Μια πολύ ενδιαφέρουσα, one-to-one συζήτηση ανάμεσα στους κ.κ. Γιώργο Πατσή, CEO και Συνιδρυτής, Obrela Security Industries και Δημήτρη Μαλλά, Δημοσιογράφος, Υπεύθυνος Προγράμματος διεξήχθη στο πλαίσιο της 3ης ενότητας του 9th Digital Banking Forum με θέμα «Η αξία του cyber security για τον τραπεζικό τομέα».

Μια ολιστική προσέγγιση στο ζήτημα της κυβερνοασφάλειας παρέχει η Obrela Security Industries σύμφωνα με τον CEO του οργανισμού. “Το διαφορετικό που εισάγαμε στην αγορά περίπου το 2010 ήταν, αντί να πουλάμε απλώς προϊόντα, να παρέχουμε υπηρεσίες outsourcing. Στοχεύσαμε στο να υποστηρίξουμε οργανισμους με υπηρεσίες κυβερνοασφαλειας σε πραγματικό χρόνο” ανέφερε ο κ. Πατσής.

Kαι πρόσθεσε:

“Φτιάχνουμε μια ομπρέλα προστασίας πάνω από τους οργανισμούς, υπέρ των επιχειρηματικών και επιχειρησιακών τους συμφερόντων. Διαθέτουμε πελάτες σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, έχουμε περίπου 250 πελάτες συνολικά”.

O κ. Πατσής περιέγραψε τη σύγχρονη εικόνα στον digital κόσμο αναφέροντας πως το τελευταίο διάστημα, με την επέλαση της πανδημίας αλλά και τις νέες πολεμικές συγκρούσεις, ο ψηφιακός κόσμος γιγαντώνεται. “Βιώνουμε το λεγόμενο digital universe. Αυτό που ζήσαμε κυρίως τα τελευταία χρόνια είναι η μεταφορά από τον φυσικό, στον ψηφιακό κόσμο.Όλο και περισσότερες αξίες μετατοπίζονται στο ψηφιακο σύμπαν. Όμως σε κάθε milestone, δημιουργείται πάντα και κάπιο colfict. Δημιουργούνται και καινούργιοι κίνδυνοι, σηματοδοτούνται συγκρούσεις, αλλαγές και εδώ υπάρχει και το έγκλημα” σύμφωνα με τον κ. Πατσή.

Κληθείς να σχολιάσει για τους μεγαλύτρους κινδύνους της περιόδου που διανύουμε, ο κ. Πατσής ανέφερε ως Νο1 πρόκληση “το complexity του προβλήματος”.

“Τα complex προβλήματα είναι πιο περίπλοκα από τα complicated. Μπορεί κάποιος να επενδυσει σε αυτά, να επενδύσει σε υποδομές, επενδύει σε χρόνο, όμως και η λύση του προβλήματος δεν είναι βέβαια. Το ίδιο πρόβλημα διαπιστώνεται πχ και στα χρηματιστήρια. Αν μπορούσαμε να προβλέψουμε την εξέλιξη των αξιών θα ήμασταν όλοι πλούσιοι. Είναι προβλήματα που δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς” είπε.

Κατά τον κ. Πατσή, ένα σύγχρονο ζήτημα είναι το γεγονός ότι οι αγορές και οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν την κυβενροασφάλεια ως complicated πρόβλημα. “Εμείς ωστόσο, το αντιμετωπίζουμε ως complex πρόβλημα”.

Όπως δήλωσε ο CEO και Συνιδρυτής της Obrela Security Industries, “τo cyber security από μόνο του δεν είναι λύση. Οι οργανισμολι αξιολογούν τις απειλές, και επενδύουν προκειμένου να τις αποτρέψουν. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όμως ειναι ότι κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει την απόλυτη ασφάλεια”, είπε.

Κατά τον κ. Πατσή, πρέπει να έχουμε κατα νου σενάρια “what if”. “Εκεί επεμβαίνουμε εμείς, ανιχνεύουμε, αξιολογούμε και περιορίζουμε τον κίνδυνο. Τα δεδομένα είναι επίσης απαραίτητα για να αντιμετωπιστεί ένα complex πρόβλημα. Εμείς συνδέουμε το Data science me to cyber security”.

Ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Obrela Security Industries είναι η μεγάλη εμπειρία της και τα δεδομένα που έχει συλλέξει. “Ο όγκος δεδομένων που διαχειριζόμαστε μας δίνει μια εικόνα σχετικά με το τι γίνεται εκεί έξω. Συνεπώς ένας οργανισμός απολαμβάνει μέσω του οργανισμού μας, το λεγόμενο collective intelligence”.

Μέσω των δεδομένων που συγκεντρώνει, η εταιρεία είναι σε θέση να βρίσκει τους κατάλληλους αλγορίθμους έτσι ώστε να εντοπίζει νέους κινδύνους, και είτε να τους προλαμβάνει είτε να τους αντιμετωπίζει.

Ο κ. Πατσής,ερωτώμενος σχετικά δήλωσε πως η εξαγορά της Encode αποτελεί μια κίνηση η οποία εντάσσεται στον πρωταρχικό στόχο της Obrela Security Industries, “να φτιάξουμε ένα global brand το οποίο να μπορεί να ανταγωνιστεί τα μεγάλα brands του χώρου. Μέχρι το 2019 τα περισσότερα έσοδά μας προέρχονταν από το εξωτερικό.

Η συγχώνευση είχε ως στόχο να δημιουργήσουμε ένα σχήμα ικανό να εδραιωθεί και στην Ελλάδα, την Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο” είπε. 

“Οι συνέργειες ένας βασικός άξονας που συνετέλεσε προκειμένου να πάρουμε αυτή την απόφαση, υπήρχαν συνέργειες με την Εncode. Το πελατολόγιό μας ήταν κυρίως στο εξωτερικό, της Εncode ήταν στην Ελλάδα και το Ντουμπάι, οπότε αλληλοσυμπληρωνόμασταν και σε αυτό το κομμάτι της επέκτασης”.

Όσο για τους μελλοντικούς στόχους, ο κ. Πατσής ανέφερε ως πρωταρχικό “να αποδείξουμε ότι η συγχώνευση αυτή είναι επιτυχημένη, να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε με τον ίδιο ρυθμό και να επεκταθούμε στην Ευρώπη, όπου υπάρχει μεγάλος χώρος για εταιρείες σαν τη δική μας, καθώς δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος ΄πρωταγωνιστής’”.

Τέλος ο κ. Πατσής ενημέρωσε ότι η εταιρεία διαθέτει 4 Resilience Operation Centers και στοχεύει να ανοίξει τουλάχιστον ακόμη δύο, ενδεχομένως σε Λονδίνο και Φραγκφούρτη”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ