Η νέα εφαρμογή για την ηλεκτρονική κατάθεση δικαιολογητικών για εργοθεραπείες, λογοθεραπείες και ψυχοθεραπείες παρουσιάστηκε από τους υπουργούς Υγείας, Βασίλη Κικίλια και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό.

Τα άυλα παραπεμπτικά ιατρικών εξετάσεων είναι μια υπηρεσία, η οποία μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο για τις συνταγογραφήσεις, επεκτείνεται και στις ιατρικές εξετάσεις, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό.

Προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι να μπει τέλος στην «αδικαιολόγητη ταλαιπωρία χιλιάδων οικογενειών με παιδιά που υποβάλλονται τακτικά σε λογοθεραπεία, εργοθεραπεία ή/και ψυχοθεραπεία».

Τα δυο υπουργεία συνεργάστηκαν στην βάση της παραδοχής ότι η παρούσα διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών προς αποζημίωση δαπανών ειδικής αγωγής από τον ΕΟΠΥΥ απαιτεί χρόνο και κόπο, ιδιαίτερα για τους γονείς παιδιών που υποβάλλονται  σε εργοθεραπείες, λογοθεραπείες ή/και ψυχοθεραπείες. Η διαδικασία είναι επίπονη με δεδομένο ότι τα παιδιά κάνουν θεραπείες ίσως και τέσσερις φορές την εβδομάδα, ενώ δεν υπάρχει μητρώο συμβεβλημένων εργοθεραπευτών, λογοθεραπευτών και ψυχοθεραπευτών του ΕΟΠΥΥ.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι γονείς αναγκάζονται να αναμένουν σε ουρές, αρκετές φορές και περισσότερο από πέντε ώρες, με τα ίδια απαιτούμενα δικαιολογητικά για να εξασφαλίσουν την αποζημίωση των θεραπειών.

Ενδεικτικό είναι ότι για το 2019 «για την ειδική αγωγή υποβλήθηκαν 330.000 χιλιάδες ατομικά αιτήματα σε 61 Περιφερειακές Διευθύνσεις στην Επικράτεια».

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, 35.000 οικογένειες  κάθε μήνα αναγκάζονται να υποστούν την συγκεκριμένη ταλαιπωρία.

Η ηλεκτρονική κατάθεση των δικαιολογητικών, μέσω της πλατφόρμας έρχεται να εξαλείψει τέτοια φαινόμενα, αφού η διαδικασία ψηφιοποιείται πλήρως και τα δικαιολογητικά θα «ανεβαίνουν» στην ψηφιακή πύλη gov.gr.

Σκοπός είναι  οι διαδικασίες υποβολής ατομικών αιτημάτων να απλουστευτούν και να ψηφιοποιηθούν πλήρως.

Στην εξοικονόμηση χρόνου, την αποφυγή μετακινήσεων και προσωπικών επαφών, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός.  Με αιχμές για την επαναλαμβανόμενη ταλαιπωρία, ο κ. Μητσοτάκη σημείωσε ότι η διαδικασία  «θα έπρεπε να είχε ηλεκτρονικοποιηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό», δίνοντας συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία στα δύο υπουργεία.

Το εγχείρημα θα συμβάλλει «στην υποδομή και το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού, του ψηφιακού φακέλου του ασθενούς, κάτι το οποίο θα αποτελέσει μία σημαντικότατη τομή στον τρόπο με τον οποίον συλλέγουμε και διαχειριζόμαστε εμπιστευτικές πληροφορίες που έχουν να κάνουν με το ίδιο το ιατρικό μας ιστορικό»σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας εστίασε στη συνεργασία αυτή, η οποία, όπως σημείωσε έθεσε στο επίκεντρο την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας στην καθημερινότητα του πολίτη ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης την  χαρακτήρισε ως παράδειγμα καλής συνεργασίας με τελικό αποτέλεσμα με τη δημιουργία αυτών των υπηρεσιών.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα, η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, η ​αναπλ. προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών ΗΔΙΚΑ, Ελπίδα Φωτιάδου και στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ