Τη σοβαρότερη κρίση εδώ και 20 έτη περνά ο τομέας των αερομεταφορών, με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA) να εκτιμά ότι οι αεροπορικές θα χρειαστούν έκτακτη βοήθεια ύψους έως 200 δισεκ. δολαρίων (185 δισεκ. ευρώ).

Aυτή η βοήθεια θα μπορούσε να λάβει τη μορφή «μιας άμεσης οικονομικής βοήθειας» στις εταιρείες που μεταφέρουν επιβάτες και εμπορεύματα ώστε να αντισταθμίσει τα μειωμένα έσοδα και τη ρευστότητα, αλλά εξίσου και με τη μορφή δανείων και εγγυήσεων από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες ή με μειώσεις φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Iata.

Στις 5 Μαρτίου, η Ένωση εκτίμησε ότι ο ιός θα κοστίσει στις αερομεταφορές έως 113 δισεκ. δολάρια σε απώλεια εσόδων το 2020, αλλά οι συνθήκες επιδεινώθηκαν αφού οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα των ταξιδιωτών από την Ευρώπη, άλλες χώρες επέβαλαν περιορισμούς για την είσοδο στο έδαφός τους ενώ έκλεισε η περιοχή Σένγκεν για τους μη Ευρωπαίους πολίτες.

Η σοβαρότερη κρίση της 20ετίας

Η IATA, που εκπροσωπεί 290 εταιρείες που αντιστοιχούν στο 82% της παγκόσμιας κίνησης, ζητά ιδιαίτερα από τις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής να παράσχουν βοήθεια στις εταιρείες τους, των οποίων οι δυσκολίες απειλούν «εκατομμύρια θέσεις εργασίας», άμεσα και έμμεσα.

«Η κρίση που πλήττει τον κλάδο είναι πολύ πιο σοβαρή και πιο εκτεταμένη από (τις επιθέσεις) της 11η Σεπτεμβρίου, την επιδημία του SARS (το 2002-2003) ή την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής της IATA Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ σε ανακοίνωση.

«Οι αεροπορικές εταιρίες μάχονται για την επιβίωσή τους. Πολλά δρομολόγια έχουν ανασταλεί στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή και η ζήτηση έχει κάνει βουτιά έως 60% για τα υφιστάμενες συνδέσεις», τόνισε.

Lufthansa: Ανάγκη κρατικής βοήθειας μακράς διαρκείας

Tην ίδια ώρα, η αεροπορική εταιρία Lufthansa προτίθεται να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού με τεράστιες περικοπές.

“Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την εξαιρετική κατάσταση με δραστικά και μερικές φορές επώδυνα μέτρα”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa Κάρστεν Σπορ σήμερα. “Όσο περισσότερο διαρκεί αυτή η κρίση, τόσο πιο πιθανό γίνεται ότι το μέλλον των αερομεταφορών δεν μπορεί να εξασφαλιστεί χωρίς κρατική βοήθεια”.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας θα παραιτηθεί από το 20% του βασικού του μισθού φέτος. Περίπου 700 από τα 763 αεροσκάφη του στόλου βρίσκονται προσωρινά στο έδαφος. Από το πρόγραμμα πτήσεων για την επιστροφή παραθεριστών από το εξωτερικό, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Απριλίου,  θα εκτελείται πλέον μόνο το 5% των αρχικά προγραμματισμένων πτήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here