Κάποια στιγμή θα δοθούν στη δημοσιότητα ΟΛΑ τα πλήρη πρακτικά των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που οδήγησαν στις αποφάσεις για το νέο γενναίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των Ελληνικών τίτλων με το waiver.

Διαβάζοντας προσεκτικά τα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου π.χ. της 18ης Μαρτίου, αποκαλύπτεται χωρίς δυσκολία  ποιοι κεντρικοί τραπεζίτες ήθελαν και ποιοι προσπαθούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή -χρησιμοποιώντας όλες τις μεθόδους- να αποτρέψουν την απόφαση επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 750 δισ. ευρώ.

  • Μέσα από την ανάγνωση των πρακτικών ακούγονται οι στεντόρειες φωνές  των μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ που αμφισβητούσαν το κατά πόσον είναι σωστό και αναγκαίο να επεκτείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απεριόριστα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
  • “Ακούγονται” τα γνωστά επιχειρήματα ότι η Κριστίν Λαγκάρντ με αυτή της την απόφαση παραβιάζει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική και καταλήγει να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις.
  • “Ακούγονται” αυτοί που “συμβουλεύουν” την Λαγκάρντ  να αρκεστεί το πρόγραμμα ΟΜΤ, το πρόγραμμα αγορών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, που έως τώρα είχε παραμείνει ανενεργό μολονότι το έχει ανακοινώσει από το 2012 ο Μάριο Ντράγκι.

Μια μικρή λεπτομέρεια:

  • Η ενεργοποίηση του προγράμματος ΟΜΤ  προϋποθέτει ότι η ενδιαφερόμενη χώρα θα προσφύγει πρώτα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM, υπογράφοντας προφανώς το …απαραίτητο Μνημόνιο, με όσα αυτό συνεπάγεται….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here