελληνικές τράπεζες είναι πως, μέχρι τώρα, δεν έχει οριστεί συντελεστής/κόφτης, όπως ίσχυσε το 2018, με το πιθανότερο να ισχύσει –σιωπηρά– το ισχύον όριο του 5,5% (καθαρά λειτουργικά κεφάλαια), εμπόδιο που πιθανότατα ξεπερνούν οι τέσσερις συστημικές.

 

(*) έως τα τέλη Ιουλίου 2020

……………………..

XRIMA WEEK, 18/11/2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ