Όσοι πιστεύουν στην ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης και παραμένουν υγιείς στα σπίτια τους, δεν μπορούν σήμερα, παρά να ονειρεύονται ευτυχισμένοι, θεωρώντας αυτήν την θανατηφόρο πανδημία CoViD-19 ως τη μεγάλη ευκαιρία για ένα ακόμη βήμα μπροστά.

«Δεν πρέπει να σπαταλάμε τα διδάγματα και τις ευκαιρίες μιας κρίσης» μας λέει ο Αμερικανός πολιτικός Rahm Emanuel που εκτός από Δήμαρχος της πόλης του Σικάγο υπηρέτησε και σαν προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί Ομπάμα.

  • «You never let a serious crisis go to waste. And what I mean by that it’s an opportunity to do things you think you could not do before.»

Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη. Στην Γηραιά Ήπειρο σήμερα, γίνονται πράγματα αδιανόητα στο παρελθόν.

Μπροστά στον πρωτοφανή οικονομικό κίνδυνο που έχει γεννήσει η πανδημία του CoViD-19, οι πολιτικοί παίρνουν αποφάσεις που μέχρι πριν λίγες εβδομάδες θεωρούσαν αιτία πολέμου.

  • Η προερχόμενη από την συντηρητική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση Γερμανίδα Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula Gertrud von der Leyen, ενεργοποίησε -για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ- την Ρήτρα Γενικής Εξαίρεσης (General Escape Clause) του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δηλαδή την αναστολή της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας που ανατρέπει το οικοδόμημα της «Γερμανικής Ευρώπης» και επιτρέπει στα κράτη-μέλη να δαπανήσουν όσα χρειαστεί για να αποτρέψουν την κατάρρευση των οικονομιών τους.

Η ίδια η Καγκελάριος Angela Dorothea Merkel -που από την εποχή της μεγάλης κρίσης του 2008 αντιδρούσε βίαια σε κάθε πρόταση έκδοσης Ευρω-Ομολόγου και αμοιβαιοποίησης των Χρεών- σήμερα αποδέχεται την έκδοση των Corona Bonds

  • «υπό τον όρο ότι τα ομόλογα κορωνοϊού θα βοηθήσουν και θα είναι κατασκευασμένα προσεκτικά»….

Η μέχρι σήμερα ιστορική εμπειρία της Ενωμένης Ευρώπης μας έχει δείξει ότι πάντα η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση προχωρούσε μπροστά μόλις αντιμετώπιζε έναν μεγάλο κίνδυνο.

  • To Γερμανικό πολιτικό σύστημα, δέχθηκε και έπεισε τους Γερμανούς να απαλλαγούν από το αγαπημένο τους μάρκο για να υιοθετήσουν το Ευρώ, μόλις συνειδητοποίησε τον κίνδυνο που σηματοδοτούσε για τις εξαγωγές τους, η καθιέρωση του δολαρίου ως αποκλειστικού νομίσματος παγκόσμιων συναλλαγών, μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού….

Σήμερα, δύο ολόκληρες δεκαετίες μετά την καθιέρωση του Ευρώ ως ισότιμου ανταγωνιστή του δολαρίου, πάλι η Γερμανία -η μοναδική χώρα στον κόσμο στην οποία το 50% του ΑΕΠ δημιουργείται από τις εξαγωγές- συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται για μία ακόμη φορά, υπερ-εκτεθειμένη στον κίνδυνο της παγκόσμιας στάσης εμπορίου λόγω του CoViD-19 και ανοίγει διάπλατα την πόρτα για τα Ευρω-Ομόλογα και τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική «όπου και όσο χρειαστεί».

  • Η ευκαιρία για το όραμα μιας πραγματικά Ενωμένης Ευρώπης είναι μοναδική όσο κι αν η αφορμή είναι τραγική. Η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει γρήγορα προς την ολοκλήρωση της. Οι εθνικοί προϋπολογισμοί θα υπαχθούν στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Για την Ελλάδα των Μνημονίων αυτό ίσως είναι περίπου φυσιολογικό και αναπόφευκτο.

Για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ωστόσο, η θεαματική αυτή αλλαγή συνεπάγεται με κοσμογονία…

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εκπληκτικό άρθρο Χρήστο.
    Αυτόν τον καλορίζικο Rahm Emmanuel τι τον ήθελες?
    Έχεις μελετήσει Ποιός και Τι πραγματικά είναι?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here