Δημήτρης Μαλλάς

 

Μία άποψη που υπήρχε μεταξύ των τραπεζικών στελεχών εντός και εκτός Ελλάδας τα τελευταία χρόνια ήταν ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του είναι οι fintech startup εταιρείες τύπου Revolut, N26 και TransferWise που έχουν κάνει δυναμική εμφάνιση. Όμως, αν βρισκόσασταν την περασμένη Πέμπτη στην εκδήλωση #OpenD3 του be finnovative της Εθνικής Τράπεζας, μάλλον θα ήταν πιο εύκολο να πεισθείτε ότι η κατάσταση είναι πλέον λίγο διαφορετική.

«Η μάχη του fintech έχει τελειώσει. Και η μάχη του techfin είναι αυτή που πρόκειται να ξεκινήσει» ήταν η πιο χαρακτηριστική ατάκα από την παρουσίαση της Meital Raviv, επικεφαλής του τομέα fintech και καινοτομίας για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της KPMG Ισραήλ, η οποία ήταν εκ των κεντρικών ομιλητών της εκδήλωσης. Όσον αφορά στο τι εστί techfin, σύμφωνα με την κα Raviv δεν είναι άλλες από τις μεγάλες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου που έχουν αρχίσει σταδιακά να εισέρχονται στο χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Μία λίστα, η οποία, σύμφωνα με την κα Raviv, περιλαμβάνει κολοσσούς όπως είναι η Google, η Amazon, η Apple αλλά και η ΙΒΜ καθώς η τελευταία λάνσαρε πρόσφατα μία υπηρεσία που αξιοποιεί το blockchain.

Η κα Raviv δεν είναι η μόνη που εκφράζει αυτή την άποψη. Ο έτερος κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο δρ. Μάρκος Ζαχαριάδης, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Warwick και ερευνητής για θέματα fintech στο πανεπιστήμιο του Cambridge, έδειξε να έχει αντίστοιχη άποψη και να σημειώνει, μάλιστα, ότι στόχος της Amazon είναι να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη υπηρεσία πληρωμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μία άποψη που αν κρίνει κανείς από τις κινήσεις της Amazon τα τελευταία χρόνια έχει βάση.

Όσον αφορά την απάντηση στη συγκεκριμένη πρόκληση, και οι δύο ομιλητές έδειξαν να τάσσονται υπέρ μίας συνεργασίας μεταξύ των παραδοσιακών τραπεζών και των fintech startups. Kάτι που σε διεθνές επίπεδο έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα, ενώ στην Ελλάδα βλέπουμε τις συστημικές τράπεζες να επιδιώκουν να συνεργαστούν με fintech startups και ήδη έχουν αρχίσει να υπάρχουν κάποια πρώτα δείγματα καλών προσπαθειών. Το πρόβλημα, βέβαια, είναι οι αργές διαδικασίες που υπάρχουν μέσα στις τράπεζες με αποτέλεσμα τα startups να πρέπει να διαθέτουν αρκετή υπομονή αν θέλουν να συνεργαστούν.

Σε αυτό το πλαίσιο των συνεργασιών εντάσσεται πάντως και το open banking, ήτοι η υποχρέωση των τραπεζών να «ανοίξουν» τις συνεργασίες τους με τρίτους «παίκτες». Κάποιοι εντός του τραπεζικού συστήματος το θεωρούν απειλή, από την άλλη πλευρά, όμως, μπορεί να αποδειχθεί χρυσή ευκαιρία καθώς εισερχόμαστε πλέον σε μία εποχή όπου κάνουμε λόγο για platformication (σ.σ. είναι λίγο δύσκολο να το μεταφράσει κανείς στα ελληνικά) του τραπεζικού κλάδου, όπως αποκάλεσε την εξέλιξη αυτή ο δρ. Ζαχαριάδης.

Ένα πάντως ενδιαφέρον ερώτημα σχετικά με το techfin σχετίζεται και με τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες καλούνται να συνεργαστούν με τους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς προκειμένου να διαθέσουν στους πελάτες τους υπηρεσίες όπως το Apple Pay ή το Google Pay. Αν τους βοηθήσουν, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ουσιαστικά τους επιτρέπουν να μπουν στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Αν δεν τους βοηθήσουν, είναι βέβαιο ότι εταιρείες όπως η Apple και η Google θα βρουν τη λύση. Και είναι πραγματικά ενδιαφέρον να δει κανείς τη στρατηγική θα επιλέξουν οι τράπεζες αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ