Του Enrique Diaz – Alvarez

Το τελευταίο διάστημα κινούμαστε γύρω από την ιδέα ότι οι αγορές συναλλάγματος θα αφορούν πλέον κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, το σχετικό ρυθμό αυστηροποίησης των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών καθώς και τα δεδομένα για τον πληθωρισμό.

  • Στο πνεύμα αυτό, η κορόνα Νορβηγίας είχε την καλύτερη απόδοση της περασμένης εβδομάδας,  καθώς η Νορβηγία είναι η πρώτη χώρα της G10 που προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων.

Την ιδέα αυτή ενισχύει το γεγονός ότι οι προσδοκίες της αγοράς για τις μελλοντικές κινήσεις και τις δηλώσεις των κεντρικών τραπεζών, φαίνεται να είναι αξιοσημείωτα μετριοπαθείς.

  • Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται να επιβεβαίωσε τις περισσότερες προσδοκίες. Μετά την υπόδειξη ότι η ποσοτική σύσφιξη θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, η αντίδραση της αγοράς ήταν να ανεβάσει απότομα τις αποδόσεις, κάτι που δείχνει ότι αυτό ήταν μια καθαρή έκπληξη για τους περισσότερους.

Καθώς οι αγορές ετοιμάστηκαν για την απόσυρση του νομισματικού κινήτρου, τα σημαντικά νομίσματα των αναδυομένων αγορών έκλεισαν την εβδομάδα σε πτώση έναντι του δολαρίου εκτός από το ρωσικό ρούβλι, το οποίο ενισχύθηκε από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, ειδικά στην Ευρώπη. Στο μεταξύ, οι συνέπειες από την κρίση της Evergrande στην Κίνα εξακολουθούν να είναι περιορισμένες.

Με τις σημαντικότερες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών για το Σεπτέμβριο να έχουν πραγματοποιηθεί πλέον, η εστίαση πρέπει να στραφεί τώρα στα μακροοικονομικά δεδομένα, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στο επίκεντρο. Η έκθεση για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου στην Ευρωζώνη δημοσιεύεται, και οι αγορές αναμένουν ακόμη ένα άλμα τόσο στον γενικό όσο και στον βασικό, οπότε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα ευθυγραμμιστεί με αυτόν στις ΗΠΑ και στον Ηνωμένο Βασίλειο.

Στερλίνα

Η στερλίνα κινήθηκε ανάμεσα στην αδιαμφισβήτητα επιθετική (hawkish) σύσκεψη της Τράπεζας της Αγγλίας και στη ροή ειδήσεων για τις δυσλειτουργίες στην εφοδιαστική αλυσίδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, των προβλημάτων στην προσφορά αγαθών και των ελλείψεων, καθώς και στο ύψος των τιμών της ενέργειας. Πιστεύουμε ότι οι δυσλειτουργίες και οι ελλείψεις θα έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, καθώς υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να αυξηθούν τα επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο έναντι κάθε άλλης χώρας της G10, πιθανώς πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Θεωρούμε την πρόσφατη αδυναμία της στερλίνας ως ευκαιρία αγοράς, καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική παραμένει το βασικό αφήγημα για ανατιμήσεις σε όλη την G10.

Ευρώ

 

Όπως και στις ΗΠΑ, τα μακροοικονομικά δεδομένα από την Ευρωζώνη έχουν αρχίσει να έχουν χαρακτηριστικά στασιμοπληθωρισμού. Οι δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας PMI του Σεπτεμβρίου σημείωσαν πτώση, αν και βρίσκονταν σε πολύ υψηλά επίπεδα, σε ένα γενικό πλαίσιο διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας, μείωσης στην προσφορά αγαθών και αυξήσεων τιμών. Αναμένουμε η έκθεση για τον πληθωρισμό που θα δημοσιευτεί αυτήν την εβδομάδα να το επιβεβαιώσει. Οι αναλυτές αναθεωρούν τις προβλέψεις τους τόσο για το γενικό όσο και για τον βασικό πληθωρισμό, ωστόσο εξακολουθούμε να βλέπουμε περιθώρια για έκπληξη. Αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αντέξει οικονομικά να καθυστερήσει την άρση των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης σε σχέση με άλλες κεντρικές τράπεζες,  κάτι που θα ήταν bullish για το κοινό νόμισμα.

Δολάριο ΗΠΑ

Η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σεπτεμβρίου φάνηκε να εκπλήσσει τις αγορές που περίμεναν ένα πιο μετριοπαθές μήνυμα, ακόμη και αν η δήλωση ότι η ποσοτική σύσφιξη θα ξεκινήσει στην επόμενη συνεδρίαση ήταν αναμενόμενη. Ακόμη, μπορεί οι αγορές να ταρακουνήθηκαν από το dot plot, (δηλαδή τις προβλέψεις των μελών της διοίκησης της Τράπεζας για τα επιτόκια στο μέλλον), στο οποίο η πλειοψηφία των συμμετεχόντων αναμένει αύξηση το 2022 και όχι το 2023. Εν πάση περιπτώσει, οι αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν και το δολάριο παρασύρθηκε μαζί τους, αν και ίσως όχι όσο αναμενόταν, δεδομένης της αυξημένης κίνησης σε ομόλογα.

Αυτή την εβδομάδα, θα υποβαθμίζαμε κάθε κίνηση που θα προέκυπτε από τη συζήτηση για το ανώτατο όριο του χρέους, κάτι που θεωρούμε καθαρό πολιτικό θέατρο. Θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στη δημοσίευση των δεδομένων για τον αποπληθωριστή PCE, που παραδοσιακά αποτελεί το μέτρο που προτιμά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για τον πληθωρισμό.

  • {Ο κ. Enrique Diaz – Alvarez είναι Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury.}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ