Ακολουθώντας τις επενδυτικές τάσεις της εποχής, η διοίκηση της Εθνικής ανέθεσε στις BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και Morgan Stanley να συντονίσουν την έκδοση ενός “πράσινου” Senior Bond, με στόχο να αντλήσει έως 500 εκατ. Ευρώ.

Το NBG Green Bond, το πράσινο ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας , θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για να χρηματοδοτήσει έργα οικολογικής ανάπτυξης και συγκεκριμένα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στόχος της διοίκησης δεν είναι να ενισχύσει τα εποπτικά της κεφάλαια αλλά τη διαθέσιμη ρευστότητα, γι’ αυτό το ομόλογο αυτό εκδίδεται στο πλαίσιο των στόχων ρευστότητας που έχει καταθέσει η τράπεζα προς τους θεσμούς για το χρονικό διάστημα μέχρι το 2024-2025.

  • Το πρώτο “πράσινο ομόλογο” ελληνικής τράπεζας αναμένεται να αξιολογηθεί με  Caa1 από τη Moody’s, Β από την S&P και CCC από τη Fitch. Εκτιμάται ότι θα προσφέρει απόδοση της τάξης του 3%.

Η περίοδος είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για περιφερειακά ομόλογα σε Ευρώ αφού Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία  απολαμβάνουν χαμηλά επιτόκια στην Ευρωζώνη και πολύ χαμηλά spreads.

  • Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε ήδη ανοικτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του στόχου για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και υψηλότερα από το «κάτω αλλά κοντά στο 2%» που ισχύει από το 2003. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα ενισχύσει την επιθετική νομισματική πολιτική, κάτι που θα ευνοήσει ιδιαιτέρως τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας.

Το σημαντικότερο πρόβλημα για το  ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να είναι το δυσεπίλυτο ζήτημα  των κόκκινων δανείων.

Όπως είχε εγκαίρως ενημερώσει το “Β”, οι διοικήσεις των τραπεζών παρέδωσαν στον SSM τα σχέδια μείωσης των NPEs για την προσεχή τριετία.

Κοινή εκτίμηση των διοικήσεων είναι ότι από τα  δάνεια που σήμερα βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών λόγω της πανδημίας, ποσοστό 20% θα περάσει στην κατηγορία των “μη εξυπηρετούμενων”. Οι περισσότεροι από τους διεθνείς αναλυτές θεωρούν αυτή την εκτίμηση εξαιρετικά αισιόδοξη.

Με βάση τα σχέδια που έδωσαν οι τράπεζες στην Φρανκφούρτη, εκτιμάται πως στο τέλος του 2020 τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών θα διαμορφωθούν στο 30% του συνολικού χαρτοφυλακίου, στο 20% το 2021 και στο 10% το 2022

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ