Αντί ευχών, σας θυμίζουμε με τη βοήθεια της SEAT τους 10 χρυσούς κανόνες ασφάλειας στη μεταφορά παιδιών.

Του Τάκη Πουρναράκη

Τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς περιλαμβάνουν την τοποθέτηση των παιδιών σε ανεπαρκή παιδικά καθίσματα ή χαλαρό δέσιμο. Σε σύγκρουση στα 50 km / h η βλάβη που θα υποστεί ένα παιδί βάρους 8 κιλών που γλιστράει από το κάθισμα είναι παρόμοια με πτώση από τριώροφο. Η σωστή χρήση των συστημάτων συγκράτησης μειώνει τους θανάσιμους τραυματισμούς κατά 75% και τους τραυματισμούς κατά 90%.

 

10    χρυσοί κανόνες για τη μεταφορά παιδιών στο αυτοκίνητό σας

1.Χρησιμοποιήστε πιστοποιημένο παιδικό κάθισμα σύμφωνα με το ύψος και το βάρος: Η ηλικία μόνο δεν καθορίζει τον τύπο καθίσματος που θα χρησιμοποιηθεί, αλλά το βάρος και το ύψος του παιδιού. Μετά από ατύχημα, θυμηθείτε επίσης να αντικαταστήσετε όλα τα παιδικά καθίσματα.

 

  1. Πάντα στα πίσω καθίσματα. Εμπρός μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, π.χ. όταν τα πίσω καθίσματα είναι ήδη κατειλημμένα από άλλα παιδιά. Στην περίπτωση αυτή, ο αερόσακος πρέπει να απενεργοποιηθεί.

  1. Στερεώστε σωστά το παιδικό κάθισμα: Είναι σημαντικό να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες εγκατάστασης για το παιδικό κάθισμα και να βεβαιωθείτε ότι έχει τοποθετηθεί σωστά πριν από κάθε ταξίδι. Η ευκολότερη και πιο βολική μέθοδος είναι το Isofix. Εάν το κάθισμα απαιτεί εγκατάσταση με τη ζώνη ασφαλείας, βεβαιωθείτε ότι ο ιμάντας μπαίνει σωστά μέσα από τους βρόχους που υποδεικνύει ο κατασκευαστής.

 

  1. Σφίξτε τις ζώνες: Οι ιμάντες είναι συχνά αρκετά χαλαροί ώστε τα παιδιά να απελευθερώσουν τα χέρια τους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση σύγκρουσης. Οι ιμάντες πρόσδεσης πρέπει να σφίγγονται και να προσαρμόζονται στενά στο σώμα. Μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό προσπαθώντας να πιάσετε το λουρί αν μπορείτε, στη συνέχεια σφίξτε λίγο περισσότερο.

 

  1. Το νεογέννητο, να κοιτά προς τα πίσω, όσο καιρό μπορείτε: “Σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης, ο λαιμός του μωρού δεν μπορεί να στηρίξει το βάρος του κεφαλιού του». Για το λόγο αυτό, τα καθίσματα των Ομάδων 0 και 0+ έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για να βλέπουν προς τα πίσω. Είναι υποχρεωτικό να κρατάτε το κάθισμα στραμμένο προς τα πίσω τουλάχιστον μέχρι το παιδί να φτάσει την ηλικία των 15 μηνών. Μπορεί να παραμείνει σε αυτή τη θέση με παιδιά ύψους μέχρι 105 cm όπως προβλέπεται από τον κανονισμό ECE R129.

 

  1. Μην κάνετε εξαιρέσεις κατά τη διάρκεια σύντομων ταξιδιών: Οι μετακινήσεις από το σπίτι στο σχολείο αντιπροσωπεύουν την υψηλότερη συχνότητα επικίνδυνης συμπεριφοράς. Σύμφωνα με το Royal Automobile Club της Ισπανίας, το 37% των οδηγών παραδέχονται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μεταφέρουν παιδιά χωρίς παιδικό κάθισμα. Άλλοι επιτρέπουν στα μεγαλύτερα παιδιά να δεθούν χωρίς να ελέγξουν για να βεβαιωθούν ότι το έκαναν σωστά.

 

  1. Χωρίς εξωτερικά ρούχα ή σακίδια: Για ταξίδια που διαρκούν μόνο λίγα λεπτά, πολλά παιδιά τοποθετούνται σε καθίσματα ενώ φορούν ακόμα ένα παλτό ή ακόμα και ένα σακίδιο, το οποίο εμποδίζει τη ζώνη να παραμένει σφιχτή στο σώμα του παιδιού και μπορεί να εμποδίσει τη σωστή λειτουργία του ιμάντα ασφαλείας. Παρόλο που το ταξίδι βρίσκεται σε μικρή απόσταση, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα.

 

  1. Τοποθετήστε όλα τα αντικείμενα στο χώρο αποσκευών: Οι αποσκευές και τα αντικείμενα που αφήνονται στα καθίσματα ή στον πίσω χώρο μπορούν να γίνουν βλήματα σε περίπτωση αιφνίδιας πέδησης ή σύγκρουσης.

 

  1. Δώστε το καλό παράδειγμα: Η συνοχή ανάμεσα σε αυτό που λέτε και αυτό που κάνετε είναι σημαντική στη διδασκαλία και στην οδική ασφάλεια. Οι ζώνες ασφαλείας πρέπει να φορεθούν από όλους και τα παιδιά θα μιμηθούν τη συμπεριφορά των γονιών τους επειδή οι ενέργειες μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια.

 

  1. Σε περίπτωση ατυχήματος: Τα παιδιά πρέπει να απομακρύνονται από το αυτοκίνητο στο κάθισμά τους αν είναι δυνατό. Μην τα πάρετε αγκαλιά εκτός εάν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω τραυματισμό.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ