Ψηφιακή Σύνταξη. Μια μεταρρύθμιση – γίγαντας αλλά με πήλινα πόδια

0

 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

 

Από τους 8.500 υπαλλήλους τους ΕΦΚΑ, μόνον οι 480 ασχολούνται σήμερα με τις διαδικασίες έκδοσης συντάξεων. Είναι κατά συνέπεια φυσιολογικό να διογκώνεται καθημερινά το πρόβλημα των 270.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ θα προσεγγίσουν τις 300.000 έως το τέλος του έτους.

Ο Υπουργός Εργασίας έχει -και σωστά- επενδύσει πολύ κεφάλαιο από το πολιτικό του μέλλον στην μεγάλη μεταρρύθμιση της «Ψηφιακής Σύνταξης». Με το ψηφιακό σύστημα Άτλας “όλες οι νέες γενιές θα παίρνουν σύνταξη σε λίγα δευτερόλεπτα” δήλωσε χθες ο Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή, καταθέτοντας ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για συγκεκριμένους κλάδους.

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Για την έκδοση της Ψηφιακής Σύνταξης, για τη δυνατότητα των Ασφαλισμένων να ολοκληρώνουν τη διαδικασία συνταξιοδότησής τους σε λογικούς χρόνους και να μην περιμένουν χρόνια ολόκληρα για να εισπράξουν τα ποσά που πραγματικά δικαιούνται, δεν αρκεί μόνο η πολιτική βούληση και κάποια κονδύλια.

Με δύο λόγια και απλά:

  • Για να λειτουργήσει η Ψηφιακή Σύνταξη απαιτείται η ύπαρξη ενός «ψηφιακού φακέλου» του εργαζόμενου και -κυρίως- απαιτείται η διαλειτουργικότητα των συστημάτων των επιμέρους Ασφαλιστικών Ταμείων.

Πρέπει πρώτα να «παντρευτούν» τα λογισμικά των επιμέρους Ταμείων (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΙ κλπ), να εκσυγχρονιστούν, να αναβαθμιστούν και φυσικά να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Αν για παράδειγμα, μετά την έκδοση της σύνταξης, ο συνταξιούχος έχει ενστάσεις για τα ποσά που λαμβάνει και θέλει να διεκδικήσει περισσότερα, χωρίς έναν ολοκληρωμένο, σωστά συμπληρωμένο «ψηφιακό φάκελο» του εργασιακού του βίου, η υπόθεσή του θα παραπεμφθεί στις Ελληνικές καλένδες του …επόμενου αιώνα…

Στόχος του Υπουργού Εργασίας, είναι μέχρι το τέλος του 2021, να εκδίδεται ψηφιακά το 80%-85% των νέων συντάξεων όλων των κατηγοριών, αυτοματοποιώντας και απλοποιώντας τη διαδικασία και καταργώντας την προσκόμιση δικαιολογητικών, η οποία θα γίνεται αυτόματα από τις αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες

  • Χωρίς όμως τη διαλειτουργικότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων των επιμέρους Ασφαλιστικών Ταμείων και χωρίς «ψηφιακό φάκελο» για κάθε εργαζόμενο, ο στόχος αυτός θα παραμείνει κενός περιεχομένου.

Η ψηφιακή σύνταξη είναι μια γιγαντιαία, κρίσιμη μεταρρύθμιση η οποία δυστυχώς στηρίζεται σήμερα στα πήλινα πόδια ενός αργού, ανήμπορου και αντιπαραγωγικού δημοσίου.

  • Ίσως λοιπόν, να είναι μια καλή ιδέα ή έστω μια καλή αφορμή για δημιουργική συζήτηση, να μεταφερθεί η ευθύνη για την Ψηφιακή Σύνταξη από το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο με τη σειρά του μπορεί να εκμεταλλευτεί τον πακτωλό χρημάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και την αποδεδειγμένα πετυχημένη εμπειρία των τελευταίων μηνών για να ολοκληρώσει το σχέδιο.

Πριν τις επόμενες εκλογές…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ