Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση επενδυτικού πλάνου ύψους 356 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2021, για την περίοδο έως το 2027, με στόχο την ανάδειξή της σε πρωταγωνιστή στην παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη και τον κόσμο, η DEMO ΑΒΕΕ.

Συγκεκριμένα, το επενδυτικό πλάνο βασίζεται σε τέσσερις άξονες: την παραγωγή δραστικών γενόσημων φαρμάκων στην Τρίπολη και το Κρυονέρι, την παραγωγή πρώτων υλών στην Τρίπολη, την Έρευνα & Ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη και το Κρυονέρι και την Βιοτεχνολογία στον Άγιο Στέφανο Αττικής.

Στη Θεσσαλονίκη το Μεγαλύτερο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης χημικών μορίων 
Στο Κέντρο φαρμακευτικής Έρευνας & Ανάπτυξης στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, λειτουργούν 13 ξεχωριστά εργαστήρια. Τα 50 υπερσύγχρονα Συστήματα Χρωματογραφίας (HPLC, UPLC, GC) είναι τα περισσότερα που εγκαταστάθηκαν το 2021 σε φαρμακευτική εταιρεία στην Ευρώπη ενώ το Εργαστήριο Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR) είναι το μοναδικό σε μη ακαδημαϊκό χώρο στην Ελλάδα. Στόχος της εταιρίας είναι η ανάπτυξη 5 νέων δραστικών πρώτων υλών και 21 τελικών προϊόντων κάθε χρόνο. Το κέντρο είναι επανδρωμένο με επιστημονικό προσωπικό υψηλής κατάρτισης και σε πλήρη λειτουργία θα απασχολεί 100 νέους επιστήμονες υψηλής ειδίκευσης.

Σημαντικό Ευρωπαϊκό Κέντρο Φαρμακοβιομηχανίας η Τρίπολη
Το υπό κατασκευή παραγωγικό campus περιλαμβάνει 4 παραγωγικές μονάδες πρώτων υλών φαρμάκων και 4 τελικών φαρμάκων που θα συμβάλλουν στη μείωση του αρνητικού ισοζυγίου της χώρας.
Σημειώνεται ότι και οι 8 μονάδες έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα καλύπτοντας την παγκόσμια αγορά ενώ το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων περιορίζει την εξάρτηση της ΕΕ σε πρώτες ύλες από αγορές τρίτων χωρών καθώς στην παρούσα φάση οι (27) στηρίζονται σε εισαγωγές από την Κίνα και την Ινδία.
Ακόμη προβλέπεται η δημιουργία σε βάθος δεκαετίας περισσότερων από 600 άμεσων θέσεων εργασίας στην περιοχή της Μεγαλόπολης.

Σύγχρονο Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας στην Αττική 
Με τη δημιουργία σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο Αττικής προβλέπεται η  Έρευνα & Ανάπτυξη τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων μέχρι το 2027  και καθίσταται η DEMO ΑΒΕΕ η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της Βιοτεχνολογίας. Ακόμη προβλέπεται η δημιουργία εργαστηρίων Έρευνας & Ανάπτυξης βιοτεχνολογικών προϊόντων, πρότυπη μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες καθώς και η δημιουργία Βίο-Ακαδημίας για την εκπαίδευση νέων επιστημόνων της χώρας μας από επιστήμονες του εξωτερικού.

Επένδυση ζωτικής σημασίας το επενδυτικό πλάνο της DEMO για την Ελλάδα 
Θετικό πρόσημο στην Ελληνική Οικονομία αναμένεται να δώσει το επενδυτικό πλάνο της DEMO. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ θα συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά € 1.13 δισ.  καθώς επίσης και στην δημιουργία 900 άμεσων θέσεων εργασίας  σε βάθος δεκαετίας.
Η επέκταση του τμήματος Έρευνας και ανάπτυξης της DEMO στη Θεσσαλονίκησυμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη ενώ  στα εργοστάσια που κατασκευάζει η εταιρία στην Τρίπολη θα παραχθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα δραστικές πρώτες ύλες φαρμάκων σε μεγάλες ποσότητες.
Με το σύγχρονο Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο Αττικής η DEMO δημιουργεί εκ του μηδενός τον κλάδο της Βιοτεχνολογικής Παραγωγής Φαρμάκων στην Ελλάδα. 
Επίσης, Start up εταιρίες του εξωτερικού θα έχουν την δυνατότητα να παράξουν τις δοκιμαστικές τους παρτίδες για κλινικές μελέτες στην Ελλάδα.
Δεν πρέπει επίσης να αγνοηθεί ότι δημιουργείται μία ευκαιρία για την αύξηση των εθνικών εσόδων στο χώρο των κλινικών δοκιμών και βεβαίως ότι διασφαλίζεται η επάρκεια του εθνικού συστήματος υγείας και σε βιοομοειδή φάρμακα.

Επάρκεια και αυτονομία για την Ευρώπη 
Υπό το φως όλων αυτών είναι σαφές ότι η αξιοπιστία και η ανάπτυξη της DEMO αποτελεί εγγύηση επάρκειας σε φάρμακα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη συνολικά. Με την ανάπτυξη πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της υγείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ