Η κουβέντα για το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού έχει ανοίξει εδώ και πολύ καιρό.  Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας τίθενται ειδικά χρονοδιαγράμματα για την έναρξη και την ολοκλήρωση της διαδικασίας, σύμφωνα με τα οποία η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου του 2019. Παράλληλα, στην τροπολογία καθορίζεται η διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος έχει 3 προτάσεις για το θέμα της αύξησης, τις οποίες έθεσε στο πλαίσιο διαβούλευσης με το υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα:

  • Το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού θα πρέπει να καθορισθεί και να είναι σύμφωνο με τις πραγματικές δυνατότητες ανάληψης του σχετικού κόστους από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις.
  • Αύξηση του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να συμβεί, αν δεν υπάρξει ταυτόχρονη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις
  • Η αύξηση θα πρέπει απαραίτητα να μη συμβεί “ακαριαία”, αλλά να συμβεί σταδιακά. Ο ΣΒΒΕ προτείνει η αύξηση να δοθεί τμηματικά σε βάθος τριετίας.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, μία λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αντίθετα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να εισφέρει θετικά στην αλλαγή του κοινωνικού κλίματος και στην αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων.

Επιπλέον, τονίζει χαρακτηριστικά, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι κατά την τρέχουσα περίοδο, βασικά ζητούμενα είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας και συνεπακόλουθα η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας συνολικά της οικονομίας της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού και η διαδικασία απόδοσής του, θα πρέπει να ειδωθούν υπό το πρίσμα της θετικής τους συμβολής στην οικοδόμηση του νέου “παραγωγικού μοντέλου” της οικονομίας μας, το οποίο εν τέλει θα ενισχύσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, με την παραγωγή “διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων”.

Μη λελογισμένη αύξηση και μη ρεαλιστική χρονικά απόδοση της αύξησης, μπορεί να οδηγήσει στην υπονόμευση της προσπάθειας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά, με βεβαιότητα, θα πλήξει δυναμικούς και εξωστρεφείς κλάδους που παράγουν και διακινούν “διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΒΒΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ