Αυτό το καλοκαίρι, παίρνουμε την απόφαση να αφήσουμε στην άκρη κινητά τηλέφωνα και tablet

Από τη Γιαννούλα Φραγκουλίδου, Κοινωνική λειτουργό, δραματοθεραπεύτρια

Τα τελευταία χρόνια, οι ψηφιακές συσκευές έχουν εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας. Ιδιαίτερα μετά την πανδημία του Covid-19, υπήρξε έντονη αύξηση στη χρήση οθονών και ταυτόχρονα ήρθε και η απενοχοποίησή τους, αφού μέσα από τους υπολογιστές μπορούσαμε να δουλεύουμε, να σπουδάζουμε αλλά και να επικοινωνούμε με γνωστούς και φίλους. Σε μια πρωτόγνωρη συνθήκη, οι ψηφιακές οθόνες έμοιαζαν η μοναδική διέξοδος.

Άλλωστε, σήμερα, πλέον, η χρήση ψηφιακών συσκευών μάς βοηθά και στην εξοικονόμηση χρόνου, αφού μπορούμε να πραγματοποιούμε συναλλαγές που πριν απαιτούσαν μεγάλη αναμονή σε ουρές.

Αν υπάρχει, λοιπόν, κάποιο πρόβλημα, αυτό δεν είναι οι ίδιες οι ψηφιακές συσκευές, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με αυτές και ο χρόνος που ξοδεύουμε μαζί τους. Πόσα βράδια έχουμε περάσει χαλαρώνοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρακολουθώντας τις ζωές ξένων ή γνωστών, ενώ με τον άνθρωπο που βρίσκεται στον καναπέ απέναντί μας δεν έχουμε ανταλλάξει ούτε κουβέντα; Πόσες φορές, ενώ έχουμε μια συζήτηση, χτυπάει το κινητό μας και διακόπτουμε για να απαντήσουμε σε ένα e-mail ή μήνυμα ή απλά για να διαβάσουμε την έκτακτη είδηση που ήρθε εκείνη τη στιγμή; Ή, σε μια βόλτα, το κινητό μας είναι κολλημένο στο χέρι μας προσπαθώντας να απαθανατίσουμε την τέλεια στιγμή που θα αναρτήσουμε σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης;

Πιθανόν, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάνει αρκετές φορές όλα τα παραπάνω, τα οποία τελικά μας κρατούν μακριά από την επαφή με τον εαυτό μας αλλά και από τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε.

Με αφορμή, λοιπόν, τις καλοκαιρινές διακοπές, θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα «ψηφιακό detox». Οι διακοπές είναι μια καλή ευκαιρία για να διακόψουμε από κάποια πράγματα που κάνουμε στην καθημερινότητά μας. Ετυμολογικά, η λέξη «διακοπές» προέρχεται από το ρήμα διακόπτω, δηλαδή κάνω μια παύση, σταματώ ό,τι έκανα πριν και κάνω κάτι καινούργιο και διαφορετικό.

Τι εννοούμε όμως λέγοντας «ψηφιακό detox»;

Αρχικά, ο σκοπός δεν είναι να πετάξουμε τις ψηφιακές συσκευές μας ή να τις κλειδώσουμε στο ντουλάπι, αλλά να δώσουμε μια ευκαιρία στον εαυτό μας, στη σχέση μας και στους οικείους μας να επικοινωνήσουμε χωρίς ενδιάμεσους –στην προκειμένη περίπτωση, τα κινητά τηλέφωνα και τα tablet.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ