Δημήτρης Μαλλάς
Έντονη είναι η κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στο αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης αναφορικά με την προώθηση έργων που σχετίζονται με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας. Αν και πολλές από τις κινήσεις που γίνονται έχουν προκαλέσει αρκετά παράπονα από την πλευρά των εταιρειών πληροφορικής, τα στελέχη των οποίων, σε πολλές περιπτώσεις, προσπαθούν να καταλάβουν τι γίνεται.
Τα περισσότερα παράπονα σχετίζονται με τον νέο τρόπο που δομήθηκε η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., όπου οι αλλαγές στα κορυφαία στελέχη της είναι συνεχείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο ζήτησε στα μέσα Δεκεμβρίου την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Δημήτρη Νικητόπουλου, ο οποίος είχε διοριστεί μόλις τον περασμένο Ιούλιο και καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου ανέλαβε πριν από δύο εβδομάδες ο Βασίλης Γάτος, ενώ γενικότερα είναι συνεχείς οι αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο του βασικού φορέα υλοποίησης των έργων που σχετίζονται με τις ψηφιακές τεχνολογίες. Και αυτό είναι κάτι που έχει προκαλέσει πολλά αρνητικά σχόλια, όπως και το ότι τα περισσότερα από τα έργα στα οποία κάνουν συνεχείς αναφορές τα στελέχη του υπουργείου είναι εκείνα που έχουν και τη μικρότερη επίπτωση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας. Εκτός και αν θεωρεί κανείς ότι το VAR και το barcode για τις εφημερίδες θα αλλάξει την καθημερινότητα των Ελλήνων. Ενδεχομένως, από τα έργα που έχουν ακουστεί περισσότερο αυτό της «έξυπνης γεωργίας» να έχει τη μεγαλύτερη σημασία αλλά υπάρχουν και εκεί ουκ ολίγες αντιρρήσεις όσον αφορά το πόσο υλοποιήσιμο είναι.
Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι δεν γίνεται λόγος για το Σύζευξις ΙΙ, το οποίο προχωρά επιτέλους και τα οφέλη από το οποίο θα είναι εξαιρετικά σημαντικά όσον αφορά τη μείωση των δαπανών για το ελληνικό Δημόσιο.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι επίσης η εγρήγορση που υπάρχει τις τελευταίες εβδομάδες, πέραν της ΚτΠ σχετικά με νέα -και αρκετά μεγάλα σε επίπεδο προϋπολογισμού- έργα. Το ένα είναι η δημιουργία ενός Ψηφιακού Κέντρου Ενημέρωσης όπου πρακτικά θα «αποδελτιώνονται» όλα τα δημοσιεύματα και στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι δημόσιοι αξιωματούχοι και το άλλο είναι η δημιουργία έξυπνων θέσεων στάθμευσης. Το δεύτερο, το οποίο έχει λάβει και ιδιαίτερη δημοσιότητα, είναι προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και αφορά περίπου 20.000 θέσεις στάθμευσης. Εξαιρετικά ενδιαφέρον project, το οποίο, όμως, θα είναι πιλοτικό και όχι κάτι πιο γενικό.
Αυτό που πρέπει σε κάθε περίπτωση να επισημανθεί είναι πως και τα δύο έργα βγήκαν σε δημόσια διαβούλευση λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα με την προθεσμία να λήγει αυτές τις ημέρες. Με δεδομένη την εορταστική περίοδο όπου τα πάντα δεν λειτουργούν στην Ελλάδα, προκαλεί εντύπωση η εγρήγορση που υπήρξε από την πλευρά του υπουργείου να σπρώξει αυτά τα δύο έργα. Και γενικότερα, αυτή η ψηφιακή εγρήγορση της κυβέρνησης προκαλεί εντυπώσεις…