..Είναι η τεράστια υπερβάλλουσα ρευστότητα, τα παρεμβατικά προγράμματα των Κεντρικών Τραπεζών σε συνδυασμό με την απουσία ισχυρών εναλλακτικών και της “ρηχότητας” , εισέτι, αγορών όπως των cryptos που συντηρούν τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις σε υψηλά ιστορικά επίπεδα.

Μία κατάσταση, που υπό άλλες συνθήκες- ειδικότερα, προ Covid-19- θα είχε όλα τα χαρακτηριστικά overweght αγοράς, υψηλού ρίσκου, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο μίας συστημικής πτώσης. Ομως, στην πράξη, η εμφάνιση της πανδημίας, η εκρηκτική εξάπλωση της, συνακόλουθα οι πρωτόγνωρες επιπτώσεις επέτειναν την ανάγκη του συστήματος να παράσχει απεριόριστη ρευστότητα μέσω προγραμμάτων επαναγοράς ομολόγων αλλά και εταιρικών εκδόσεων, φτάνοντας μέχρι την αγορά μετοχών.

Ενδεικτικά σημειώνεται, πως η εκτίναξη του ενεργητικού της Fed (9,1 τρισ$) και της ECB (7,4 τρισ ) μέσα σε ένα χρόνο είναι μεγαλύτερη απ’ ότι συνολικά της προηγούμενης 10ετίας. Επιπλέον η μείωση των επιτοκίων δανεισμού αλλοιώνει και την προσδοκώμενη απόδοση στις αγορές μετοχών και ομολόγων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση τίτλων σε όλο και υψηλότερες τιμές, κεφαλαιοποίησεις.

Πόσο υψηλότερα είναι το ερώτημα, με την συζήτηση για ένα “διεθνές haircut στο χρέος” να αποτελεί μία από τις απαντήσεις, τόσο-όσο το τροφοδοτεί η ανάγκη των οικονομιών για επαναφορά των επιχειρήσεων στα προ Covid-19 επίπεδα.

Συνεπώς, η προσέγγιση των bullish οίκων όπως λ.χ η Goldman Sachs ή η JP Morgan πως πρώτα οι αγορές θα συνεχίσουν σε νέα ιστορικά υψηλά και σε επόμενο χρόνο θα φανεί εάν θα ακολουθήσουν πορεία διόρθωσης ή πτώσης έχει τον χρόνο της. Διάρκεια, που μεταφράζεται σε τετραψήφιες πλέον αποτιμήσεις των giga groups, με τις ενδιάμεσες ισχυρές διορθώσεις να αποδεικνύονται- μέχρι τώρα- ως ευκαιρίες για επανατοποθετήσεις με ακόμη υψηλότερη στόχευση.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, η ελληνική αγορά παρουσιάζει- μέχρι τώρα- μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσον αφορά στο τμήμα των “κρατικών ομολόγων” και λιγότερο η spot των μετοχών, παρά την θεαματική ανοδική διόρθωση των τραπεζικών μετοχών, στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Ωστόσο, με την χορηγεία της “μεγάλης φίλης” (ΕΚΤ) η εγχώρια αγορά έχει αρχίσει και αποκτά ένα στοιχειώδες “βάθος” (τόσο στην δευτερογενή των ομολόγων, όσο στη μετοχική/σε επί μέρους κλάδους) που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να φθάσει να ελκύει κεφάλαια των 100 εκατ. ημερησίως (κατά μέσο όρο) το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για την ελληνική αγορά οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι εμφανίζονται από επιφυλακτικοί έως θετικοί, με neutral έως bullish διάθεση, κάτι που μένει να αποτυπωθεί συναλλακτικά, με την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων όπως για παράδειγμα “βλέπει” η Morgan Stanley. Χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία θα βγουν από την κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος, κάτι που επενδυτικά/χρηματιστηριακά “μεταφράζεται” σε περιθώριο σημαντικής υπεραπόδοσης από τα τρέχοντα.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 16/02/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ