«Ψήφο εμπιστοσύνης» στον ρόλο και τις αναπτυξιακές προοπτικές του 2ου πυλώνα ασφάλισης δίνει η Πολιτεία, όπως επεσήμαναν κορυφαίοι Υπουργοί και θεσμικοί εκπρόσωποι κατά την πρώτη ημέρα του 3ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης, του κορυφαίου γεγονότος της χρονιάς για τον κλάδο, το οποίο ξεκίνησε την Τρίτη 22 και συνεχίζεται την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 υβριδικά, και οι εργασίες του μεταδίδονται ζωντανά μέσω της LiveOn, της ολοκληρωμένης πλατφόρμας Ψηφιακής Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων του ethosGROUP.

Μιλώντας σε ένα πολυάριθμο ακροατήριο που είχε συνδεθεί online στο LiveOn Expo Complex, το τρισδιάστατο συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο της LiveOn, κορυφαίοι Υπουργοί και σημαίνοντες ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, το Εποπτικό Πλαίσιο και άλλα κρίσιμα ζητούμενα γύρω από τον θεσμό, με φόντο την «επόμενη μέρα» της Επαγγελματικής Ασφάλισης στη χώρα.

Ιδιαίτερης σημασίας για το θεσμό είναι και τα κρίσιμα συμπεράσματα της πρόσφατης μελέτης του ΙΟΒΕ, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του πρώτου πάνελ του Συνεδρίου και αποτέλεσε, μεταξύ άλλων θεμάτων, θέμα συζήτησης των συμμετεχόντων.

Εν εξελίξει, επίσης, βρίσκονται οι σχετικές διαβουλεύσεις όσον αφορά στο νέο πλαίσιο για τον θεσμό από το Υπουργείο Εργασίας, με τη τεχνική βοήθεια της EIOPA, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο.

 

Προλογίζοντας τις εργασίες του Συνεδρίου ο Δρ. Χρήστος Π. Νούνης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) & Πρόεδρος του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ), ανέφερε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που κηρύσσω την έναρξη του 3ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης, ενός συνεδρίου-θεσμό για τον 2 πυλώνα ασφάλισης. Από το 2018 παρουσιάζουμε μία έντονη δράση, με πάγιο στόχο την διάδοση και την ανάπτυξη των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης και την ανάδειξη τους στην κοινή γνώμη. Σήμερα υπάρχουν δύο κρίσιμα στοιχεία που πρέπει να αξιοποιηθούν, ώστε τα ΤΕΑ να διεισδύσουν στο ασφαλιστικό σύστημα. Πρώτον, η κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ με σημαντικά ευρήματα, που αποτελεί τον οδικό χάρτη και περιγράφει ολιστικά τον 2 πυλώνα ασφάλισης. Το εργαλείο αυτό έλειπε και πρέπει να ληφθεί υπόψιν. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση πλαισίου από το Υπουργείο Εργασίας, με τεχνική βοήθεια της EIOPA, ενσωματώνοντας προτάσεις. Θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο μετά από σχετική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς».

Απευθυνόμενος εν συνεχεία στο Συνέδριο ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης o Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ξεκίνησε τον χαιρετισμό του τονίζοντας ότι η «όσο η σχέση εργαζόμενων-συνταξιούχων επιδεινωνόταν και το δημογραφικό οξυνόταν, τόσο ξορκίζαμε την συνταξιοδοτική αποταμίευση!» Όπως επεσήμανε: «Μετά το 2015 οι αυταπάτες τελείωσαν, κατανοήσαμε σαν κοινωνία ποσό χρήσιμη είναι η εθνική αποταμίευση. Προχωράμε πλέον προς αυτήν την κατεύθυνση στηρίζοντας την ανάπτυξη του κλάδου». Σύμφωνα με τον Υπουργό, «είμαστε ουραγοί μεταξύ χωρών της Ε.Ε. σε ποσοστά αποταμίευσης και στην ανάπτυξη του 2ου πυλώνα. Όμως τα τελευταία χρόνια κάτι αλλάζει, ιδρύονται νέα ΤΕΑ και ο κλάδος ανεβάζει ταχύτητες. Το υπουργείο επεξεργάζεται το πλαίσιο και σύντομα θα διαβουλευτούμε για πολλά από τα θέματα. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση είναι κατά της μεγάλης φορολογίας γιατί αποτελεί αντικίνητρο της ανάπτυξης. Θα γίνουν βήματα για  τη δημιουργία πολύ -εργοδοτικών ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης. Είμαστε υπέρ της δικαιοσύνης και ενός συστήματος που θα δίνει ισχυρά κίνητρα χωρίς να παραγνωρίζει την ανάγκη για ισορροπία και δικαιοσύνη μεταξύ των διαφορετικών πυλώνων της ασφάλισης».

Παίρνοντας το βήμα στην συνέχεια, o Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε στην ομιλία του: «Εκφράζω την στήριξη στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης που δύναται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος. Οι συνθήκες είναι ώριμες για να γίνει το αναπτυξιακό άλμα. Ως κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις, κάνοντας πράξη το μεγάλο άλμα της χώρας στο μέλλον». Αναφερόμενος στον κλάδο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης είπε πως «είναι κομβικός για την ευημερία της κοινωνίας, καθώς το ασφαλιστικό αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, με πτυχές σε όλα τα πεδία και συνδέεται με το δημογραφικό, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα. Το ασφαλιστικό σύστημα αντιμετωπίζει προκλήσεις ώστε να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη. Οι παρεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν δεν ήταν αρκούντως τολμηρές για να αντιμετωπίσουν τα παραπάνω ζητήματα.» Και κατέληξε: «Αντιλαμβανόμενοι το ζήτημα του ασφαλιστικού το προσεγγίζουμε ολιστικά με προσπάθειες αναβάθμισης και παρεμβάσεις εμπέδωσης ασφαλιστικής συνείδησης, με μείωση εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης, με περιορισμό διόγκωσης των ασφαλιστικών οφειλών».

Τρία σημαντικά θέματα έθιξε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κα Βασιλική Λαζαράκου κατά την θεσμική της παρέμβαση στο 3ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης. «Στην ΕΕ η σημασία της συμπληρωματικής ασφάλισης έχει αναδειχθεί από τις αρχές του 2000, καθώς και το πόσο σημαντικά είναι τα Ταμεία ως μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές» τόνισε. Παράλληλα επεσήμανε: “Η εποπτεία αποτελεί ένα από τα πιο κομβικά ζητήματα καθώς πρέπει να διαφυλάσσεται σωστά ο σχεδιασμός των επενδύσεων, με γνώμονα την αρχή της συνετής διαχείρισης. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσπαθεί προληπτικά δίνει οδηγίες για το υφιστάμενο ισχύον πλαίσιο και έχουμε προχωρήσει στην αξιολόγηση των μελών. Η διασφάλιση της εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί κομβικό στοιχείο για την πορεία του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης και των συμφερόντων των ασφαλισμένων. Προσπαθούμε να βοηθάμε για την δευτερογενή νομοθεσία και την ενσωμάτωση των οδηγιών και των κανόνων που διέπουν την λειτουργία. Ως θεματοφύλακες της προστασίας βοηθάμε τα ταμεία και στοχεύουμε στην ανάπτυξη των ΤΕΑ».

Παίρνοντας τον λόγο στην συνέχεια για την δική του ομιλία ο κ. Χρήστος Ι. Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, ανέφερε με σαφήνεια πως  «στην Πειραιώς υποστηρίζουμε τον θεσμό των ΤΕΑ ως έναν σύγχρονο θεσμό που δίνει την δυνατότητα σημαντικής παροχής σε εργαζομένους και αποτελεί μια μέθοδο αποταμίευσης και κάλυψης. Το Ταμείο ΤΕΚΑ ενισχύει τον ρόλο του δεύτερου πυλώνα επαγγελματικής ασφάλισης. Η ανάπτυξη των ΤΕΑ είναι σημαντική, όσο σημαντική είναι και η δομή και τα χαρακτηριστικά λειτουργίας τους, όπως η ενισχυμένη εποπτεία, η διαφάνεια. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα καθιστούν μια αξιόπιστη επιλογή. Προχωρήσαμε πρώτοι με το δικό μας ταμείο, κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας. Πρόκειται για ένα ταμείο που ξεκίνησε από τον Νοέμβριο του 2020 μέσω του οποίου ενδυναμώνουμε τους δεσμούς μας με τους εργαζόμενους, συμβάλλουμε στα μελλοντικά εισοδήματα και προωθούμε την αποταμιευτική συνείδηση, η αποδοχή του ταμείου ήταν καθολική. Μέσα σε λίγες εβδομάδες οι εγγραφές έφτασαν τις 9.000. Είμαστε ικανοποιημένοι ως πρωτοπόροι και σε αυτόν τον τομέα και βλέπουμε με χαρά την ανάπτυξη ταμείων από διάφορες άλλες επιχειρήσεις».

Με την παρουσίαση και τον σχολιασμό των ευρημάτων της κλαδικής μελέτης που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. από το Ι.Ο.Β.Ε. ξεκίνησε η συζήτηση στο πρώτο πάνελ του 3ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης, το οποίο με τίτλο: “Επαγγελματική Ασφάλιση: Σε τροχιά αναπτυξιακού άλματος με επίκεντρο τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις”, αναμένεται να κυριαρχήσει στην επικαιρότητα της επόμενης εβδομάδας.

Στο πάνελ που συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Φιλιππίδης, συμμετείχαν οι υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αλλά και οι εξειδικευμένοι επιστήμονες Γαβριήλ Αμίτσης, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας & Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης στο  Πανεπιστήμιο  Δυτικής Αττικής, Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής στο ΙΟΒΕ και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,Γεώργιος Γατόπουλος, επικεφαλής Τμήματος Διεθνών Μακροοικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο ΙΟΒΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας, Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου & Πρόεδρος του ΚΕΠΕ και Χαράλαμπος Φύτρος, FHAS, CFA, PhD, Β’ Αντιπρόεδρος του ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. και Αναλογιστής & Χρημ/κός Αναλυτής στο ΤΕΑ Johnson & Johnson.

Ο κ. Νίκος Βέττας, ανέφερε: «Η συνταξιοδοτική δαπάνη πρέπει να αυξάνεται με χαμηλότερο βαθμό από την υπόλοιπη οικονομία. Δεν είναι εύκολη εξίσωση, αν λάβουμε υπόψιν το δυσμενές δημογραφικό πρόβλημα. Το συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να αυξήσουμε τις επενδύσεις και την παραγωγικότητα. Παρατηρώντας την δεκαετή κρίση, στο συνταξιοδοτικό σύστημα κάθε χώρας παρατηρούνται κίνδυνοι. Η διασπορά είναι σημαντική για την ευρωστία ενός συστήματος. Δεν είναι απαραίτητο ότι όλοι θα εισερχόμαστε στη φάση της σύνταξης με τους ίδιους όρους. Τα ΤΕΑ αναπτύσσονται, αλλά έχουν ακόμη μικρό αποτύπωμα στην οικονομία».

Ο κ. Γεώργιος Γατόπουλος, ανέφερε: «Την τελευταία 20ετία βλέπει κάποιος ότι τα ΤΕΑ εξαπλασιαστήκαν και παρατηρείται ανοδική πορεία, ιδιαίτερα την τελευταία 5ετία. Υπάρχει χαμηλή διείσδυση σε σχέση με το εργατικό δυναμικό. Κάθε ΤΕΑ έχει κατά μέσο όρο 1.200 ασφαλισμένους. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει συστηματική άνοδος του ενεργητικού που αγγίζει 1,8 δισ. Πολύ μικρή η ροή που μπαίνει στο ενεργητικό των Ταμείων, σε σχέση με το ΑΕΠ και τις υπόλοιπες χώρες ευρωζώνης. Ως προς τις επενδύσεις, το μεγαλύτερο μέρος είναι σε αμοιβαία κεφαλαία και ΟΣΕΚΑ».

Ο Υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε: «Δώσαμε έμφαση στη διόρθωση του Νόμου Κατρούγκαλου και προχωράμε στην διόρθωση των εκκρεμών συντάξεων, θεσμοθετούμε το ΤΕΚΑ που βασίζεται στους ατομικούς κουμπαράδες. Για το 2022 δίνουμε έμφαση στην εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς και αυτό αφορά και τα ΤΕΑ. Θα κάνουμε διάλογο για έναν συνεκτικό μηχανισμό που θα διέπει τα ΤΕΑ. Παράλληλα είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες, όπως τον πολυεργοδοτικά ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης».

Ο Υπουργός κ. Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης, σημείωσε: «Τα στοιχεία της μελέτης που δείχνουν το ποσοστό αποταμίευσης, όσον αφορά την Ελλάδα, είναι και το βασικό πρόβλημα. Η χώρα μας έχει χαμηλό επίπεδο επενδύσεων, παρά την εκτίναξη τον τελευταίο καιρό. Η μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε με το νέο Ταμείο είναι ένα μεγάλο βήμα για την Ελλάδα και πρέπει να το αφήσουμε να λειτουργήσει για να αποδώσει καρπούς. Η χώρα μπαίνει σε ένα καλύτερο σημείο, πρέπει να ασχοληθούμε και με τα κίνητρα για τον 3ο πυλώνα».

Ο κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, είπε: «Με την μελέτη του ΙΟΒΕ μπορούμε να δούμε μακριά. Μπορεί κάποιος να δει αχτίδες φωτός και ότι μπορούμε να αναστρέψουμε τα πράγματα. Η επαγγελματική ασφάλιση μπορεί να δώσει 2 δισ. στην οκονομια ετησίως. Ο θεσμός αυτός δεν έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα, ενώ σε άλλες χώρες τα ποσοστά είναι πολύ υψηλά. Πρέπει να το εκμεταλλευτούμε σωστά για να θεραπεύσουμε πολλά ζητήματα για μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Η δομή της ελληνικής οικονομίας βασίζεται σε μικρές επιχειρήσεις. Αυτό είναι πρόβλημα».

Ο κ. Γαβριήλ Αμίτσης, τόνισε: «Η συζήτηση για την επαγγελματική ασφάλιση συμπληρώνει 20 χρόνια. Πρέπει να τονιστεί η σημασία της και το 2022 θα πρέπει να είναι ένα έτος προβληματισμού. Πρέπει να συζητάμε για τις συνθήκες που εισήχθη ο θεσμός στην Ελλάδα. Η ελληνική πολιτεία ουδέποτε πρότεινε στρατηγική για τον 1ο πυλώνα. Με χαρά άκουσα για πρώτη φορά από τον υπουργό κ Χατζηδάκη που προτείνει μία διαδικασία για την ανάπτυξή του. Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι ο 1ος και 2ος πυλώνας πρέπει να λογίζονται ως εργαλεία. Η μελέτη προτείνει την επέκταση του αριθμού των ασφαλισμένων στο 50% του εργατικού δυναμικού. Θέτει λοιπόν έναν στόχο που πρέπει να συζητηθεί από την Πολιτεία και τους εταίρους».

Ο κ. Χαράλαμπος Φύτρος, είπε: «Η ΕΛΕΤΕΑ από τις πρώτες επαφές που είχε με κυβερνητικούς-κοινωνικούς εταίρους συνειδητοποίησε ότι υπήρχε κενό στην κατανόηση τι είναι ο 2ος πυλώνας, αλλά και στα εμπειρικά δεδομένα. Το φορολογικό είναι ιδιαίτερο θέμα κινήτρων και είναι σημαντικό στον 2ο πυλώνα. Απαιτούνται να υπάρχουν σαφή κίνητρα για την δημιουργία αυτών των ταμείων. Η μελέτη αναδεικνύει το θέμα των ηλικιωμένων εργαζόμενων. Το ΤΕΚΑ αποτελεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση και έχει επιλέξει να βάλει μέσα τους νέους εργαζόμενους. Τα ΤΕΑ έχουν μέση ενεργή ηλικία ασφαλισμένων τα 45 έτη, άρα αν το ΤΕΚΑ βάζει στην κεφαλαιοποίηση τους νέους εργαζόμενους. Αν ο νομοθέτης δεν προβλέψει κίνητρα για τέτοιους εργαζόμενους, ο θεσμός δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει και να απογειωθεί».

Στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου ενδιαφέρον είχε και η εναρκτήρια ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Ουζούνη, CEO του ethosGROUP, συνδιοργανωτή του Συνεδρίου, ο οποίος μεταξύ άλλων καλωσόρισε ομιλητές και συνέδρους στην LiveOn, την πλατφόρμα διεξαγωγής του Συνεδρίου, παρουσιάζοντας συνοπτικά τις καινοτομίες της και τα μοναδικά της χαρακτηριστικά.

*Για πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου 3o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης | ethosEVENTS  καθώς επίσης και τα social κανάλια FacebookLinkedIn, και YouTube.

Μπορείτε επίσης να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο συνέδριο μέσα από τον παρακάτω σύνδεσμο 3o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης-Δήλωση Συμμετοχής | ethosEVENTS

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ