Εβδομάδα αφιερωμένη στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών είναι η τρέχουσα, καθώς οι επικεφαλής της Αριστοτέλους σπεύδουν να κλείσουν τα 8 προαπαιτούμενα του χώρου της Υγείας, ενόψει Eurogroup Ιουνίου. Στην πράξη, μόνο η διαδικασία της ανατιμολόγησης φαίνεται να κινείται εντός χρονοδιαγράμματος, με τη νέα ΠΦΥ να συνιστά το βασικό αγκάθι, την ώρα που στο μέτωπο της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, οι διαδικασίες για τη σύσταση Επιτροπής HTA κινούνται με χαμηλούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, με το αυριανό Euroworking Group ενόψει, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έλαβαν ένα email από τον Υπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Δ. Λιάκο, με το οποίο τους ζητούσε να κλείσουν, το συντομότερο δυνατόν, όλα τα ανοικτά τους θέματα, στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης.

Η Αριστοτέλους, βέβαια, πρέπει να ξεπεράσει αρκετά εμπόδια, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως ακόμη και με την Ανατιμολόγηση Μαΐου υπάρχουν ζητήματα. Πληροφορίες της αγοράς κάνουν λόγο για σωρεία λαθών και αλλαγές σε διδικαστικά ζητήματα, που όμως έχουν προξενήσει πονοκέφαλο. Από την άλλη, όμως, η ανατιμολόγηση είναι από τα ελάχιστα προαπαιτούμενα στην Υγεία που έχει μπει σε μια κάποια σειρά, βρίσκεται άλλωστε στη διαδικασία της διαβούλευσης επί του προσχεδίου του δελτίου τιμών των φαρμάκων, στον ΕΟΦ.

Με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς κινείται και η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ελάχιστα έχουν ενταχθεί στο σύστημα συνταγογράφησης, αλλά ίσως το μεγαλύτερο “αγκάθι” αποτελεί η εξέλιξη στη δημιουργία της νέας ΠΦΥ, η στελέχωση της οποίας συναντάει το ένα εμπόδιο μετά το άλλο. Η ανταπόκριση των επαγγελματιών υγείας στις προκηρύξεις για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ, αλλά και των γενικών ιατρών, παθολόγων και παθολόγων για τη δημιουργία του “σώματος των οικογενειακών ιατρών”, που στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ θα συνέβαλαν στην εγγραφή των πολιτών στο νέο σύστημα, το οποιο και θα ενίσχυαν συμπληρωματικά, ήταν αναιμική.

Ο ΕΟΠΥΥ σπεύδει να τακτοποιήσει τα clawback που εκκρεμούν, με αιχμή τους συμψηφισμούς της περιόδου 2012-2015, ενώ, όπως έγραψε το Virus, άμεσα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο των προδιαγραφών λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών. Παράλληλα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) η Αριστοτέλους θα πρέπει να καταθέσει ένα αντίστοιχο για τα δημόσια νοσοκομεία. Εκτιμήσεις της Ένωσης θέλουν ενδεχομένως τα δύο θεσμικά πλαίσια να κατατεθούν σε ένα συνολικό νομοσχέδιο, το οποιο μάλιστα θα ψηφιστεί και με ταχύτατες διαδικασίες, με ελάχιστη διαβούλευση.

Τι γίνεται, όμως, με την Επιτροπή HTA; Η πρόταση της Επιτροπής με τα 18 ονόματα, από τα οποία θα επιλέξει ο Υπουργός Υγείας τους τελικούς 11, ακόμη δεν έχει φθάσει στο γραφείο του Ανδρέα Ξανθού. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, το HTA δεν αποτελεί βαρίδι για την Αριστοτέλους στο πλαίσιο της Αξιολογησης. Η shortlist, ωστόσο, αναμένεται να επικυρωθεί σε συνεδρίαση της 3μελούς Επιτροπής αυτή την εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, με απόφαση του Ανδρέα Ξανθού καθορίστηκε η διαδικασία, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την επιλογή Γραμματέων, ένα βασικό βήμα για τη σύσταση της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης.

Περισσότερα στο virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ