Για πρώτη φορά, μετά από 17 χρόνια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακολουθήσει διαφορετική στρατηγική. Η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό αποφασισμένη να επαναπροσδιορίσει όχι μόνον το βασικό στόχο της ΕΚΤ, αλλά και τον τρόπο επίτευξής του.

Είναι δεδομένο κι έχει προεξοφληθεί ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική  πολιτική. Επομένως οι αγορές θέλουν να μάθουν τι σημαίνει αυτή η εξαγγελθείσα “αναθεώρηση στρατηγικής”, για πρώτη φορά από το 2003.

Η ΕΚΤ δεν έχει καταφέρει εδώ και χρόνια να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο 2%, παρά τα τολμηρά μέτρα νομισματικής στήριξης που είχε εφαρμόσει ο Μάριο Ντράγκι.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ τήρησε στάση αναμονής -διατηρώντας το βασικό επιτόκιο στο μηδέν και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,50%, καθώς και την απόφαση για μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ.

  • «Το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα μέχρις ότου οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σε επίπεδα κοντά στο 2%»

Ταυτόχρονα όμως ανακοίνωσε επισήμως ότι αρχίζει η διαδικασία αναθεώρησης της στρατηγικής, η οποία θα διαρκέσει στο σύνολο του έτους και αφορά διάφορα ζητήματα, από τον στόχο για τον πληθωρισμό μέχρι τα ψηφιακά νομίσματα και τον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

  • Ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, τόνισε ότι αυτός θα πρέπει να είναι συμμετρικός, διότι, εάν ορίζεται ένας κεντρικός στόχος και λογίζεται ως το ανώτατο όριο, λιγοστεύουν οι πιθανότητες εκπλήρωσής του

Mετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η νέα πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως η όλη αναθεώρηση και επανεξέταση ίσως διαρκέσει ένα χρόνο, χωρίς να αποκλείει και μια παράταση – «θα τελειώσει όταν όλα θα έχουν τελειώσει», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα ποιες είναι οι επικείμενες αλλαγές ως προς τον στόχο του πληθωρισμού, δεν απάντησε, αλλά δήλωσε:

  • «Δεν πρόκειται να αφήσουμε τίποτε που δεν θα εξετάσουμε ενδελεχώς, και προφανώς ο τρόπος υπολογισμού του πληθωρισμού είναι μέσα σε αυτά – θα δούμε ποια είναι τα εργαλεία μας, πώς κάνουμε τις μετρήσεις μας, πώς εκπληρώνουμε στόχους και πώς επικοινωνούμε».
  • «Η νομισματική πολιτική οφείλει να παραμείνει ιδιαίτερα χαλαρή, ενώ οι κυβερνήσεις που έχουν το σχετικό δημοσιονομικό περιθώριο ας προετοιμαστούν για μέτρα στήριξης»,

Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθεί και το πώς η ΕΚΤ θα μπορέσει να ενσωματώσει τον οικονομικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα μοντέλα της διαμόρφωσης πολιτικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ