O Poul Thomsen του ΔΝΤ καραδοκεί: Κάθε μήνας απαγόρευσης στην Ευρώπη κοστίζει 3% του ΑΕΠ της

0

 

Ο πασίγνωστος στην Ελλάδα Γενικός Διευθυντής Ευρώπης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πωλ Τόμσεν κατέθεσε την άποψη στο blog του IMF με τίτλο:

“Europe’s COVID-19 Crisis and the Fund’s Response”.

  • Τα γενικώς γενναιόδωρα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας και το μοντέλο κοινωνικής αγοράς της Ευρώπης, θα διευκολύνουν την παροχή στοχευμένης βοήθειας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Δεν πρέπει όμως να υπάρχει αμφιβολία για την πολυπλοκότητα αυτού του έργου: Τα συστήματα αυτά δεν κατασκευάστηκαν για να ικανοποιήσουν απαιτήσεις του μεγέθους που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κυβερνήσεις της Ευρώπης. Οι χώρες ανταποκρίνονται με πρωτοφανείς μεθόδους και προσπαθούν να μάθουν ο ένας από τον άλλον ποιες προσεγγίσεις λειτουργούν καλύτερα. Για να τους βοηθήσει να το κάνουν, το ΔΝΤ έχει δημιουργήσει έναν ιστότοπο που παρέχει πληροφορίες για το πώς αντιμετωπίζουν μεμονωμένα κράτη τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, βοηθώντας να αποστασιοποιηθεί η διεθνής βέλτιστη πρακτική.

Κάθε μήνας lockdown λόγω CoViD-19, στοιχίζει στην Ευρώπη 3% του ΑΕΠ της.
υπογραμμίζει στο άρθρο του ο Poul Thomsen, σπεύδοντας όμως να επισημάνει ότι η εκτίμηση είναι επισφαλής λόγω της αδυναμίας προσδιορισμού του εύρους και της έκτασης του lockdown.

Οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ και ο ρόλος του ESM είναι ιδιαίτερης σημασίας, για να διασφαλιστεί ότι οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος μπορούν να αντιδράσουν δυναμικά στην κρίση λέει ο Δανός εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Ο Thomsen αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο πολλές χώρες να ζητήσουν τη βοήθεια του ταυτόχρονα.
“Ορισμένες χώρες της ΕΕ, που ανήκουν στις αναδυόμενες οικονομίες, θα δυσκολευτούν να χρηματοδοτήσουν μεγάλες αυξήσεις των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους, οι οποίες χρειάζονται για την αντιμετώπιση του πλήγματος των μέτρων για τον κορωνοϊό”.
“Οι περισσότερες από τις 9 αναδυόμενες οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπη ζήτησαν βοήθεια από το ΔΝΤ για χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης”, αποκάλυψε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ