Μεθοδικά ετοιμάζεται η Αθήνα προκειμένου να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο ενός “κόκκινου Οκτώβρη” υπό το βάρος ανησυχιών για διπλασιασμό των τιμών φυσικού αερίου.
Ο χαρακτηρισμός “κόκκινος Οκτώβρης” αποδίδεται από τα Γερμανικά Μέσα στην επιθετική πολιτική, που ακολουθεί η Μόσχα με “όπλο” το ενεργειακό και θέτει σε εγρήγορση (και ορθώς) και την ελληνική κυβέρνηση.
Tο οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για την σύνταξη συμπληρωματικού προϋπολογισμού με το τελικό ποσό παροχών να υπολογίζεται μεν σε 2 δισ.€ αλλά να εξαρτάται από το ύψος των φορολογικών εσόδων, το ενεργειακό κόστος κ.λ.π
  •  Με βάση τα στοιχεία (εσόδων) μηνός Ιουλίου θα εξειδικευθούν/ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα στήριξης, μέχρι τα τέλη Αυγούστου με κύριο ρυθμιστικό παράγοντα το “ενεργειακό”.
Αυτό γιατί οι λογαριασμοί του Υπουργού Οικονομικών για κάλυψη 80%-90% της επιβάρυνσης στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας είχαν γίνει με την τιμή του φυσικού αερίου στα 100ευρώ/MWh, τιμές που το τελευταίο διάστημα σταθεροποιούνται πάνω από τα 200 ευρώ.
Οσον αφορά στο θέμα της επάρκειας, “μάχιμη” είναι η νέα-πλωτή δεξαμενή της Ρεβυθούσας, με το ειδικά διαμορφωμένο δεξαμενόπλοιο έτοιμο να αποθηκεύσει LNG (πάνω από 370.000 κυβικά μέτρα η συνολική χωρητικότητα της μονάδας), την ώρα που Αθήνα και Ρώμη είναι κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για αποθήκευση αποθεμάτων στην Ιταλία.
Καθοριστικός για τη φετινή πορεία της οικονομίας και του ρυθμού ανάπτυξης, θα είναι ο παράγοντας των επενδύσεων, καθώς και αυτός της κατανάλωσης, η οποία επηρεάζεται από την εκτόξευση του πληθωρισμού και την άνοδο του τουρισμού.
  • Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το «βαρίδι» της σημαντικής επιδείνωσης του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Εάν διατηρηθεί και στο β’ τρίμηνο του 2022 ένας υψηλός ρυθμός ανάπτυξης μεγαλύτερος του +5%, τότε θα αυξηθούν και οι πιθανότητες για αναθεώρηση προς τα πάνω του φετινού στόχου της ανάπτυξης.
Προς το παρόν, η επίσημη πρόβλεψη κρατά τον πήχη στο +3,1% έως +3,2%, αν και κυβερνητικά στελέχη έχουν χαρακτηρίσει αυτή την πρόβλεψη συγκρατημένη.
Οι υψηλές τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να βαραίνουν το ΑΕΠ, αλλά ο τουρισμός δείχνει να πηγαίνει πολύ καλά, διατηρώντας την αισιόδοξη εκτίμηση για υψηλότερη ανάπτυξη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ