Τη σημασία της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών στον τομέα της Αυτοδιοίκησης για την διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη και τις δυνατότητες αξιοποίησης της τεχνολογίας που θα καταστήσει «έξυπνες» τις πόλεις μέσω των παρεχόμενων κονδυλίων, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, υπογράμμισαν οι ομιλητές της συνέντευξης με θέμα: «Ο ρόλος της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της χώρας», που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, στο πλαίσιο της παρακείμενης έκθεσης «smart cities».

Ομιλητές ήταν ο τ. υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, η υπηρ. γραμματέας Εσωτερικών Γεωργία Βαλατσού, ο αντιπρόεδρος ΕΒΕΑ Σταύρος Καφούνης και ο διευθύνων σύμβουλος της Teamworks Γιάννης Χαλαβαζής.

Συντονιστής ήταν ο πρόεδρος του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Αιμίλιος Περδικάρης, ο οποίος αναγνωρίζοντας την υψηλή σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού των δήμων που «αποτελούν και το πρώτο κύτταρο της δημόσιας ζωής στην επαφή με τους πολίτες», παρατήρησε ότι διαρκώς εξαπλώνεται στις υπηρεσίες του κράτους και όχι μόνο, διευκολύνοντας και αναβαθμίζοντας πολλαπλώς την ποιότητα ζωής. «Έχει πολύ μεγάλη σημασία και αξία να μπορεί κάποιος να παρακολουθεί τις εξελίξεις που παρέχει η τεχνολογία και εμείς στο ΑΠΕ τις ακολουθούμε και σύντομα θα τις εμπλουτίσουμε περαιτέρω», σημείωσε επιγραμματικά.

«Έξυπνη πόλη είναι μια πόλη που μέσω της τεχνολογίας βρίσκει λύσεις, αλλά κυρίως είναι μια πόλη συμπεριληπτική και δεν αφήνει κανέναν πίσω», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου. Αναφερόμενος στις δειλές και κοπιώδεις προσπάθειες ψηφιοποίησης των υπηρεσιών τις 10ετίες του 2000 και του 2010, παρατήρησε ότι σήμερα έχουν μπει σε θετική ροή, χάρη στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ενδεικτικά ανέφερε τις κρατικές υπηρεσίες καταγραφής και ενημέρωσης των πολιτών την περίοδο της πανδημίας με τους εμβολιασμούς. Παρατήρησε ότι συνεχώς αυξάνονται οι αυτοματοποιημένες υπηρεσίες στους δήμους χαρακτηρίζοντας διακύβευμα την επέκταση τους σε τομείς όπως το ΤΑΠ και τον ΦΑΠ.

Ο κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε τους τομείς του Περιβάλλοντος και της Πολιτικής Προστασίας, ως τους πλέον ενδεδειγμένους για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Παρατήρησε ότι το υπουργείο προχωρά στο έργο του, με συντεταγμένη δουλειά, μετά από διαβούλευση στην οποία συμμετείχε και η ΚΕΔΕ, επισημαίνοντας ότι «μισό δισ. ευρώ για έργα τεχνολογίας στην Αυτοδιοίκηση από διάφορα ευρωπαϊκά ταμεία δημιουργούν ένα γεγονός στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούμε για να ζήσουμε ασφαλέστερα ως κοινωνία και να αντιληφθεί και ο πολίτη ότι τον νοιαζόμαστε».

Ο τ. υφυπουργός Γ. Τσακίρης, αναφέρθηκε στα παρεχόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη για έργα τεχνολογίας στη χώρα και την Αυτοδιοίκηση. «Προσφέρεται στη χώρα μια σημαντική προοπτική να περάσει την ψηφιακή μετάβαση σε όλους τους τομείς», παρατήρησε, προσθέτοντας ότι για την Αυτοδιοίκηση προβλέφθηκαν ειδικά κονδύλια και ότι έχουν δεσμευτεί 320 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ που θα αλλάξουν τον τρόπο διαβίωσης των πολιτών στην επαφή τους με τους δήμους. Μπορεί, σημείωσε ο κ. Τσακίρης, το ποσό αυτό να μην είναι πολύ μεγάλο, ωστόσο το όφελος θα είναι πολλαπλάσιο, αφού θα προσφέρει πληροφόρηση, καθοδήγηση, ασφάλεια στον πολίτη, βιώσιμη ανάπτυξη στον δήμο και σειρά άλλων διευκολύνσεων.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, αναφέρθηκε στη διαδικασία κατανόησης της αξίας της μετάβασης στον ψηφιακό μετασχηματισμό, κάνοντας λόγο και για υποχρεωτικότητα των υπαλλήλων και των υπηρεσιών με πολιτικές ανασχεδιασμού, πχ διασυνδεσιμότητας μητρώων και εκπαίδευσης-επανεκπαίδευσης. Πρότεινε να παίρνουν περισσότερες αποφάσεις οι δημοτικές αρχές και να υπάρξει συνολική συμπόρευση και συνεργασία προς την κατεύθυνση αυτή. Αναγνώρισε ότι οι συνθήκες έχουν κάπως ωριμάσει αλλά ότι απαιτείται περαιτέρω δράση σε ανθρώπινο υπόβαθρο σε δύο πεδία: σε αυτό της εσωτερικής ανασυγκρότησης των διαδικασιών και σε αυτό της μέριμνας για ταυτόχρονη εγγύτητα των υπηρεσιών στις πραγματικές ανάγκες του πολίτη.

Από την πλευρά της η γραμματέας Εσωτερικών Γεωργία Βαλατσού, αφού χαρακτήρισε τις «έξυπνες πόλεις» «μετασχηματιστές» που ενσωματώνουν τις ψηφιακές εξελίξεις στο κοινωνικό περιβάλλον, τόνισε τη σημασία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωσή τους. Υπογράμμισε ότι και οι δύο βαθμοί (Αυτοδιοίκησης) τοποθετούνται στο κέντρο των εξελίξεων, καθώς θέτουν τα θεμέλια για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, που αποτελεί και ζητούμενο των στόχων της Ατζέντας 2030 της UNESCO.

«Απώτερος σκοπός του μετασχηματισμού δεν μπορεί να είναι παρά η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των εργαλείων ΤΠΕ, καθώς και η ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας με τη χρήση της τεχνολογίας που σέβεται τις ιδιαιτερότητες και τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των δήμων και περιφερειών της χώρας», τόνισε η ίδια.

Παράλληλα, πρόσθεσε, είναι απαραίτητο να προωθείται η κοινωνική, οικονομική και πολιτική ένταξη των δημοτών χωρίς διακρίσεις, ενώ μέσω των αρμοδιοτήτων που ασκούν οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μέσα από τα αναπτυξιακά προγράμματα του υπουργείου Εσωτερικών, προκύπτουν οι τομείς οι οποίοι θεωρούνται ως κομβικής σημασίας για το μετασχηματισμό μιας πόλης σε «έξυπνη πόλη».

Ενδεικτικά η κ. Βαλατσού ανέφερε τους εξής τομείς: πολιτική προστασία και ασφάλεια, κινητικότητα, υγεία και πρόνοια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση, πολιτισμός, αθλητισμός και τουρισμός, κυκλική οικονομία και τομέας ενέργειας, επιχειρηματικότητα και γεωργία, η διαχείριση υδάτινων πόρων κλπ.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ Σταύρος Καφούνης, μιλώντας για την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών που επέφερε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στις ζωές μας, τόνισε ότι αυτό απαιτεί διαρκή εκπαίδευση και ενημέρωση επάνω στις εξελίξεις. Ως παράδειγμα ανέφερε την ηλεκτροκίνηση που απαιτεί νέες υποδομές στις οποίες πρέπει να εντρυφήσουν οι νέοι επαγγελματίες. Ως εκ τούτου, σημείωσε, «η τεχνολογία καταργεί θέσεις εργασίας αλλά δημιουργεί νέες σε αντικατάσταση τους, τις οποίες πρέπει να προβλέψουμε έγκαιρα προκειμένου να βρίσκουν ανταπόκριση και οι νέες εφαρμογές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ