Την «πόρτα» του δανεισμού σε επιπλέον 60.000 επιχειρήσεις «ανοίγει» η ΕΑΤ

του Κώστα Παπαγρηγόρη

Χρονιά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θεωρούν οι τράπεζες το 2023, καθώς θα «τρέξουν» συνδυαστικά τα προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου, του νέου ΕΣΠΑ και, φυσικά, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που έχει ανοίξει τις πύλες του τόσο για τις μικρομεσαίες όσο και για τις μικρές επιχειρήσεις, προσφέροντας χαμηλότοκα δάνεια για το σκέλος που προέρχεται από το Ταμείο. 

Το νέο ΕΣΠΑ, με τη σειρά του, μέσα από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» και τις δύο δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση, που βρίσκονται ήδη στη διάθεση των ενδιαφερομένων, ανοίγει, μαζί με τον αναπτυξιακό, τον «χορό» των επιδοτήσεων και θα λειτουργήσει ενισχυτικά στις επενδυτικές πρωτοβουλίες μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), με στόχο την προσαρμογή τους στο νέο περιβάλλον της ψηφιακής εποχής και της πράσινης επιχειρηματικότητας. 

Τα χρηματοδοτικά μπάτζετ των τραπεζών για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενισχύονται από τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που «τρέχουν» ήδη και εξασφαλίζουν χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους, αλλά και αυτά που δρομολογούνται για το 2023 και αναμένεται σύντομα να διατεθούν στην αγορά, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Με βάση τον σχεδιασμό στα νέα προγράμματα της ΕΑΤ, το κόστος χρήματος θα είναι μειωμένο τουλάχιστον κατά 40%, ενώ το επιτόκιο θα είναι επιδοτούμενο για τα πρώτα χρόνια στις περιπτώσεις αναπτυξιακών επενδυτικών σχεδίων. 

Τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που παρέχουν οι τράπεζες μέσα από τις καθιερωμένες γραμμές ρευστότητας για κεφάλαια κίνησης και χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων συμπληρώνουν οι συνεργασίες που έχουν ξεκινήσει και ανανεώνονται κάθε χρόνο με υπερεθνικούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το European Investment Fund (EIF) και η EBRD. Τα πρώτα προγράμματα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στο ράφι των τραπεζών και αναμένεται να εμπλουτιστούν έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου, στοχεύοντας μέσω των διευκολύνσεων που παρέχουν, όπως η εγγύηση μέρους του δανείου, να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους τιμολόγησης, σε μια περίοδο κατά την οποία η άνοδος των επιτοκίων αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα για τις ΜμΕ. 

Την αυλαία των νέων συνεργασιών με υπερεθνικούς φορείς ανοίγει για το 2023 η Eurobank μέσω της συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) για το νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα InvestEU SME Competitiveness, στο οποίο το EIF εγγυάται το 50% του δανείου. Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. και εξασφαλίζει προνομιακή τιμολόγηση για την κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης για κεφάλαιο κίνησης αλλά και επενδύσεις, καθώς το ύψος του δανείου ξεκινάει από 10.000 ευρώ και μπορεί να φθάσει έως 1 εκατ. ή και περισσότερο. 

Η Εθνική Τράπεζα, σε συνδυασμό με τα χρηματοδοτικά εργαλεία στα οποία συμμετέχει, «τρέχει» έως τα τέλη του χρόνου, με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, ειδικό πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση επενδυτικών αναγκών και των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα για την έναρξη, επέκταση ή ενίσχυση των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης. Το ύψος του δανείου κυμαίνεται από 10.000 φθάνοντας έως και 1,8 εκατ. και, λόγω της εγγύησης που καλύπτει έως το 80% της χρηματοδότησης, το δάνειο εξασφαλίζει ευνοϊκούς όρους.

Δίοδος για δανεισμό σε επιπλέον 60.000 επιχειρήσεις από την ΕΑΤ

Πρόσβαση σε χρηματοδότηση για 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιπλέον των 40.000 που δανειοδοτούνται σήμερα, θα δώσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με νέα χρηματοδοτικά προγράμματα και τo πρωτοποριακό χρηματοδοτικό εργαλείο “Know your customer” (KYC), συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο η τράπεζα λάνσαρε πριν λίγο καιρό στην αγορά, απευθύνοντας πρόσκληση και στις τράπεζες. 

«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έλυσε έναν δύσκολο γρίφο, αυτόν της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ώρα που το κράτος τις έκλεινε, για υγειονομικούς λόγους, προκειμένου να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19. Μαζί με την επιστρεπτέα (ή μη επιστρεπτέα) προκαταβολή και το ΕΣΠΑ, τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κράτησαν όρθιες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» ανέφερε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαίροντας το έργο της Διοίκησης της τράπεζας, η οποία λειτούργησε τον Φεβρουάριο του 2020, έναν μήνα πριν το πρώτο lockdown. 

Από τότε μέχρι σήμερα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει χορηγήσει 41.000 δάνεια, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, σε περισσότερες από 34.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το 81% του πλήθους των δανείων έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ και το 75% σε επιχειρήσεις με έως 10 εργαζομένους. O αντίκτυπος των 16 χρηματοδοτικών προγραμμάτων που δημιούργησε η HDB στο ΑΕΠ της χώρας αποτυπώνεται με τη συνεισφορά 7,7 δισ. ευρώ, τη στήριξη 306.000 θέσεων εργασίας και τη δημιουργία 18.600 νέων θέσεων εργασίας. 

Σημειώνεται ότι το χρηματοδοτικό κενό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτιμάται από την έρευνα της Oliver Wyman σε 17-21 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου 3,5-5 δισ. θα μπορούσαν να καλυφθούν από χρηματοδοτήσεις της HBD. Η τράπεζα, ωστόσο, είχε, στην πράξη, ακόμη μεγαλύτερη συνεισφορά στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, με χρηματοδοτήσεις άνω των 8,5 δισ. ευρώ. 

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι «με τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΑΤ θα καταφέρουμε σύντομα να δώσουμε πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι και ο στόχος που έχει θέσει η ΓΣΕΒΕΕ». Όπως επεσήμανε, το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΑΤ “Know your customer” (KYC) θα δώσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, αν και έχουν καλά οικονομικά στοιχεία, αδυνατούν να λάβουν χρηματοδότηση από τις συστημικές τράπεζες, επειδή αποτελούν πολύ μικρή ύλη (μικροί πελάτες), η οποία θεωρείται περισσότερο βάρος από το ενδεχόμενο κέρδους που θα έδινε αυτός ο πελάτης στην τράπεζα. «Με το KΥC της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα κάνουμε εμείς τη δουλειά για τις τράπεζες, θα δίνουμε εμείς το credit rate στις επιχειρήσεις και θα εγγυόμαστε εμείς το δάνειο σε αυτόν τον δανειολήπτη. Άρα, εμείς θα ανοίξουμε την πόρτα σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα δώσουμε τον τρόπο σε αυτές τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να φέρουν στο μέλλον εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, μεγάλη αύξηση στο ΑΕΠ και κυρίως επιχειρηματική δικαιοσύνη». 

Η απόκτηση του Pillar Assessment-Η πρωτοπορία του KYC

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι μοχλός της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης, είπε ο πρόεδρος της HDB, Γιώργος Ζαββός, αναφερόμενος στους τρεις βασικούς στόχους:

α) Διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση

β) Μετάβαση των ΜμΕ στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία

γ) Ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας

Ο κ. Ζαββός αναφέρθηκε και στον στόχο της HDB να λάβει από τις Ευρωπαϊκές Αρχές μέχρι το τέλος του έτους το Pillar Assessment, την «πιστοποίηση» δηλαδή που έχουν άλλες ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται κοινοτικά κονδύλια για αναπτυξιακούς σκοπούς σε τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ. «Φανταστείτε τα Δυτικά Βαλκάνια και το άνοιγμά τους στην ΕΕ, τις ενεργειακές εξελίξεις στη Μεσόγειο. Το να έχουμε πρόσβαση ως χώρα μέσω της αναπτυξιακής μας τράπεζας, απευθείας μάλιστα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε κοινοτικά κονδύλια ύψους 100 δισ. ευρώ, θα μας επιτρέψει να “συμπαρασύρουμε” και ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εξαγωγική διάθεση, αλλά και να ανοίξουμε ξανά τις αγορές των Βαλκανίων για τις ελληνικές τράπεζες και τις επιχειρήσεις. Η απόκτηση του Pillar Assessment, για το οποίο δουλεύουμε εντατικά, καθώς απαιτούνται πλειάδα εγκρίσεων από τις Ευρωπαϊκές Αρχές, θα είναι για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τη χώρα μας ένα εργαλείο όχι μόνο οικονομικής, αλλά και εξωτερικής πολιτικής» τόνισε ο κ. Ζαββός. 

«Θα συνεχίσουμε να δρούμε αντικυκλικά σε όποιες κρίσεις παρουσιαστούν, θα παρέχουμε δίχτυ προστασίας στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα ανοίγουμε καινούργιες ευκαιρίες για αυτές» είπε, από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου. Όπως τόνισε, σε κάθε 1 ευρώ που μοχλεύει η HDB, πηγαίνουν στις επιχειρήσεις 3 ευρώ, ενώ είναι πολύ σημαντικό το ότι τα προϊόντα της τράπεζας έχουν NPL μόλις 0,50%. 

Αναφερόμενη στο νέο πρόγραμμα KYC, την καινοτόμα πλατφόρμα που δημιούργησε η HDB στοχεύοντας στην επέκταση του αριθμού των επιχειρήσεων που λαμβάνουν χρηματοδότηση, η κ. Χατζηπέτρου είπε ότι θα κάνει τον έλεγχο υγείας των επιχειρήσεων πριν αυτές απευθυνθούν στις τράπεζες για δανεισμό, ώστε και οι τράπεζες να αισθάνονται ασφάλεια για τον πελάτη που έρχεται να τους ζητήσει δάνειο, αλλά και οι ίδιες επιχειρήσεις να μπορούν να επιλέξουν για δανεισμό μία ή περισσότερες τράπεζες. Μέσω του KYC η απάντηση στην αίτηση της επιχείρησης θα δίνεται μέσα σε πέντε λεπτά, καθώς το σύστημα είναι διασυνδεδεμένο με την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ και τον Τειρεσία. 

Τέσσερα προγράμματα 2 δισ. από την ΕΑΤ

Τέσσερα νέα προγράμματα σχεδιάζει για το προσεχές διάστημα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), ενώ έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία το πρώτο microfinance εργαλείο, το νέο Ταμείο Μικρών Δανείων προς αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις. 

Τα νέα προγράμματα έρχονται σε συνέχεια των υφιστάμενων χρηματοδοτικών προϊόντων, που είναι τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ (που είναι τα φθηνότερα επενδυτικά δάνεια της αγοράς), το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας, το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΤΜΕΔΕ για κεφάλαια κίνησης και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων, που «τρέχουν» στην αγορά και διατίθενται σχεδόν από όλες τις τράπεζες. Όπως σημειώνει η CEO της ΕΑΤ, Αθηνά Χατζηπέτρου, «έχουμε περάσει ήδη στην εποχή των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία θα εξασφαλίζουν μειωμένο κόστος χρηματοδότησης κατά 40%, ενώ το επιτόκιο θα είναι επιδοτούμενο για τα πρώτα χρόνια στις περιπτώσεις αναπτυξιακών επενδυτικών σχεδίων, πράσινων και ψηφιακών». 

Συγκεκριμένα στα σκαριά είναι: 

1. Το Green (Green Portfolio Guarantee Fund for Sustainable Development), με προϋπολογισμό 500 εκατ., για χρηματοδοτήσεις επενδυτικού σκοπού και κεφαλαίων κίνησης προς ΜμΕ και μικρού μεγέθους μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις (Small Mid-Caps). Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί πράσινα επενδυτικά σχέδια με δυνατότητα επιδότησης επιτοκίου για τα 2 πρώτα έτη και το ύψος της χρηματοδότησης θα κυμαίνεται από 50.000 έως 15 εκατ. ευρώ.

2. Το Digital (Digitalization Portfolio Guarantee Fund for Sustainable Development), με προϋπολογισμό 250 εκατ., που θα παρέχει εγγυήσεις προκειμένου οι ΜμΕ επιχειρήσεις να λάβουν δανειοδότηση επενδυτικού κεφαλαίου, αλλά και κεφαλαίου κίνησης, για να χρηματοδοτήσουν την ψηφιοποίηση των εργασιών τους. Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από τη δυνατότητα επιδότησης επιτοκίου για τα 2 πρώτα έτη για δάνεια από 5.000 έως 600.000 ευρώ, με διάρκεια από 2 έως 10 έτη.

3. Το Growth Portfolio Guarantee Fund, με προϋπολογισμό 750 εκατ. ευρώ, θα αποτελέσει εγγυοδοτικό εργαλείο για την παροχή χρηματοδοτήσεων κεφαλαίου κίνησης (δάνεια και revolving credit lines), με στόχο να λειτουργήσει ομαλά ο συναλλακτικός κύκλος των μικρομεσαίων και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης mid-cap. Τα κεφάλαια κίνησης, με δυνατότητα σε μορφή ανακυκλούμενης πίστωσης, θα ξεκινούν από 10.000 και θα φτάνουν έως και το 1,5 εκατ., με διάρκεια από 2 έως 5 έτη.

4. Το Development Law Financial Instrument (DeLFI), με προϋπολογισμό 500 εκατ., θα αποτελέσει εγγυοδοτικό εργαλείο για επενδυτικά σχέδια ενταγμένα στον αναπτυξιακό νόμο. Θα κινηθεί σε δύο άξονες. Για κεφάλαιο κίνησης για προχρηματοδότηση επιχορήγησης (bridge financing) και για μακροπρόθεσμο δανεισμό για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής. Η χρηματοδότηση θα ξεκινά από 50.000 και θα φθάνει έως και τα 10 εκατ. και η διάρκεια του δανείου θα είναι από 2 έως 10 έτη, ανάλογα με τον χαρακτήρα του δανείου.

Ψηφιακά και πράσινα σχέδια μέσω ΕΣΠΑ ύψους 1 δισ. ευρώ

Με ανοιχτή ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ξεκίνησαν πρόσφατα οι δύο πρώτες δράσεις μέσα από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του νέου ΕΣΠΑ. Το πρώτο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, θα αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ και το δεύτερο, συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, θα αφορά την πράσινη μετάβαση. Πρόκειται, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, για τα δύο «εμβληματικά προγράμματα» του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα βοηθήσουν τις ΜμΕ να εκσυγχρονιστούν στο πλαίσιο της ψηφιακής οικονομίας, αλλά και να εισαγάγουν πράσινες λύσεις στη δραστηριότητά τους, που θα τους επιτρέψουν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» περιλαμβάνει:

1. Τον βασικό ψηφιακό μετασχηματισμό για επιχειρήσεις που στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό, με ανώτατο όριο ενίσχυσης το ποσό των 30.000 ευρώ.

2. Τον προηγμένο ψηφιακό μετασχηματισμό για επιχειρήσεις που στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας, με ελάχιστο και μέγιστο συνολικό ενισχυόμενο προϋπολογισμό από 50.000 έως και 650.000 ευρώ.

3. Τον ψηφιακό μετασχηματισμό αιχμής για επιχειρήσεις που επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, με ελάχιστο και μέγιστο συνολικό ενισχυόμενο προϋπολογισμό από 200.000 έως και 1,2 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, το πρόγραμμα «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» περιλαμβάνει:

1. Tον πράσινο μετασχηματισμό, που αφορά επιχειρήσεις με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 200.000 έως και 1 εκατ. ευρώ και

2. Tην πράσινη παραγωγική επένδυση, που αφορά επιχειρήσεις με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 30.000 έως και 200.000 ευρώ.

Η καινοτομία των δύο προγραμμάτων είναι η ανοιχτή ημερομηνία υποβολής αιτήσεων έως ότου καλυφθεί το συνολικό ποσό των 300 + 700 εκατ. ευρώ, χωρίς δηλαδή την πρακτική των προηγούμενων ετών με αποσπασματικές προκηρύξεις ορισμένου ποσού και κλειστές ημερομηνίες γα την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους. Στις καινοτομίες του νέου ΕΣΠΑ συγκαταλέγεται επίσης η νέα πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, που θα επιτρέπει στην επιχείρηση που ενδιαφέρεται να επιδοτηθεί να την επισκέπτεται, να ανοίγει το δικό της προφίλ, μέσω του οποίου θα μπορούν να αντλούνται όλα τα βασικά οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, π.χ. από το taxisnet ή την Εργάνη, και έτσι να απλοποιείται η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, το ποσό του 1 δισ. ευρώ θα απορροφηθεί σταδιακά τα προσεχή 2 με 3 χρόνια και ο εκτιμώμενος αριθμός επιχειρήσεων που θα ωφεληθούν υπολογίζεται στις 56.000. Οι επιδοτήσεις που θα δοθούν καθορίζονται με βάση τον νέο χάρτη κρατικών ενισχύσεων, που προβλέπει χαμηλά ποσοστά επιδοτήσεων για επιχειρήσεις στην Αττική (15%-25%), τα οποία όμως μπορούν να αυξηθούν κατά 10% για επενδύσεις που πραγματοποιούνται από μεσαίες επιχειρήσεις και κατά 20% για επενδύσεις μικρών επιχειρήσεων, εφόσον η επένδυση δεν ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ. Για την υπόλοιπη χώρα η επιδότηση ξεκινά από 30% της επένδυσης (για το Νότιο Αιγαίο) και φθάνει έως και το 50% στις υπόλοιπες περιφέρειες. Σε όλες τις περιφέρειες ισχύει η προσαύξηση του 10% ή 20% για τις επενδύσεις μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με προσαύξηση 10% για τις περιοχές δίκαιης μετάβασης.

Τη μερίδα του λέοντος έχει η Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς, όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Χρήστος Μεγάλου, αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη της μικρομεσαίας επιχείρησης. Για το έτος 2022, το μερίδιο αγοράς υπερέβη το 33% και το 45% ειδικότερα για τα χρηματοδοτικά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα επενδυτικού χαρακτήρα. Το συνολικό ποσό για το ίδιο έτος, που εκταμιεύθηκε προς τις ΜμΕ, ανήλθε συνολικά στα 651 εκατ. ευρώ σε όρους καθαρής πιστωτικής επέκτασης και στα 440 εκατ. ευρώ ειδικότερα για τα συγχρηματοδοτούμενα χρηματοδοτικά. «Το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτημάτων δανείων που υποβλήθηκαν προς αξιολόγηση άγγιξε το 70%» επεσήμανε ο κ. Μεγάλου, συμπληρώνοντας ότι «οι δράσεις του ΕΣΠΑ διαχρονικά αποτελούν τον κατεξοχήν μηχανισμό ενίσχυσης της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. Ειδικά την τρέχουσα περίοδο, με πόρους που υπερβαίνουν τα 26 δισ ευρώ, το ΕΣΠΑ αναμένεται να παράσχει καταλυτική ώθηση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας». 

Όπως ανέφερε ο ανώτερος γενικός διευθυντής, Chief Retail Banking, της Τράπεζας Πειραιώς, Βασίλης Κουτεντάκης, «το 2023, η Τράπεζα Πειραιώς θα διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη χρηματοδότηση των επενδυτικών πλάνων των πελατών. Για τον σκοπό αυτό διαθέτει περί τους 400 εξειδικευμένους συμβούλους ΜμΕ στο δίκτυο καταστημάτων της και έχει δημιουργήσει υποδομή fast track αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που θα υποβληθούν στο ΕΣΠΑ για άμεση έγκριση προθέσεων και εγκρίσεων δανεισμού. Η τράπεζα καινοτομεί δημιουργώντας μια εξελιγμένη διαδικτυακή πύλη, το 360ο funding, μέσω της οποίας η μικρή επιχείρηση μπορεί να κατανοήσει γρήγορα το πρόγραμμα με τη μεγαλύτερη ωφέλεια που την αφορά σε άμεση ενίσχυση ή χρηματοδότηση».

Ταμείο Ανάκαμψης

Ως ναυαρχίδα των επενδυτικών προγραμμάτων προβάλλει το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο –κόντρα στην επικρατούσα άποψη που θέλει τους πόρους του να μονοπωλούν οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας– οι τράπεζες επιμένουν ότι είναι εξίσου ελκυστικό και για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Προϋπόθεση αποτελεί τα επενδυτικά σχέδια να εμπίπτουν στους πυλώνες της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της εξωστρέφειας, της ανάπτυξης οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων και της καινοτομίας –έρευνας και ανάπτυξης. Το μοντέλο χρηματοδότησης υπακούει στον γενικότερο κανόνα του συνδυασμού πόρων, με ποσοστό χρηματοδότησης από το ΤΑΑ μέχρι 50% του επιλέξιμου επενδυτικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου, τραπεζικής χρηματοδότησης σε ποσοστό κατ’ ελάχιστον 30% και ίδιας συμμετοχής της επιχείρησης κατ’ ελάχιστον 20%. Στο συνολικό χρηματοοικονομικό κόστος είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό για τις επιχειρήσεις, συνδυάζοντας το επιτόκιο του τραπεζικού δανείου με το σταθερό επιτόκιο των πόρων ΤΑΑ, το οποίο μπορεί να είναι κατ’ ελάχιστον 0,35% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και 1% για τις υπόλοιπες.

Αιτήσεις για επενδυτικά σχέδια 12,1 δισ. ευρώ

Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συμμετέχουν πλέον σε ποσοστό 22,5% στον προϋπολογισμό των επενδυτικών προτάσεων που έχουν υποβληθεί στις τράπεζες. 

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών, 381 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 12,12 δισ. ευρώ, έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στο δανειακό σκέλος του Ταμείου που θεωρείται από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες το πιο επιτυχημένο κομμάτι του. 

Από τα 12,12 δισ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού των προτάσεων τα 5,02 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια του Ταμείου, τα 4,03 δισ. ευρώ είναι τα κεφάλαια των τραπεζών και 3,07 δισ. ευρώ είναι η ίδια συμμετοχή των επενδυτών, σύμφωνα με στοιχεία έως το τέλος Μαρτίου. 

Ήδη έχουν υπογραφεί 106 δανειακές συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 5,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,1 δισ. ευρώ είναι δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, 1,8 δισ. ευρώ είναι κεφάλαια των τραπεζών και 1,3 δισ. ευρώ είναι τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο για αυτές τις 106 δανειακές συμβάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, είναι 1,8% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων είναι 12 χρόνια. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1,8% και η μέση διάρκεια του δανείου στα 12 έτη. 

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πιο ευνοϊκό για τις μικρότερες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις είναι σταθερό 0,35% και για τις μεσαίες και μεγάλες είναι 1%. Έτσι, μαζί με το τραπεζικό επιτόκιο, το μεσοσταθμικό διαμορφώνεται κι αυτό σε ικανοποιητικό επίπεδο, στο 1,8% μέχρι στιγμής. Κάτι που εκτιμάται από τις επιχειρήσεις, καθώς το κόστος δανεισμού ακολουθεί διεθνώς αλματώδη αύξηση. Επίσης, συστατικό της επιτυχίας θεωρείται και η σχετικά απλή και σύντομη διαδικασία που προβλέπεται για την εκταμίευση του δανείου. 

Επισημαίνεται ότι τα επενδυτικά σχέδια που εξετάζονται ή και εγκρίθηκαν αφορούν τη βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο, την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες. 

«Το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης», σχολίασε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, «είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο που είχε πότε η χώρα μας. Και έχει μπει δυναμικά στα “ραντάρ” των επενδυτών, κυρίως χάρη στους ευνοϊκούς όρους χορήγησης δανείων, σε μια χρονική συγκυρία που τα επιτόκια αυξάνονται ραγδαία διεθνώς». 

Σε ό,τι αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν εκταμιευθεί 3,2 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, βρίσκονται σε εξέλιξη 267 διαγωνισμοί, συνολικής δαπάνης 3,37 δισ. ευρώ. 

Συνολικά, για δάνεια και επιχορηγήσεις, η Ελλάδα έχει εκταμιεύσει μέχρι στιγμής 11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα για την τρίτη δόση, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, έως το τέλος του μηνός. Εφόσον εκταμιευθεί και η δόση αυτή, θα έχει απορροφήσει το 40% των πόρων που δικαιούται, 31,16 δισ. ευρώ. Επιπλέον, υπέβαλε αίτημα και για δάνειο των 5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του REPower EU. Από το ίδιο πρόγραμμα η Ελλάδα θα λάβει επίσης επιχορηγήσεις σχεδόν 800 εκατ. ευρώ.

Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ