Πόσο αποδοτική είναι η τηλεργασία

0

γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Η ανησυχία που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του ιού COVID-19, του γνωστού πλέον σε όλους μας κορονοϊού, έχει φέρει στο προσκήνιο ορισμένα αρκετά ενδιαφέροντα ζητήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε.

Το θέμα της τηλεργασίας ή της εργασίας από το σπίτι έχει αρχίσει να απασχολεί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις που θέλουν να αποφύγουν -και ορθά- οποιαδήποτε περίπτωση να χρειαστεί να σταματήσουν τη λειτουργία τους. Και δεν είναι τυχαίο ότι σε χώρες με έξαρση σε κρούσματα, τα περισσότερα στελέχη δουλεύουν από το σπίτι τους.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε δει ακόμη κάποια μεγάλη επιχείρηση να προχωρά σε τέτοια κίνηση αλλά οι πληροφορίες της στήλης είναι πως ορισμένοι οργανισμοί έχουν ήδη προβεί σε σχετικές κινήσεις, παραγγέλνοντας, για παράδειγμα, μερικές εκατοντάδες φορητούς υπολογιστές, προκειμένου να τους διανείμουν στους εργαζόμενους τους για να μπορούν να εργαστούν από το σπίτι σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.

Παράλληλα, δεν είναι τυχαίο το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τα συστήματα τηλεδιάσκεψης. Τόσο μεγάλο ώστε η Cisco ανακοίνωσε ότι προσφέρει δωρεάν τη χρήση του Webex, του δικού της συστήματος, προκειμένου να διευκολύνει τους εργαζόμενους που καλούνται να εργαστούν από το σπίτι. Και η πραγματικότητα είναι πως ένα σύστημα τηλεδιάσκεψης μπορεί να δώσει πολλές λύσεις σε όσους θέλουν να εργαστούν από απόσταση.

Πρακτικά, τις τελευταίες εβδομάδες έχει αρχίσει να φαίνεται όλο και περισσότερο ότι δεν υπάρχει πια η ανάγκη για τις επιχειρήσεις να έχουν τους εργαζόμενους τους συγκεντρωμένους σε ένα χώρο. Οι υπάρχουσες τεχνολογικές λύσεις είναι τέτοιες που πλέον μπορείς να δουλεύεις από οπουδήποτε.

Τι χρειάζεσαι;

Ένα καλό smartphone και ένα υψηλών επιδόσεων φορητό υπολογιστή. Και φυσικά καλή σύνδεση στο Διαδίκτυο είτε σταθερή είτε κινητή. Από εκεί και πέρα, οι υπάρχουσες εφαρμογές σου δίνουν τη δυνατότητα να συνδεθείς και να είσαι σε άμεση επικοινωνία με τους συναδέλφους και συνεργάτες σου. Ένα σύστημα τηλεδιάσκεψης, όπως το Webex ή το Skype for Business, πλατφόρμες για collaboration όπως το Microsoft Teams και το Slack, και τα πάντα μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως.

Φυσικά, πάντα θα είναι απαραίτητη και η προσωπική επαφή. Όμως, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει σε καθημερινή βάση. Τουλάχιστον για μία σειρά από εργασίες. Από τη στιγμή που όλα ψηφιοποιούνται και «ανεβαίνουν» στο cloud, το εργασιακό περιβάλλον μπορεί να διαφοροποιηθεί. Και να δούμε να διευρύνονται μοντέλα εργασίας που είναι πιο χαλαρά και δεν απαιτούν από τους εργαζόμενους να δηλώνουν παρών κάθε μέρα στο γραφείο τους.

  • Το αποτέλεσμα -όπως έχουν δείξει ορισμένες έρευνες- είναι υψηλότερη παραγωγικότητα αλλά και περισσότερο ικανοποιημένοι εργαζόμενοι, καθώς έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Μόνο οι 2-3 ώρες που χάνουμε, κατά μέσο όρο, για να πάμε στη δουλειά είναι αρκετός λόγος για την υιοθέτηση τέτοιων μοντέλων.
  • Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προτιμούν να εργάζονται 9 με 5. Όπως υπάρχουν και άνθρωποι που δεν θέλουν να εργάζονται στο σπίτι τους αλλά σε έναν χώρο εργασίας. Μόνο που ο τελευταίος δεν είναι απαραίτητο ότι πρέπει να είναι και τα κτίρια της εταιρείας που τους απασχολεί. Αλλά ένας συνεργατικός χώρος από αυτούς που έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.

Γενικότερα, είμαστε σε μία περίοδο που τα μοντέλα εργασίας είναι σε φάση αλλαγών. Και ζητήματα όπως ο κορονοϊός είναι μία ευκαιρία για να δούμε λίγο πιο προσεκτικά αυτές τις αλλαγές.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ