Τεράστιο οικονομικό πλήγμα σε λίγες μόνο ημέρες έχουν δεχθεί τα ελληνικά ξενοδοχεία, λόγω ακυρώσεων συνεδρίων αλλά και κρατήσεων στη «σκιά» του κορονοϊού.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: 522 εκατ. ευρώ είναι οι εκτιμώμενες απώλειες σύμφωνα με την σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, η οποία διεξήχθη μέχρι και τις 14.3.2020.

Στην έρευνα καταγράφονται ακόμη οι προβλέψεις για τις μελλοντικές κρατήσεις, όπου και εκεί επικρατεί ανησυχία. Ειδικότερα, ο ρυθμός μελλοντικών κρατήσεων περιορίζεται κατά 72% στο 92% των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας και κατά 58% στο 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας σε σχέση με το 2019.

Παρόλα αυτά η έρευνα διεξήχθη πριν η πλειονότητα των μονάδων δεχθεί πιέσεις από τους tour operators για μείωση τιμών.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το 91% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμά πως θα έχει ποσοστιαία απώλεια τζίρου το 2020 κατά 51%, ενώ το 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας υπολογίζει ποσοστιαία απώλεια τζίρου κατά 36% για το σύνολο του έτους.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης η εκτίμηση, πως λόγω του COVID-19 κινδυνεύουν άμεσα 38.234 θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στο 20,5% της συνολικής απασχόλησης στα ξενοδοχεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here