Καταλυτικής σημασίας και βασική προτεραιότητα των ελληνικών τραπεζών αποτελεί η διαχείριση και αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και ανοιγμάτων, κατ’ αρχή μέσω του ΗΡΑΚΛΗ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γεώργιος Χατζηνικολάου, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, υπογράμμισε ότι το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ συνιστά το αναγκαίο πρώτο βήμα προκειμένου να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα της κεφαλαιακής επίδρασης στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Δεν απέκλεισε τυχόν αυξήσεις κεφαλαίου στο μέλλον αλλά ξεκαθάρισε ότι είναι αισιόδοξος για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, όσο και για τις επενδύσεις στην οικονομία.

Η διαχείριση των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, απαιτεί λύσεις που να συνάδουν με την νέα δεκαετία στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα και να λειτουργούν προς την κατεύθυνση ανάκτησης του χαμένου εδάφους που προκάλεσε η οικονομική κρίση (ανάκτηση απωλειών ΑΕΠ, ενίσχυση πραγματικής οικονομίας).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών οι τράπεζες οφείλουν να:

  • επαναπροσδιορίσουν τις μεθόδους επικοινωνίας με δανειολήπτες και καταθέτες
  • να εφαρμόσουν με αυστηρότητα τους σύγχρονους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης ώστε να προσελκύσουν νέους επενδυτές
  • να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
  • να μειώσουν δραστικά το κόστος των συναλλαγών στα υποκαταστήματα
  • να ξεκινήσουν την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας με την αναχρηματοδότηση τα υφιστάμενων δανείων

Η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κα. Χ. Απαλαγάκη, από την πλευρά της ισχυρίσθηκε ότι το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα για τα κόκκινα δάνεια είναι δίκαιο και σύχρονο. Στην πρακτική εφαρμογή ωστόσο δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα λόγω των γνωστών καθυστερήσεων στην απονομή Δικαιοσύνης.

Όπως δήλωσε η γραμματέας,

  • “εάν εφαρμοζόταν στην πράξη ο ν. Κατσέλη θα υπήρχε μεγάλη πρόοδος. Σε 6 μήνες οι “κόκκινοι δανειολήπτες” θα γνώριζαν τι οφείλουν και πως θα το εξοφλήσουν. Σήμερα έχουν περάσει 10 χρόνια και ακόμη εκκρεμεί η εκδίκαση του 50% των υποθέσεων”.

Η γενική γραμματέας της Ένωσης, Χαρούλα Απαλαγάκη αποκάλυψε ότι από τις 479 προτάσεις που έκαναν οι τράπεζες σε ισάριθμους δανειολήπτες μόνο οι 176 απάντησαν θετικά. Οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη φθάνουν σήμερα τις 58.000. Το 60% των υποθέσεων, σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Απαλαγάκη, απορρίπτεται από τα δικαστήρια ενώ τουλάχιστον το 30% των υποθέσεων αφορούν στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Η Χαρούλα Απαλαγάκη αναφέρθηκε στο νέο πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο θα είναι κυρίως εξωδικαστικό και μόνο για το 10% των ενεργειών θα χρειάζεται δικαστική επικύρωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ