Την θλιβερή εικόνα των καταστροφικών συνεπειών για την αγοραστική δύναμη και την επιβίωση των ελληνικών νοικοκυριών που έχει η υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων απεικονίζουν τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat αυτή τη βδομάδα. 50% του εισοδήματος των Ελλήνων πηγαίνει σε φόρους για τη συντήρηση του σπιτιού τους.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, 4 στους 10 διαθέτουν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για τις ανάγκες στέγασης.

Το 2016 στην Ελλάδα το ποσοστό των νοικοκυριών τα οποία δαπανούσαν περισσότερο από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για κάλυψη αναγκών στέγασης ανήλθε σε 40,5% τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνάει το 11,1%

Η εικόνα είναι σχεδόν αμετάβλητη την τελευταία τριετία καθώς το 2015 το αντίστοιχο ποσοστό έχει ανέλθει σε 40,9% έναντι 11,3 του μέσου όρου της Ε.Ε. και το 2014 σε 40,7% ( 11,5% στην ΕΕ.)

Πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα, πτωτικά οι τιμές

Στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, η μείωση των τιμών το α΄ τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 ήταν οριακή κατά 0,1% για τα καινούρια διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 0,3% για τα παλιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών, αν και, πλέον με δεδομένη την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας τα καινούρια σπίτια είναι ελάχιστα στην αγορά.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το α΄ τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 μειώθηκαν οριακά κατά 0,1% στην Αθήνα, 0,3% στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες μεγάλες πόλεις και 0,4% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ