Την απόφαση να μην ζητήσει την προκαταβολική εγγραφή των εγγυήσεων, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ, που παρείχε το Δημόσιο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλή», φέρεται να αποφάσισε η Eurostat, βάζοντας έτσι, τέλος στο θρίλερ περί εκτόξευσης του δημόσιου χρέους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαική Στατιστική Αρχή αποφάσισε να μην προβεί τελικά σε αναδρομική εξέταση όλων των τιτλοποιήσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία, προκειμένου να εντοπίσει τυχόν αποκλίσεις μεταξύ του κινδύνου που έχει αναλάβει το Δημόσιο και ο επενδυτής που έχει αγοράσει τις ομολογίες ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes), συστήνοντας, ωστόσο, στο μέλλον να μην υπάρξουν αντίστοιχες πρακτικές.

Αρχικά, η Eurostat είχε ζητήσει το ποσοστό του mezzanine τμήματος να είναι τουλάχιστον το 8% του senior τίτλου, απειλώντας πως σε διαφορετική περίπτωση οι εγγυήσεις θα έπρεπε να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος, έστω κι αν δεν έχουν καταπέσει.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα και προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» για την τιτλοποίηση Sunrise III, η Τράπεζα Πειραιώς είχε προχωρήσει στις απαιτούμενες αναπροσαρμογές στη δομή της, με το επιπλέον κόστος, μάλιστα, να υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί πως μέχρι σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εντάξει στον «Ηρακλή» τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων, ύψους 47,9 δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να εγγυάται τα 18,7 δισ. ευρώ εξ αυτών, ήτοι το ποσοστό του senior note είναι 39%.

H εξέλιξη αυτή αναμένεται να «ξεκλειδώσει» αποφάσεις, τόσο για την παροχή εγγυήσεων στις τιτλοποιήσεις που βρίσκονται στην… ουρά (Frontier ΙΙ από την Εθνική Τράπεζα και Sunrise III από την Τράπεζα Πειραιώς), όσο και για το ενδεχόμενο παράτασης του «Ηρακλή», αν και αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως αυτό είναι μάλλον αμφίβολο. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ